A Vitaminini İçeren Besinler ve Faydaları

A vitamini; cilt, kemik ve diş sağlığına fayda sağlar. Günlük tüketim miktarı karşılanacak kadar gıdaları tüketilirse gebelikte de olumlu katkı sağlar.

A Vitamini hangi besinlerde vardır?

Faydaları nelerdir?

Vücudumuz için gerekli olan besinlerden biri olan A vitamini vücutta; cilt sağlığı, diş sağlığı, kemik ve dokuların onarımı konusunda faydalı vitaminlerin başında gelmektedir. Bu vitaminin tabiki de tek faydası bunun ile de sınırlı değildir.

Aynı zamanda göz sağlığı içinde önemli bir konumda bulunan A vitamini gözlerimizde bulunan retinanın içindeki pigmentlerin üretiminde yer alır. Ayrıca gece dışarda gezerken size iyi bir görüş alanı sağlayan ve göz sağlığınızı koruyanda yine bu vitamindir.

A vitamini cildi yaşlanmalara karşı koruyarak vücudun daha genç ve diri durmasını sağlar. A vitamini içinde barındırdığı beta karotenler ile cildi serbest radikallerden korumanıza yardımcı olan enzimlere sahiptir.

Bu yüzden A vitaminin içinde bulunan maddeler ( retinol beta karoten ) bazı güzellik kremlerinde de kullanılmakta ve insanların hizmetine sunulmaktadır.

Daha demin bahsini ettiğimiz retinol nedir?

İsterseniz ilk başta buna cevap vererek başlayalım.

Retinol: A vitamininin vücuda besin olarak alınan haline retinol diyoruz. A vitaminini ‘retinol’ olarak bazı hayvansal gıdalardan alabiliriz. Aynı şekilde A vitaminini ‘karotenoid’ olarak bitkisel gıdalardan da temin edebiliriz. Besinlerde bulunan retinol ve karotenoidler vücuda alındığı anda A vitaminine döndürülmektedir.

Peki, bu kadar faydalı olan A vitaminini ne kadar almalıyım?

hangi yaş grubu ne kadar almalı veya fazla alınan bu vitamin bizim sağlığımız için ne ölçüde tehlike arz eder biraz bunlara değinelim.

Evet hepimizin bildiği bir atasözü vardır ‘ azı karar çoğu zarar’ diye bu atasözümüz bu vitaminimiz içinde geçerlidir. Ölçülü bir şekilde kullanıldığı zaman etkisini görebileceğiniz bu vitamini fazla kullandığınız zaman yan etkileri sizi rahatsız edebilir.

Aynı şekilde bu vitaminin vücuttaki eksikliği de vücutta bazı deri hastalıkları veya bazı pigment bozukluklarına sebebiyet vermektedir. İsterseniz biraz bunlara değinerek devam edelim.

A vitamini eksikliğinde ne gibi sorunlar ile karşılaşabiliriz?

A vitamini ile ilgili başlarken dokuların onarımı, göz sağlığı açısından faydaları ve kemik ve diş gelişimi açısından olumlu yönlerinden bahsetmiştik.

İşte eksikliği olduğu zaman ise, derimiz üzerinde oluşan pullanmalar, iskelet gelişimini engelleyerek büyümemize yardımcı olan hormonların yavaşlaması, akne gibi cilt ve deri sorunları, A vitamini eksikliğine bağlı olarak vücudun direnci ve bağışıklık sisteminin zayıflaması ve vücudun enfeksiyonlara karşı daha açık hale gelmesi ve A vitamini eksikliğine bağlı olarak gözde yani kornea ile ilgili sorunlar ve körlük gibi ciddi görme yetisi tehlikeleri ile karşılaşabiliriz.

Faydaları nelerdir?

Açıkladığımız nedenler ise bize A vitaminin ne kadar gerekli olduğu hususunda bazı bilgiler sunmuş durumdadır. A vitamini eksikliği pek sık rastlanan bir durum değildir.

Ancak rastlanılmayacak bir durumda teşkil etmemektedir. O yüzden sağlıklı beslenmek için doğru adımları atmak bizi pek çok sağlık sorunundan da kurtaracaktır.

Peki ilk başta sorduğumuz soruya dönecek olursak;

A vitaminini ne kadar alırsak bizim için faydalı olur?

Bu vitamin kaynağına elbette ki her yaşta canlının ihtiyacı olduğu açık ve nettir. Bizde bu bilgilerimize bebekler ile başlayalım. 0-6 aylık bebekler bu vitamini günlük olarak 400 mcg civarında almaları yeterli olacaktır.

(tabi anne babaları tarafından) 6 yaşını geçmiş ve 7 aylık bebekler ve 12 aylık bebekler de ise günlük 500 mcg alınması kafi olacaktır. 1-3 yaş arası çocuklarda ise günlük 300 mcg civarında bu vitamini alabilirler. 4-8 yaş arası çocuklar ise bu vitamini günlük olarak 400 mcg civarında alabilirler.

9-13 yaş arasında ki gelişime açık çocuklar ise bu vitaminden 600 mcg civarında almaları faydalı olacaktır. 14-18 yaş arasına gelmiş ergen grubunda ki gençler ise bu vitaminden erkekler 900 mcg alırken bu grupta yer alan kızlar 700 mcg civarında almaları yeterli gelecektir.

19 yaş ve üstünde bulunan yetişkinler ise bu besin kaynağından yine erkekler 900 mcg alırken kızlar ise 700 mcg alarak günlük Avitamini depolanmasını vücudunda sağlayabilirler.

Böylece temin edilen bu vitaminler ile birlikte A vitamini eksikliğinden kaynaklanan herhangi bir hastalık sürecide yaşamayacaklardır.

Gebelikte A Vitamini

Peki gebelik döneminde A vitamini alımı nasıl olmalıdır? Gebelik dönemi diğer dönemlerden farklı olarak yaşanan bir dönemdir. Ve gebe kalan anne adayının beslenme ve vitamin alımı konusunda da dikkatli olması gerekmektedir.

Gebelik döneminde günlük A vitamini alımı 700 mcg olarak saptanmıştır. Dönem farklılığı yani emzirme döneminde ise bu rakam 1300 mcg ye kadar çıkarılabilir.

Bu rakamlar sıradan bir kişi tarafından olmamaklar birlikte Amerikan Tıp Enstitüsü tarafından belirlenmiş ve onaylanmış rakamlardır ve herhangi bir sağlık sorunu teşkil etmeyen hastalar için hazırlanmış günlük vitamin değerleridir.

Önemli bir sorun olan görme sorunu ve A vitamini eksikliğine de birazca değinelim. A vitamini hepimizin artık bildiği üzere vücuttaki faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok durumda. Ve hepimiz için önemli olan bir nokta ise ‘Göz sağlığı’.

Göz hususunda A vitamini eksikliğinde ortaya çıkacak sonuçlardan bazıları; gece körlüğü, görme bozukluğu, göz kuruluğu ve Katarakt oluşumudur.2″

Peki bu birçok değere sahip olan A vitamini bol besinler nelerdir?

Bunları paragraflar halinde hangi besinlerde bolca bulunuyormuş hemen sizinle paylaşalım.

Havuç, ıspanak, şalgam, pazı, kabak, mercimek, papaya, kırmızı biber, domates, pırasa, greyfurt, bezelye, kuşkonmaz

Karpuz, yeşil fasulye, kayısı, brüksel lahanası, brokoli ve maydanozda ciddi miktarda A vitamini bulunmaktadır. Ayrıca bunların dışında yaban mersininde de bolca A vitamini bulunmaktadır.

Peki hayvansal gıdalarda A vitamini yok mu?

Elbetteki var. İşte bunlardan bazıları;

Keçi sütü, inek sütü, karides, yumurta, somon balığı, tavuk- sığır- hindi etleri, peynir, yoğurt ve ciğerde de bolca A vitamini bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap