Zorunlu Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi?

Zorunlu Trafik Sigortası Varken Kasko Sigortası Gerekli mi? Toplum tarafından sıklıkla karıştırılan ve aralarındaki farkı pek fazla bilinmeyen iki sigorta çeşidi zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortasıdır. Bu iki sigorta her ne kadar farklı işlev ve öneme sahip oluyor olsalar da aslında bakıldığı zaman birbirleri ile ilişkili ve bünyelerinde birbirlerini tamamlayıcı nitelik barındırmaktadırlar. Araç sürücüleri ve araç sahipleri, kendilerini, araçlarını ve olası bir trafik kazası sonucunda karşı tarafı güvence altına almak isterler.

Bundan dolayı da sigorta şirketlerine talep artmaktadır. Trafik Sigortasının kapsamı gereği kasko sigortasına göre farklı işlev görmesinden ötürü bu iki sigorta türü de oldukça önemli ve gereklidir. Ayrıca biliniyor olmalıdır ki zorunlu trafik sigortası, adından da anlaşılacağı üzere bütün araç sahipleri ve araç sahiplerine zorunlu kılınmakta olup, kasko sigortası ise isteğe bağlı bir sigorta türüdür. 

Zorunlu Trafik Sigortasının Önemi 

Trafik sigortası bütün önem ve işlevinin yanı sıra, en başta bir zorunluluktur. Bu bilgi ile birlikte, Karayolları Trafik Kanununun belirlediği kural ve hükümler kapsamında şekillendiği ve trafik akışında yer alan bütün araçların zorunlu trafik sigortasını yaptırmaları gerekmektedir. Zorunlu trafik sigortası, yaşanması olası bir trafik kazası durumunda, kazada hasar görmüş karşı tarafın bütün hasar ve zararını karşılamakla yükümlüdür.

Bu sebepten ötürü araç sahiplerinin ve araç sürücülerinin trafik sigorta poliçesi yaptırmaları hem yükümlülük gereği hem de herhangi bir mağduriyet yaşamamaları ve yaşatmamaları hususunda büyük önem arz etmektedir. Bir diğer tabirle karşı tarafın aracını güvence altına alarak mağdur etmemektir demek hiç de yanlış olmayacaktır.  

Başka İçerik:  Aracın Çalınması Durumunda Ne Yapılmalı?

Zorunlu Trafik Sigortasında Sistem 

Yaptırılması bir zorunluluk olan ve bunu adı ile de belli eden zorunlu trafik sigortası, araç sahipleri ya da araç sürücüleri tarafından yaptırılmadığı takdirde trafikte bulunamamaktadırlar. Zorunlu trafik sigortası, zarar verilen tarafın bütün zararını karşılamakla yükümlüdür. Zorunlu trafik sigortası yaptırılmamış ve aynı zamanda sigortasının süresi dolmuş araçların tamamının trafiğe çıkılması engellenmekte ve araçlar bağlanmaktadır.

Bağlanan bütün araçlar, trafik şubenin otoparkına çekilmektedir. Kasko sigortasının oldukça önemli olması ancak zorunlu olmamasının yanı sıra zorunlu trafik sigortası, yaptırılması zorunlu ve şayet trafik akışında bir çevirme sırasında bu durumun aksinin tespit edilmesi halinde o an yetkililer tarafından trafikten men edilecek öneme ve zorunluluğa sahiptir.

Zorunlu Trafik Sigortası Ücretlerinin Limite Bağlı Olarak Değişmesi 
Zorunlu Trafik Sigortası Ücretlerinin Limite Bağlı Olarak Değişmesi 

Zorunlu Trafik Sigortası Ücretlerinin Limite Bağlı Olarak Değişmesi 

Bilinmelidir ki zorunlu trafik sigorta poliçesi ücret, sigortayı yaptırmış olan araç sahibi ya da sürücüsünün belirlemiş olduğu limit durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bunun içerisinde hasarsızlık durumu da ücreti belirleyen hususlar arasında yerini almaktadır. Ayrıca olası bir trafik kazasında can kaybı yaşanırsa, ölen kişinin yakınlarına ödenmesi gereken ücret ile yaralanmadan kaynaklı yakınlarına ödenmesi gereken ücret birbirinden farklı olmaktadır.

Bununla birlikte cana gelecek herhangi bir zararın dışında olası araç hasarlarında ödenecek ücret de oldukça farklılık göstermektedir. Ayrıca zorunlu trafik sigortası, sigorta yaptırmış olan kişinin ilk 1 yıl içerisinde kaza yapmaması durumunda, bu kişiye devamında %10 kadar hasarsızlık indirimi uygulanmaktadır. Devamında gelen yıllarda da kaza yaşanmaması durumunda da bu sistem devam etmekte fakat artış oranı %5 olarak ilerlemektedir. En fazla yüzde ise %20’dir. 

Kasko Sigortasının Önemi 

Kasko Sigortasının Önemi 

Kasko sigortası, zorunlu trafik sigortasına göre farklı işlemektedir. Trafik sigortası hem zorunluluk arz eden hem de olası bir trafik kazası durumunda karşı tarafın masrafını ve maddi- manevi zararını karşılamakla yükümlüdür. Kasko sigortası yine olası bir kaza durumunda, hazırlanmış olan kasko sigortası poliçesi kapsamına göre aracın yanması, çalınması gibi hususlarda şahsın kendisinin ve aracının zararını ve masrafını gidermekle yükümlüdür.

Başka İçerik:  Araç Sigortaları Yeni Teknolojilerden Etkilenir mi?

Yani bütün bu bilgilerden hareketle zorunlu trafik sigortasının, kaza anında karşıdaki kişinin; kasko sigortasının ise kaza anında şahsın kendi zararlarını karşılamakla yükümlü olduğunu söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra kasko sigortası, yol yardımı, yurt dışı hasar ve kayıp teminat kapsamında sağlama imkânına sahiptir. 

Kasko Sigortasında Değer Belirleme 

Yukarıda belirtildiği üzere kasko sigortaları, aracın çalınması, yanması gibi birçok konuda güvence sağlamasının yanı sıra, olası trafik kazalarında da şahsın bütün zararlarını karşılamakla yükümlüdür.  

Kasko Türleri 

Kasko sigortalarında değer belirlemesi, araç sahibinin ya da sürücünün talep ve istekleri doğrultusunda şekillenebilmesinin yanı sıra; dar kasko, kasko, genişletilmiş kasko, tam kasko olmak kaydı ile kendi bünyesinde 4 başlığa ayrılmaktadır. Bunlardan dar kaskoların kapsam alanının geniş olmasının yanı sıra çarpma, aracın çalınması ve yanması gibi konuları bünyesinde barındırmaktadır. Kaskolar ise genel kapsamda bütün şartları bünyesinde barındırmaktadır. Genişletilmiş kasko türüne baktığımız zaman az önce belirtilen genel teminatların yanında ayrıca ek teminat da içinde barındırmaktadır.

Tam kasko diye adlandırılan kasko türü ise hem genel kapsamın hem de ek teminatların tamamını bünyesinde barındırmakta ve müşterisine gereken hizmeti sağlamaktadır. Ayrıca belirtmekte fayda var ki kasko türüne ve kapsamına göre de fiyat aralıkları değişiklik göstermektedir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap