Az Kalorili Yiyecekler

Diğer Besinlere Göre Daha Az Kalorili Olan Besinler   Günümüzde çoğu insan kilo vermek isterken, bir kısmı da almak için bir takım arayışlar içine girmekt..

Diğer Besinlere Göre Daha Az Kalorili Olan Besinler

Günümüzde çoğu insan kilo vermek isterken, bir kısmı da almak için bir takım arayışlar içine girmektedir. Bir besinde yer alan kalorinin tamamı vücutta harcanmazsa vücut fazla enerjiyi yağ olarak depolayarak kilo almaya sebep olur. Yani kilo vermenin tek yolu, alınan besinlerdeki kalorinin harcanmasıdır.

Kilonun aynı rakamda sabit kalması içinse, bu bahsettiğimiz iki husus arasındaki bağlantıyı ayarlayarak, kilo koruma altına alınabilmektedir. Böylece tartıya çıkıldığında kötü sürprizlerle karşılaşılmayacaktır.

Eğer yemekler dışarıdan değil de evde hazırlanarak tüketiliyorsa, yapım aşamasında kullanılan her üründen hafif hafif düşürerek kalorilerini azaltılmış olunur. Örneğin, iki yemek kaşığı yağ yerine 1 yemek kaşığı, 1 su bardağı şeker yerine yarım su bardağı şeker gibi.

Halk arasında “az kalorili yemek veya yiyeceklerin diğer besinlere göre besleyici olmadığı” anlayışı hakimdir. Bu anlayışın kesinlikle doğruluk payı yoktur. Örneğin, ölçüleri abartılmadığı takdirde sebze yemeklerinin kalorisi diğer yemeklere nazaran daha azdır. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde de fazlasıyla sağlıklı ve doyurucu olabilmektedir.

Hem Sağlıklı Hem De Kalorisi Düşük

İçerdiği maddelere bakılarak olması gerekenden daha az yağ, daha az un, daha az şeker gibi miktarları az ölçüde bulunuyorsa, bu besin için kalorisi düşüktür yorumu yapılabilir.

Her yüksek kalorili besinlerin illaki kilo aldırır düşüncesi de elbette yanlış bir tutum olacaktır. Örnek verecek olursak; 300 gramlık bir balık türü 400-500 kalori aralığında olabilir. Bu da “yüksek kalorili olduğu için o besini tüketmemeliyiz” gibi bir algı oluşturabilir. Elbette bu durum da tamamen yanlıştır.

Çünkü balıkta yüksek miktarda protein bulunur. Bu da bir insanı gün boyu enerjili ve tok kalmasını sağlayacaktır. Böylece başka bir şey yeme ihtiyacı hissetmeyip, alınan kalori miktarı azaltılmış olunacaktır. Her şeyin kuralı olduğu gibi, kaloriyi kontrol altında tutmanın da bir takım kuralları mevcuttur.

Eğer kalorisi düşük olduğu için sürekli aynı tür yiyecekler tüketiliyorsa ya da diyet sürecindeyken aynı şekilde birkaç besinle beslenilirse vücut otomatik olarak, diğer vitamin ve minerallerin eksikliğini hissedip, bir takım problemlere yol açabilir.

Bu bahsettiğimiz eksiklikler de gün içinde yorgun ve halsiz hissetmeye sebebiyet verecektir.

Böylece sağlıklı beslenme yolundan sapılarak, sağlık için sorunlara kapı açılmış olunacaktır.

Bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar, bu tarz durumlardan sağlığımızı korumak adına tüketilen meyve ve sebzelerin farklı farklı renklerde olmasına özen göstermemiz durumunda bu tehlikeyi en aza indirebileceğini açıklamışlardır.

Bu durumun sebebi de farklı renklerdeki sebze ve meyvelerin farklı türde vitamin ve mineral içermesinden kaynaklanmasıdır. Bu şekilde bir beslenme yöntemi yol haritası olarak kullanılırsa, sağlıklı beslenme adına daha doğru adımlar atılmış olunacaktır.

Şayet bir birey kilo vermeyi kafasına koymuş ve bu doğrultuda bir şeyler yapmaya özen gösteriyorsa, ilk yapacağı şey; yağ, karbonhidrat ve protein oranını dengeli bir şekilde kullanmalıdır.

Yapılan araştırmalarda beslenme uzmanlarının önerilerine göz attığımızda, bir günde alınan toplam kalorinin yüzde 45-65’i karbonhidrattan, yüzde 10-30’u proteinden ve son olarak da yüzde 20-30’unun yağlardan oluşması durumunda sağlıklı beslenme meydana gelmiş oluyor.

Bir gün sadece patates kızartması yiyip ertesi gün sadece yumurta ile beslenmek mantıklı değildir.

Yani tek bir besin grubundan faydalanmak yerine, hepsinden gerektiği ölçüde yararlanmak en doğru seçenektir. Ancak bu şekilde beslenerek bir denge kurulabilir.

Bunu yaparken de, karbonhidratı, yağı, proteini hangi besinlerden alındığı da bir başka mühim olan konudur.

Örneğin, hamburger ekmeği, yağ, tavuk, ketçap, mayonez, marul malzemelerinden hazırlanmış bir hamburgerle, tam tahıllı ekmek, haşlama balık ve salatada oluşan bir menü kıyaslamasına gidildiğinde, ikisinin de kalorileri birbirine yakın olduğu halde vücutta yarattığı etki arasında oldukça fazla bir fark vardır.
Hamburgerde bulunan yağ, çeşitli kalp-damar sorunlarına yol açabilir. Balıktaki ise adeta kalp dostudur. Ani bir açlık hissedildiğinde bir avuç badem tüketilmelidir. Hem sağlık açısından da oldukça çok faydalı bir besindir

Gelelim Bu Besinlerin Neler Olduğuna!

Roka; bir kase roka sadece 7 kaloriden oluşur. Ve içinde A,K,C vitaminlerini; kalsiyum, fosfor gibi mineraller bakımından oldukça zengindir.

Kuşkonmaz; 4 tane kuşkonmaz sapı haşlandığı takdirde 13 kaloriden oluşur. C,A,B6 vitaminleri ve potasyum, demir, magnezyum açısından tam bir depodur.

Tavuk suyuna çorba; 10 kaloridir. Oldukça besleyicidir.

Lahana; yarım kase 17 kaloridir. günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 47’sine tekabül etmektedir.

Marul; bir kasesi 8 kaloriden oluşur.

Karnabahar; B6, C, K vitaminleri bakımından zengindir. 100 gr’ı 25 kaloriye denk gelmektedir.

Diğer Düşük Kalori Barındıran Besinler

Greyfurt (yarım greyfurt 39 kalori içerir)

Domates (1 adet domates 22 kalori içerir)

Su teresi (yarım kase su teresi 5 kalori içerir)

Kabak (1 orta boy kabak 31 kalori içerir)

Mantar (yarım kase mantar 15 kalori içerir)

Ispanak (1 kase ıspanak 7 kalori içerir)

Kale (1 kase kale 5 kalori içerir)

Kabak (1 kase haşlanmış kabak 50 kalori içerir)

Kereviz (1 sap kereviz ise 6 kalori içerir)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap