.
.

Zorunlu Trafik Sigortası Kazada Ne Kadar Öder?

.
.

Zorunlu Trafik Sigortası Kazada Ne Kadar Öder? Motorlu araçlar hayatın vaz geçilmez bir parçası. Günlük hayatın yoğun temposu içinde işe, okula daha hızlı ve kolay ulaşmak, tatillerde aileyle güzel ve kaliteli zaman geçirmek için araç sahipleri için çok daha kolay. Ancak zaman zaman trafikte can sıkıcı kazalar meydana gelir ve araç sahiplerine maddi ve manevi zararlar verir.

Zorunlu Trafik Sigortası bir sigorta türüdür. Devlet tarafından zorunlu tutulur. Tüm araç sahiplerinin yasal olarak yaptırması gerekmektedir. Meydana gelen kaza sonrası karşı tarafın uğradığı bedensel rahatsızlıklarının tedavisi ve araçta olan maddi hasar tazmini ve giderilmesi için yasal olarak yapılması 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununca zorunlu tutulur.

Kanunen zorunlu olan trafik sigortası araç sahibini karıştığı bir kazada pek çok külfetten kurtarır. Bu hukuki sorumluluk kaza sonrasında ortaya çıkan teminat dâhilinde olan maddi hasar bedellerini karşılar. Kaza sonrasında ortaya çıkan bedensel sakatlıkları ve hastalıkları yine teminat nispetinde karşılar. Hatta trafik sigortası üçüncü şahıslarda dahi ortaya çıkabilecek hasarları karşılar. Kişi başı olan vefat durumlarında sigorta tazminatı karşılar.

Kaza sonrası meydana gelebilecek hukuksal işlemlerde avukat masrafı da sigorta kapsamındadır. Kaza esnasındaki yaralanmalarda şahısların sigorta durumlarına bakılmaksızın, sigortaları olmasa dahi hastane masrafları da yine sigorta tarafından ödenir. Yaptırılması son derece kolaydır ve herhangi bir sigorta şirketi tarafından yaptırılabilir. Özetle trafik sigortası trafikte yaşanması muhtemel bir kazada şahısları maddi ve manevi güvence altına alır.

Başka İçerik:  Motosiklet Zorunlu Trafik Sigortası Neden Önemli

Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Trafik Sigortası Nasıl Hesaplanır?

Sahip olunan aracın yaşı, aracın markası ve modeli, trafikte kayıtlı olduğu il, sürücünün yaşı ve aracın daha önce hasarının olup olmadığı gibi hususlar sigortanın hesaplanmasını direkt olarak etkiler. Araç sahibi tüm bu kriterleri sigorta şirketine bildirir ve sigorta teklifini alır. Aynı anda pek çok şirkete bu bilgiler verilebilir. Farklı şirketlerden teklif alınabilir. Araç sahibi farklı şirketlerden aldığı teklifleri değerlendirip içlerinden bütçesine en uygun olanı seçebilir. Teklif hesaplatmada çok pratik olan online hesaplatma yöntemi kullanılabilir. Ödeme peşin ya da kredi kartına taksitle ödenebilir.

Trafik Sigortasında Gecikme Cezası Nedir?

.

Trafik sigortası kanunen zorunlu hale getirilmiştir.  Bu sigortayı yaptırmayanlar ya da geç yaptıran şahıslar için de bir takım yaptırımlar söz konusudur. Trafik sigortası gecikme cezası 2016 yılı itibariyle 92 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Kesilen ceza on beş gün içinde ödendiği takdirde yüzde yirmi beş indirim uygulanır. Sigorta yaptırılmaması ya da yenilenmemesi halinde üzerinden geçen her ay yüzde beş oranında gecikme zammı uygulanır. Cezai işlem uygulandıktan sonra halen yapılmayan sigortadan sonra sigorta yaptırılmazsa motorlu araç trafikten men edilir.

Zorunlu Trafik Sigortası Kazada Hasar Bedelinin Ne Kadarını Öder?

Zorunlu Trafik Sigortası Kazada Hasar Bedelinin Ne Kadarını Öder?

Zorunlu Trafik Sigortası kapsamında hasar karşılama üç ana grupta ele alınır. Bunlar; maddi hasarlar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölümdür. Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmak araç sahibi şahsın hukuki yükümlülüğüdür. Maddi hasarlı bir kazada hasar karşılama bedeli teminat sınırları içinde yapılır. Kazaya sebep olan sigortalı araç için, zarara uğrayan kişinin kusur oranına göre ödeme yapar. Bir kazada tarafların kusur oranlarına göre karşı tarafına ödeme yapar.

Hasar Bedelinin Sigorta Teminat Sınırlarını Aşması Halinde Ne Olur?

Meydana gelen kazada kusur yüzdeleri ortaya çıktıktan sonra araç sahibi şahısların kendi kusur ve masrafları teminat dışıdır ve sigorta teminatı aşan durumlarda ödeme yapmaz. Ancak sigortaya ek olarak İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası varsa teminat dışı hasar karşılaması da yapılır.

Başka İçerik:  Anlaşmalı Tespit Tutanağı için Tavsiyeler

Kaza Sonrası Dava Masraflarında Trafik Sigortası

Kaza Sonrası Dava Masraflarında Trafik Sigortası

Kaza sonrasında sigortası olan araç sahibi şahsa dava açılması halinde dava masrafları teminat içinde görülür veZorunlu Trafik Sigortasıdava masraflarını karşılar. Dava giderleri, avukatlık ücreti, teminat sınırıyla çevrelenmiştir. Kendisine dana açılan sigorta yaptırmış araç sahibi şahıs, kendisine dava açıldığı bilgisini sigorta yaptırdığı şirkete en fazla beş iş günü içinde bildirmekle sorumludur. Bu süreçte sigorta yaptırmış araç sahibi şahıs kendisine iletilen her türlü rapor, ihbarname, tutanak gibi resmi ve resmi olmayan evrakı da ivedilikle sigorta şirketine ulaştırmalı onları haberdar etmelidir.

Trafik Sigortası Hasarı Ne Kadar Sürede Öder?

Sigorta şirketi sigorta yaptırmış araç sahibi şahsın vekili hükmünde kabul edilir. Bu nedenle üçüncü şahıslarla doğrudan sigortalı şahıs adına irtibata geçebilir, bağlantı kurabilir. Sigortalı araç sahibi şahıs bu durumda kendisine gelen tazminat tekliflerini kabul edemez. Sigorta şirketi kaza ve zararın tespit edildiği evraklar kendisine ulaştıktan sonraki sekiz iş günü içinde sigorta yaptırmış araç sahibi şahsa ödeme yapmakla mükelleftir. Bu ödeme tazminat ödemesi, hastane ve tedavi masraflarını kapsar.

Zorunlu Trafik Sigortası Kazada Sigortalının Yükümlülükleri Nelerdir?

Zorunlu Trafik Sigortası Kazada Sigortalının Yükümlülükleri Nelerdir?

Sigortalı kazadan sonra aracını güvenli bir yere çeker ve kaza tespit tutanağını kurallarına uygun bir şekilde doldurur. En fazla on gün içinde şirketi bilgilendirir. Hakkında dava açılırsa tüm belge, ihbarname ve daveti sigorta şirketine bildirir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap