3D Yazıcı Nedir? Türleri ve Kullanım Alanı Hakkında Biilinmesi Gerekenler

3D yazıcılar birçok alanda kullanımı olan muhteşem bir teknolojidir. Özellikle sağlık sektöründe kullanılan türleri çığır açacak nilteliktedir.

3D Yazıcı Nedir?

Kapitalist düzeni sekteye uğratmaya aday olan 3 boyutlu yazıcılar popülaritesini her geçen gün arttırmaktadır. Aslında bu ilk etapta mantıksız ve çelişkili bir varsayım gibi görünse de mahiyeti itibariyle bir hayli sihirli bir alet olduğunu söyleyebiliriz.

Bu denli fonksiyonel davranan 3d yazıcı nedir diye merak edenler olduğunu biliyoruz. 3D yazıcı teknolojisi ile bilgisayarınızda çizim ve tasarımını yapıp hazırladığınız ya da internet üzerinden indirdiğiniz tüm 3 boyutlu görsellerin obje suretinde çıktısını alabiliyorsunuz.

Yani sanal bir maddenin ya da çoğaltılmak istenilen herhangi bir nesnenin somutlaştırılması bu makine ile mümkün oluyor. Her ne kadar printer ya da fotokopi makinesini andıran bir çalışma mekanizması var gibi görünse de 3D yazıcı programı çok daha gelişmiş varyasyondadır.

3 Boyutlu Yazıcıların Kullanım Alanları

3d yazıcı nedir sorusunun yanıtını, prototip nesnenin baz alınıp üretiminin yapılabildiği bir cihaz olarak verebiliriz. 3 boyutlu yazıcılar aslında çok uzun yıllardır var olsa da bu denli gelişmiş ve revaçta olmaları yakın tarihe dayanmaktadır.

Yaklaşık 20 yılı aşkın bir süredir endüstriyel sektörde kullanılan 3D yazıcı teknolojisi zaman içinde kullanım alanını oldukça yaygın bir sahaya genişletmiştir. Geçen yıllar ile birlikte gelişen teknolojinin katkıları sayesinde, farklı ebatlar/boyutlar ve çeşidi artan materyaller 3D yazıcı sistemine eklenmiştir.

Tabi ki bu değişim ve gelişim kullanım alanını çoğaltan ve dolayisiyle üretimi de arttıran etkenlerden olmuştur. 3 boyutlu yazıcıları bugün herkes temin edebilir. Belli bir bütçe ile kullanımını olması gerektiği haliyle bilmek, pek çok şeyi evde kendinizin üretebilmesine olanak tanır. 3 boyutlu yazıcılar yaygın olarak:

  • söz konusu olacaktır.

    Çünkü gelişmiş üretim tekniklerinin tümü ile kıyaslamaya yapıldığında 3D yazıcı teknolojisi çok daha ergonomik ve ekonomiktir.

    3D Yazıcı Türleri

    3D yazıcı almaya karar verildiğinde bunun araştırmasını iyi yapmak gerekir. Bu araştırmalar 3d yazıcı nedir, hangi markalar iyidir, fiyat / performans özellikleri nasıldır gibi tüm detayları kapsayan türden olmalıdır.

    Zira 3D yazıcı teknolojisi pek de ucuz olmayan ama kullandıkça nasıl da karlı bir iş içerisinde olduğunuzun farkına varacağınız bir sistemdir. Çünkü dilediğiniz parçayı uygun olan materyal ile somutlaştırma ve çoğaltma gibi bir olanak her daim elinizin altında bulunacaktır.

    Burada ilk etapta önemli olan husus doğru ve kaliteli makineyi seçmektir. 3 boyutlu yazıcılar ihtiyaca yönelik tercih edilmelidir. Önce kendinize bu yazıcıyı neden almak istediğinizi sormalısınız. Ne üreteceksiniz, hangi alan için kullanacaksınız, ihtiyacınız olan baskı boyutları ne gibi sorular, sizin için doğru olan 3D yazıcı modelleri ile karşılaşmanızı sağlayacaktır.

    Öte yandan 3D yazıcı türleri arasında baskı kalitesi yüksek, CE sertifikası ve garanti belgesi olan cihazları seçmek de uzun vadede kullanma şansını korumak için önemli ayrıntılardır. Unutmamak da gerekir ki 3d yazıcının büyüklüğü nispetinde, elde etmek istediğiniz nesnelerin ölçüsü de paralel olacaktır.

     Ayrıca hangi malzemeler ve 3D yazıcı filament türü size uygun bunu da doğru belirlemeniz gerekmektedir. Filament; pla, abs, petg gibi türleri olan ve 3d yazıcılar ile görselde istenen nesnenin aynen gerçek haliyle üretilmesi için gereken malzemedir. Yani ham madde diyebiliriz. 3 boyutlu yazıcılarda kullanılan maddeler birkaç farklı türde bulunurlar.

    Bunlar şöyle sıralanabilir:

    ABS (Akrilonitril Bütadien Stiren)

    PLA (Polilaktik Asit)

    TPU (Termoplastik Poliüretan)

    İhtiyaç ve ilgi alanınıza göre tercih edebileceğiniz birçok çeşidi bulunan 3D yazıcı ürünleri gün geçtikçe artan ölçüsüz tüketim gibi problemlere de yenilikçi çözümler sunmaktadır.

     

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap