Altıncı Hastalık Belirtileri ve Tedavisi

Altıncı hastalık olarak tanımlanan ve genellikle küçük çocuklarda görülen bu hastalık herpes virüsü 6 (HHV-6) ve herpes virüsü 7 (HHV-7), Roseolovirus olarak bilinen herpes virüslerinin neden olduğu bir hastalıktır

Altıncı hastalık olarak tanımlanan ve genellikle küçük çocuklarda görülen bu hastalık herpes virüsü 6 (HHV-6) ve herpes virüsü 7 (HHV-7), Roseolovirus olarak bilinen herpes virüslerinin neden olduğu bir hastalıktır. Altıncı hastalık Roseola infantum virüslerinin yol açtığı viral bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon çoğunlukla 6 ay ila 2 yaş arasındaki çocukları etkilemektedir. Çocukların yaklaşık %65’i bu virüse maruz kaldığından, bağışıklık sistemi çocukluk döneminde antikor geliştirerek kendini hazırlar. Yetişkinlerde ise 1 milyonda 1 görülen bir hastalıktır. Bununla birlikte, daha önce bu virüse maruz kalmamış olanlar bu viral hastalıktan daha sonraki yaşamlarında etkilenebilir. Altıncı hastalık belirtilerinin sağlıklı erişkinlerde oldukça hafif olduğu belirtilmelidir. Nadir vakalarda ise daha önce bu virüse maruz kalmamış hamile anne adayları, bu viral enfeksiyonu, enfeksiyon kapmış bir kişiyle temas halinde bulaşırlar.

Hamilelik Döneminde Roseola Virüsünün Bulaşması

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi erken çocukluk yıllarında veya ergenlik döneminde bu virüse maruz kalmış bir kadının, virüse karşı zaten bağışıklık kazanmış olmaktadır. Bu koşullar altında, hamilelik döneminde virüse maruz kalma hamileliği olumsuz bir şekilde etkilemeyecektir. Fakat bir anne adayı gebeliğin ilk döneminde ilk kez bu virüse maruz kalırsa, belirli gebelik komplikasyonlarına daha duyarlı hale gelebilir. Herpes virüsü-6 türünün neden olduğu enfeksiyonun kendiliğinden düşük riskini artırabileceği düşünülmektedir.

Hastalığa neden olan virüsün solunum yolu veya tükürük yoluyla bulaştığı düşünülmektedir. Hasta olan bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında virüs havaya karışır. Böylece virüs hava yoluyla başkalarına bulaşabilir. Virüsün vücuda yerleşmesinden sonra, belirtiler birkaç hafta içinde görünmeye başlayabilir. Hastalığın bilinen belirtileri;

  • Ateş
  • Burun akıntısı
  • Boğaz ağrısı
  • Şişmiş lenf düğümleri
  • Yorgunluk
  • İştah kaybı
  • Gövde üzerinde oluşan kırmızı, pembe renkteki kızarıklıkların yüz, boyun, kol ve bacaklara yayılması
  • Vücut sıcaklığı normale döndüğünde döküntü ortaya çıkması

Çocuklarda Altıncı Hastalık Belirtileri ve Tedavisi

Virüsün kuluçka süresi yaklaşık 10 gündür ve bu, enfeksiyonun klinik belirtilerinin virüse ilk maruz kaldıktan yaklaşık 10 gün sonra gelişebileceği anlamına gelir. Hastalıktan etkilenen çocuk kuluçka dönemi boyunca hastalığı başkalarına bulaştırabilir. Bu enfeksiyon nedeniyle 1-5 gün sürebilen yüksek ateş, bilinç kaybı, idrar ve bağırsak tıkanıklığı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Bu hastalığın neden olduğu ateş genellikle birkaç gün içinde sonlanır ve bu süreçten itibaren cilt döküntüsü başlar. Döküntüler genellikle yüz, karın, boyun ve sırt bölgelerinde gelişebilir. Gövde, kollar ve bacaklar gibi bölgeler de bazı vakalarda kızarıklıktan etkilenebilir. Döküntüler genellikle 3-4 gün içinde kaybolur ve kaşıntı eşlik etmez. Ayrıca bu viral enfeksiyon, öksürük, burun akması, kusma, boyunda şişen lenf bezleri gibi belirtilerde oluşturabilir.

Altıncı hastalık için spesifik bir tedavi yöntemi yoktur. Diğer viral hastalıklar gibi komplikasyonlar birkaç gün sonra yavaşlar. Bununla birlikte yüksek ateş oluşması nedeniyle hastaya ateş düşürücü ilaçlar reçete edilebilir. Hasta olan çocuğa bol su veya meyve suları içirilmelidir. Bebeklerin ise su ihtiyacını karşılayabilmesi için sıklıkla emzirilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap