Ağrı İçin Detaylı Hava Durumu

Ağrı Hava Durumu tahminlerini devletimizin, Hizmeti olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından anlık olarak alınmaktadır. Burada aldığımız tahminler Rüzgar bilgisi sıcaklık derecesi ve hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

°C Başında yazan anlık olarak sıcaklığı göstermektedir. Hemen sağında yer alan görseller ise Hava hakkında genel bilgilendirmeyi içerir.

Ağrı Hava Durumu Tahmini

Ağrı için Son dakika Anlık Ortalama Hava Durumu

AGRI

Ağrı için 5 Günlük Hava Tahmini

AGRI

NOT : 

Güncelleme her gün saat 14.00‘e kadar yapılmaktadır. (TSi)

Saatlik tahminlerde “Beklenen Hadise” kısmında verilen hava durumu, geçmiş 3 saatlik periyot içindeki hâkim hava durumunu göstermektedir.

Saatlik tahminlerde “Rüzgâr Hamlesi” kısmında verilen değer, geçmiş 3 saatlik periyot içinde rüzgâr hızındaki ani artışı temsil etmektedir.

Saatlik tahminlerde “Hissedilen sıcaklık”, aynı saatte tahmin edilen hava sıcaklığı ile nispi nem ve rüzgâr değerlerine göre hesaplanmaktadır. Bu sıcaklık, iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgâr ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavramdır.

Diğer tahmin bilgileri, tahmini yapılan zaman civarında beklenen değerleri göstermektedir.

HAVA TAHMİNİ simgeleri Ne anlama Geliyor ?

hava-simgeler-1
hava-simgeler-2
hava-simgeler-3

Ağrı

Türkiye’nin en büyük dağı olan Ağrı dağının da sınırları dahilinde olması ve nispeten bu yüzden bu ismi alan Ağrı ili Doğu Anadolu bölgesinde bulunmaktadır. Türkiye’nin doğa anlamında en önemli gezi destinasyonlarından birisi olmakla beraber 2022 nüfus verilerine bağlı olarak 535.435 kişilik bir nüfusa sahiptir. 

Nüfusunun %59,72’si şehir ve ilçe merkezlerinde yaşarken geri kalan nüfus halen daha köy ve kırsal yaşamını sürdürmektedir. Nüfusunun 258.635 kişilik kısmı kadınlardan oluşurken, 276.800 kişi ise erkektir. Coğrafi açıdan çok zengin bir noktada yer alır. İran ile de sınır komşusu olması bu bağlamda önemli bir ayrıntıdır. İlin plaka kodu 04 iken telefon alan kodu ise 0472’dir. 

Ağrı Coğrafi Konum

Ağrı coğrafi açıdan pek çok komşu ile sahip olmasının dışında doğu kanadında İran ile sınırı bulunmaktadır. Doğubeyazıt ilçesinde bulunan Gürbulak sınır kapısı önemli hudutlar arasında yer almaktadır. Ayrıca şehrin çevresinde de pek çok ille komşu olduğunu görmek mümkündür. Doğuda İran ile komşu olan Ağrı aynı zamanda kuzeyden Kars’a, güneyden ise Van’a komşudur. 

Kuzeydoğu kısmında Iğdır, güneybatı kısmında Muş ve Bitlis, kuzeybatı kesiminde de Erzurum bulunmaktadır. Ağrı’nın deniz seviyesinden yüksekliği 1630 metredir. Toplamda 8 ilçeye sahip olan Ağrı’nın en önemli coğrafi unsuru ise Türkiye’nin en yüksek dağı olma özelliğine sahip olan Ağrı dağıdır. 

Ağrı’da Hava Koşulları

Karasal ve sert iklimin yoğun bir biçimde yaşadığı noktalardan birisinde olan Ağrı hava koşulları ile sık sık gündeme gelmektedir. Bilhassa kışları oldukça sert geçmektedir. Yaz aylarında ise denize olan uzaklık, yükselti farkı ve karasal iklim etkilerini göstermeye devam eder. Kışlar oldukça sert geçmekle birlikte kar yağışı yoğundur. 

Ayrıca kış aylarında son derece yoğun bir biçimde sis gözlemlenir. Sisli günlerin sayısı ise gün geçtikçe daha da artmaktadır. Yaz aylarında ise sıcak hava hakimdir. Fakat bahar dönemleri son derece kısa sürer ve yağmur ile kar yağışları erken başlayabilir. Nisan ayı en çok yağış alan aylardan birisi olarak bunu göstermektedir. Yıllık olarak ortalama hava sıcaklığına bakıldığında en sıcak ortalama 6,1 derece iken en soğuk ortalama sıcaklık ise -10 olarak görülmüştür. Şimdiye kadar tarihte 1940 yılında kaydedilen -43 derece ise Ağrı’nın en soğuk dönemidir. 

Ağrı Tarihi ve Kültürü 

Aslında Orta Asya’dan göçen tüm kavimler için ortak bir yol olması pek çok medeniyete sahne olmasını sağlamıştır. Burada yerleşik bir medeniyete rastlanmamasının sebebi ise kavimlerin Anadolu’ya doğru göçlerini sürdürmeleridir. 


Dolayısıyla kültürel ve tarihi anlamda çok derinlemesine izlere rastlamak mümkün olmamaktadır. Daha çok Anadolu’nun giriş kapsı olarak anılması bundan kaynaklanmaktadır. Hititler ve sonrasında Hurriler ile beraber en uzun soluklu kalıcılık sağlayan medeniyet Urartular olarak kayıtlara geçmiştir. Kültürel açıdan en önemli unsur Ahmed-i Hani Türbesi olarak bilinir. Zira İshak Paşa Sarayının hemen yanında bulunan yapı 17.yüzyıldandır. M.Ö 2.000 yılına kadar uzanan ve pek çok medeniyetin geçiş rotası olmasından ötürü ağaç oymacılığı ve dokumacılık önemli kültürel miraslardan birisi olarak kalmıştır. Papuri, Sarı bülbül, Basma, Zeyno ve Sallama gibi halk oyunları ile sayısız türküyü kültürel miras olarak halen daha gözlemleyebilmekteyiz. 

Ağrı Mutfağı

Ağrı mutfağı çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan ve geçici olarak bu topraklarda kalmalarına karşın bu zenginliği yansıtan bir lezzet yelpazesine sahiptir. Yörede en önemli yiyeceklerin başında Abdigör köftesi ilk sırada sayılabilir. Aynı zamanda tüm Türkiye’ye de yayılmış olan saç kavurma bir Ağrı yemeğidir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap