Alkollü Araç Kullanma Cezaları

Alkollü Araç Kullanma Cezaları Dünyada ve ülkemizde meydana gelen trafik kazaların en büyük nedenlerinden biri alkollü olarak araç kullanmak gelir. Toplumsal bir problem olarak değerlendirilen alkol, binlerce can kaybına sakatlanmalara, psikolojik ve sosyal yıkım, maddi kayıplar gibi birçok olumsuz durumlara yol açıyor. Yapılan araştırmalara göre özellikle son 20 yılda trafik kazalarında görülen artışların en büyük sebeplerinden biri alkollü olarak trafiğe çıkmak olarak belirlendi.

Alkollü olarak araç kullanmak, hem sürücüye hem yayalara ve masum kişilerin hayatını tehlikeye atıyor. Alkol sebebi ile her yıl dünyanın farkı yerlerinde 4 milyon insan yaşamını yitiriyor. Yetkililer, ülkemizde ise ölümlü kazaların yüzde 55’inde alkolün etkili olduğu açıklandı.

Alkol Sürücüler Üzerinde Nasıl Etki Eder?
Alkol Sürücüler Üzerinde Nasıl Etki Eder?

Bir sürücünün alkol alması halinde oluşabilecek olumsuz etkiler kaza yapma riskini önemli ölçüde çoğaltır. Hızlı bir şekilde kana karışan ve beynin çalışmasını yavaşlatan alkol, kişinin araç kullanma becerisini olumsuz şekilde etkiler. Az miktarda alınan alkol bile bir süre sonra dikkat, konsantrasyon ve beceriyi azaltır. Alkol alındığında uyarıcı etki yapması ve kişiyi sabırsız bir duruma getirerek refleksleri yavaşlatması, trafikte ani kararlar vererek kaza yapmasına yol açar.

Alkol alan sürücünün kanındaki oksijen azaldığı ve işlevini kaybettiği için, sürücüde gevşeme ve uyku haline yol açarak koordinasyonunu azaltır. Bilimsel olarak kanıtlanan bu gibi etkilerden dolayı alkollü araç kullanmak yasaklanmıştır.

Alkollü Araç Kullanmanın Cezaları

Kazalara sebebiyet verdiği için Trafik kanunu maddesinde yer alan para cezası alkol alan sürücünün kendisine uygulanmaktadır. Trafik kontrol noktasında, denetlenen bir sürücüde 0.50 promil üzerinde alkol tespit edildiğinde 2022 yılı itibari ile 1340 Türk lirası para cezasına çarptırılır. İlk kez alkollü olarak tespit edilen sürücüye para cezası artı 2 yıl süre ile ehliyetine el konulur.

Başka İçerik:  Trafik Sigortası Varken Kasko Neden Önemli?

Her hangi bir trafik denetiminde 2. kez alkollü olduğu tespit edilen sürücüye ise 1679 Türk lirası para cezası uygulanır ve ehliyetine 2 yıl süre ile el konulur. 3. kez alkollü olarak tespit edilen sürücüye ise 2699 Türk lirası para cezası uygulanırken ehliyetine 5 yıl süre ile el konulur.

Trafikte Alkol Sınırı Kaç Promildir?
Trafikte Alkol Sınırı Kaç Promildir?

Trafikte Alkol Sınırı Kaç Promildir?

Ülkemizde yapılan trafik denetlemeleri sırasında tespit edilen ve cezai işlem uygulanan alkol sınırı 0.05 promildir. Ancak ticari araç sürücüleri, motosiklet sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücüler için alkol sınırı 0.20 promil olarak belirlenmiştir. 0.50 promil alkol sınırı aşan sürücülerde, dikkat dağınıklığı, uyku hali, agresiflik ve muhakeme bozukluğu görülür.

Bu sınırın aşıldığı takdirde sürücünün bir kazaya sebebiyet vererek, hem kendi hayatını hem başka sürücü ve yayaların hayatını riske atma durumu göz önünde bulundurularak, alkol sınırı aşıldığında cezai işlem ve ehliyetine el konma gibi işlemler uygulanır.

Alkollü Sürücülerin Diğer Cezaları
Alkollü Sürücülerin Diğer Cezaları

Alkollü Sürücülerin Diğer Cezaları

Alkollü olarak tespit edilen sürücülere uygulanan cezai işlemler dışında, farklı durumlarda meydana gelmesi olasıdır. Örneğin alkollü iken kaza yapıp ölüme sebebiyet veren bir sürücü kasten adam öldürme suçundan yargılanır.

Trafik denetlemelerinde alkol metreyi üflemeyi reddeden bir sürücü hakkında tutanak tutulur. Ayrıca 2 yıl ehliyetine el konularak 3836 Türk lirası para cezası uygulanır. Trafik denetlemelerinde 3’ten fazla alkollü tespit edilen bir sürücüler ise zorunlu psikoteknik testine tabi tutulur. Ayrıca alkol sınırı 100 promili aşan sürücüler, kaza yapma riski, kendi ve başkalarının hayatını riske atma, ölüme sebebiyet verme riski gibi durumlar dışında trafik güvenliğini tehlikeye atmak suçundan haklarında kamu davası açılır.

Alkollü Araç Kullanmanın Ceza Puanı

Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde bulunan trafik kurallarına uymayan sürücüler için ceza puanı adında bir rapor tutulur. Mesela alkollü araç kullanan sürücüye 20 ceza puanı, kayıtlı olduğu rapora eklenir. Trafik ihlali 1 yıllık süre içinde 100 ceza puanı sınırını dolduran sürücüye 2 ay süreyle ehliyetine el konur. Ayrıca bazı eğitimlere tabi tutulurlar.1 yıl içinde ikinci kez 100 puanlık sınırı aşan sürücünün ehliyetine 4 aylık süreyle el konur ve psikoteknik testine tabi tutulur.

Başka İçerik:  Araç Hasarında Kasko Hangi Evrakları İster?

Psikoteknik testinden sonra uzmanlar sürücü hakkında olumlu rapor verirse uygulanan ceza bittiğinde ehliyeti geri verilir. 1 yıl içinde üçüncü defa 100 puanı aşan sürücülerin ehliyetlerine süresiz olarak el konulur.

Alkollü Olarak Trafiğe Çıkmanın Sonucu
Alkollü Olarak Trafiğe Çıkmanın Sonucu

Alkollü Olarak Trafiğe Çıkmanın Sonucu

2022’nin ilk 8 ayında yaşanan 423 bin 245 trafik kazasında 4 bin 36 kişi hayatını kaybetti, 312 bin 624 kişi ise yaralandı. Araştırmalara göre, trafiğe kayıtlı araç sayısının 22 milyonu aştığı ülkemizde 2022 yılının ilk 8 ayında günde yaklaşık olarak 1251 kaza yaşandı. Saatte 53 kazanın yaşandığı ülkemizde günde yaklaşık 22 kişi hayatını kaybetti, 965 kişi de yaralandı.

Resmi rakamlarına göre, alkollü araç kullanan 3689 sürücü ölümlü ve yaralamalı kazaya neden oldu. Bu kazalardan dolayı yüzlerce insan yaşamını yitirirken, yüzlercesi yaralandı. Ayrıca, trafik ekipleri tarafından tespit edilen alkollü araç kullanan 83.621 araç trafikten men edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap