2022 Yılı Trafik Kuralları Düzenlemeleri ve Cezaları

2022 Yılı Trafik Kuralları Düzenlemeleri ve Cezaları Her sene olduğu gibi bu sene de trafik cezalarına ve düzenlemelerine yeniden farklılık getirilmiştir.  Bunlara ilave olarak trafik cezalarında değişikliğe gidilmiştir. 2022 yılında her ikisi için de yani trafik düzenleme ve trafik cezaları için düzenleme yapılması bekleniliyor. Aracı olan herkesi ilgilendirdiği için araç sahibi olan herkesin merak içinde bu düzenlemeleri bekliyor.

Yapılan düzenlemelerinin içerik olarak araç kullanırken emniyet kemerinin takılı olmaması, kesinleşen hız sınırını geçmek ve ehliyetsiz taşıt kullanımı gibi trafik cezalarının ücretlerinden artış bekleniliyor. 2022 yılının başlangıcında yayınlanan trafik cezalarında taşıt kullanıcıların hata yaptıkları her durumda ödemesi mecbur kılınmaktadır. Trafikte can ve mal güvenliğinin korumak adına kesin tedbirleri 2022 yılının trafik düzenlemesi maddeleri yılın başlangıcında yürürlüğe girecektir. 

2022 Yılı Trafik Kuralları Artış Oranı 
2022 Yılı Trafik Kuralları Artış Oranı 

Yeni uygulanan trafik düzenlemelerinde kesin amacı araç kullanıcıların trafik kurallarını etkili şekilde uymasını ifade etmektedir. Trafikte kurallara uyulması ile birlikte trafikte düzenlemelerin sağlanması için 2022 yılındaki trafik cezalarındaki ücret artışı gözle görülür biçimde artış göstermektedir. Bakanlık tarafından inceleme altına alındıktan sonra değerlendirme olarak % 9,11 oranında artışa izin vermektedir.

2022 yılının ocak ayı ile birlikte yenilenen ve yürürlüğe girin vergi ve trafik cezalarının maddeleri yanlış yapan sürücülere uygulanacaktır. Belirlenen bu ücretlerle birlikte kırmızı ışıkta geçen sürücüye verilecek ceza 288 lira iken şimdi 314 liraya çıkması bekleniliyor. Her zaman önemi hiç değişmeyen emniyet kemerinin takılmaması sonucunda ise 132 lira olan cezanın 144 liraya artış olması bekleniliyor.

Başka İçerik:  Tramer Araç Hasar Kaydı Sorgulama İşlemi

Taşıtlarının plaka tescilli şekle getirmeyen araç sahiplerine ise yenilenen 2022 yılında alacağı ceza 2081 lira olarak kesinleşmiştir. Sadece aracı tescil etmeyen sürücüler değil bununla birlikte tescil ettirip de yanında bu tescil edilmiş belge taşımayan sürücülerde ayrıca cezaya hükmedilecektir. Bu belirlenen ceza ise 2022 yılı için 1340 lira olması bekleniliyor.

Tescil Belgesi Bulunmayan Araçların Durumu
Tescil Belgesi Bulunmayan Araçların Durumu

Tescil Belgesi Bulunmayan Araçların Durumu

Tescil belgesi bulundurmayan araç sakinlerinin alacağı ceza ise 122 lira şeklinde bekleniliyor. Sahte olmayan plaka takan araç sahiplerinin değişen ceza ücreti yoktur. Geçen sene 6687 lira alırken bu sene de aynı ceza ücretini almaktadır. Sürücülerin her yıl çok fazla aldığı cezalar arasında ise alkollü araç kullanımıdır. Alkollü araç kullanımı yapan sürücünün cezası ise 1340 lira şeklinde ifade edilmektedir. 

Şayet sürücü ilk kez böyle bir olayla karşılaşıyorsa tabiki de diğerine göre daha az ödeme yapacaktır. İlk kez karşılaşan sürücü için 1340 lira ödeme yapması gerekirken ikinci defa karşılaşma yapıyorsa 1679 lira şeklinde devam etmektedir. Üçüncü defa karşılaşma yapıyorsa 2699 lira şekilde artarak devam etmektedir. Burada amacı devletin alkollü arac kullanmaması gerekmektedir. Hem kendi hem de başkalarının sağlığına önem vermektedir. 

Ehliyeti Olmayan Sürücülerin Araç Kullanımı 

Ehliyeti olmadan araç kullanan kişiler için de ayrıca ceza zammı olacağı ifade ediliyor. Ehliyetsiz taşıtını kullanan sürücüler için gelecek yıl alacağı trafik cezası 2699 lira şeklinde yükseltilmiştir. 
Yenilenen 2022 Yılında Yürürlüğe Katılması Beklenen Trafik Cezası Güncellemeleri
Her sene gibi bu sene de 2022 yılının başlangıcında ceza artışı ön plana çıkmaktadır. Gelecek yılların ocak aylarında yürürlüğe girmesi beklenen 2022 yılı trafik cezalarında bir kısımda araçlarında çakar lamba kullanan kullanıcılar için yapılan düzenlemeler mevcuttur.

Çakar Lamba Kullanan Araç Sahiplerinin Cezası
Çakar Lamba Kullanan Araç Sahiplerinin Cezası

Çakar Lamba Kullanan Araç Sahiplerinin Cezası

Yenilenen düzenleme de mevzuata göre, sesli uyarı ve ışıklı uyarı kullanan araç sahipleri eğer izin almazlarsa ceza mahkûm tutulmaktadır. Mevzuatta bu belirlenen yasağa uymayan sürücüler için 108 lira ceza ödemesi yapılması bekleniliyor. 

Başka İçerik:  Trafik Sigortası Fiyat Belirleme Kriterleri Nelerdir?

Bununla birlikte mevzuata aykırı davranan sürücülerin çakar lamba kullanmayı sürdürmesi halinde gelecek yıl için 1340 lira ceza ödemesi kesinleşmiştir. Sürücüler hala çakar lamba kullanmaya devam edeceklerse ikinci defa kullandıklarından ötürü tekrardan para cezaya çarptırılır. Bu ceza tutarı 1340 lira olarak ekstra ödemek zorundalar. 

Araç sahipleri 2022 yılı boyunca tekrarlanıp yani üçüncü defa çakar lamba kullanmaya devam ederlerse araçlarının 15 gün süre ile trafikten çekilme yani men edilme cezası alacaktır. 
2022 yılı trafik cezaları düzenlemeleri arasında başka bir düzenleme ise abart egzoz kullanımda yer almaktadır. 

2022 Yılı Trafik Kuralları Araç Tescil Süresi Nedir?
2022 Yılı Trafik Kuralları Araç Tescil Süresi Nedir?

2022 Yılı Trafik Kuralları Araç Tescil Süresi Nedir?

Araç kullanıcıları araçlarındaki mevzuata uygun şekilde otuz gün içerisinde araç tescil belgesine işletmesi gerekiyor. Sürücüler bu mevzuatı yok sayıp şayet araçlarını işletmezlerse 108 lira idari para cezasına çarptırılacaktır. 

Araçlarının üzerinden yapılan değişiklikler mevzuata uygun bir şekilde yapılmazsa ve bu da araç üzerinden tescil belgesine işletilmezse tescil edilme sağlayıncaya kadar trafikten men edilmektedir. Taşıtlarının üzerinden yapılan değişiklikler mevzuata uygun olması durumunda ya da araç kullanıcıların yaptıkları değişikliklerin çevreye zararı olması halinde 1520 lira idari para cezasına çarptırılacaktır.

Çevresini zarara uğratan araç sahipleri aşırı abart ve egzozla birlikte gürültü olması sebep olduğu için bu düzenlemelere dâhildir. Bunların hepsine ek olarak da mevzuata aykırı bir şekilde düzenlenen taşıt sahipleri mevzuata uygun olana kadar taşıtlarına men konulmaktadır

2022 Yılı Trafik Kurallarına Uymayan Sürücüler Yeni Ceza Tutarları ile Karşı Karşıya Kalacak

Yeni yılda araç kullanıcıların trafik kurallarına uyum vermemesi durumunda alacakları ceza ile karşı karşıya kalacaktır. 2022 trafik ceza cetvelinde yer alan en önemli cezalar arasında, taşıtlarını muayenesini yaptırmadan araç kullanan kişiler yer almaktadır.

Başka İçerik:  ASBİS No Nedir?

2022 yılında, geçen yıla göre birden çok trafik ceza tutarlarında değişiklik olup bu sene de artış yönde seyir etmektedir. Trafik kurallarına uyulması için araç sürücülerine tedbirler devam ediliyor.
2022 yılında taşıtlarını muayene ettirmeyen sürücüler için 314 lira ceza verilmesi bekleniliyor. Muayenesi olmadan o aracı kullanan sürücüler trafiğe çıktıkları müddetçe araç sahiplerine 314 lira idari para cezası ödemek zorundadırlar.

Genel Olarak Trafik Kurallarına Uymayan Araç Sahiplerinin Ceza Tutarları
Genel Olarak Trafik Kurallarına Uymayan Araç Sahiplerinin Ceza Tutarları

Genel Olarak Trafik Kurallarına Uymayan Araç Sahiplerinin Ceza Tutarları

Karayolları Trafik Yönetmenliğinin tespit ettiği süre içinde taşıt kullanıcıların taşıtlarını muayene ettirmemesi sonucunda ceza hüküm olacağını belirtmiştir. Bu geçer süre de taşıt sahiplerinin taşıtlarını muayene ettirmesi gerekmektedir. Belirlenen süre içinde şayet araçlarını muayene yaptırmazsa 628 lira idari para cezası hüküm olacağı kesinleşmiştir. 

2022 yılında yenilenen trafik cezalarında kırmızı ışıkta geçen araç sahipleri de yer almaktadır. Kırmızı ışıkta geçen araç sahipleri trafik kurallarını es geçtiği için 314 lira ceza ödeme konusunda hüküm kesinleşmiştir.

Çevreye verdikleri gürültü ve trafiğin az seyretmesi durumdaki sürücüleri de kapsamaktadır. Yenilenen trafik cezaları drift yapan sürücüleri de katmaktadır. Dışardaki kişilere verdikleri gürültü yüzünden bunlarla birlikte trafiği aksatması durumunda da sürücüler için 6141 lira cezaya çarptırılması beklenilmektedir. Bu verilen cezaların git gide ağırlaşması ile birlikte trafik kurallarına uyumlarını sağlamalarını istiyorlar. Cezalar bu yüzden her geçen senelerde daha fazla artış sağlayacaktır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap