Zerdeçal Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Zerdeçal; balık, çorba gibi birçok yemekte kullanılır. Kavanozlarda saklanır. Karaciğer yağlanmasına iyi gelen faydaları vardır. Aşırısı zararlıdır.

Zerdeçal

Zerdeçal, zencefilgiller familyasından sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Hint safranı olarak da bilinir. Anavatanı Güney Asya’dır.

Zerdeçal, ipek kumaşlar ve ince derilerin boyanmasında ve kına yakmada renklendirici olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda turnusol kağıdı yerine zerdeçal kağıdı kullanmaktaydı. Baharat olarak kullanılması için zerdeçal bitkisinin temizlendikten sonra suda kaynatılıp kurutulmuş, koyu sarı renkli kök saplarının öğütülmesi gerekir.

Elde edilen baharat safran yerine de kullanılır. Acımsı bir tadı vardır. Bağışıklığı güçlendirip, vücuda birçok olumlu etkisi olmasından dolayı sıkça tüketilmeye başlanmıştır.

Zerdeçal Nasıl Saklanır?

Zerdeçal nasıl saklanır diye araştıranlara tavsiye olması açısından söylemek gerekirse, öğütülmüş zerdeçal karanlıkta ya da ışıktan koruyan kaplarda saklanmalıdır.

Cam kavanozda ya da kuru poşet içerisinde buzdolabında zerdeçal saklamak en ideal saklama biçimi olarak önümüze çıkmaktadır. Güneş görmemesi ve serin yerde muhafaza edilmesi önemlidir.

Zerdeçal Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Zerdeçal yemeklerde nasıl kullanılır deyince farklı tariflerde lezzeti artırmak için kullanılır. Balık çorbası, pilav, söğüş ve çeşitli sebze yemeklerine çeşni olarak eklenir. İspanyolların deniz ürünlerinden yapılan paella yemeğinde ve Hintlerin köri sosunda kullanılır.

Zerdeçal yemeklerin içine konulmasının yanında zerdeçal çayı olarak da hazırlanır. Yoğurda konularak da tüketilebilir. Soğuk algınlığı durumlarında bal ile karıştırılarak kullanılabilir.

Zerdeçal Faydaları

Zerdeçal sofralarda kullanılması gereken baharatlar arasında olmalıdır. Köri baharatına sarı rengini veren baharattır. Güneydoğu Asya’ da sarı renkli çiçeklere sahip bir bitkinin köklerinden elde edilir. Zerdeçalın güçlü antienflamatuvar ve antioksidan özellikleri bulunmaktadır. Hindistan’da geleneksel bir tedavi yöntemi olan Ayurveda’da kullanılmaktadır.

Herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan kişiler günde 1-2 kaşık zerdeçal tüketebilir. Zerdeçalın faydaları başta bağışıklık sistemini güçlendirip, enfeksiyonlara karşı koruma özelliği olmak üzere çok fazladır.

·       Zerdeçal, soğuk algınlığı, grip, nezle gibi solunum yolu rahatsızlıklarına karşı vücudu korur ve tedavisinde yardımcı olur.

·       Vücudun direncini artırarak, enfeksiyonlara karşı koruma görevi görür.

·       Zerdeçal karaciğer yağlanmasında da kullanılabilir.

·       Zerdeçal hafıza kuvvetlendirici özelliğe sahiptir. Özellikle çağımızın korkulan hastalığı sayılan Alzheimer’dan koruyucu etkisi vardır.

·       Özellikle yaşlılarda karşılaşılan kronik rahatsızlıklardan kemik erimesine karşı faydalıdır.

·       Zerdeçal vücutta oluşan iltihapların tedavisinde de kullanılır.

·       Bebeklerde ya da yetişkinlerde yaşanabilecek gaz problemlerinin tedavisinde kullanılır.

·       Zerdeçal verem gibi pek çok hastalığa karşı savaşmada yardımcı olur.

·       Astım hastalığı tedavisinde zerdeçal kullanılabilir.

·       Zerdeçal beyin fonksiyonlarının gelişiminde etkilidir.

·       Karaciğerde oluşan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

·       Zerdeçal bağışıklık sistemini güçlendirip halsizlik sorunlarının çözümünde etkili olmaktadır.

·       Zerdeçal çocuklar için az miktarda kullanılabilir. Gelişimlerini destekleyici etkisi vardır.

·       Zerdeçal hücre yenileyici özelliği sayesinde genel vücut sağlığını korur. Ayrıca daha sıkı bir cilde sahip olunmasını sağlar. 

Zerdeçal Nelere İyi Gelir?

Şifa kaynağı olan zerdeçal sayılamayacak kadar faydası olan bir besindir. Zerdeçal nelere iyi gelir diye araştıranlar birçok faydasından dolayı tüketmelidirler.

Kanserden koruyucu, enflamasyonu azaltıcı, bağışıklık sistemini güçlendirici etkileriyle ve Alzheimer’dan koruyucu özellikleriyle birçok hastalığa iyi gelir. Hindistan’dan Asya’ya ve Orta Doğu’ya kadar birçok mutfakta zerdeçal kullanılmaktadır.

Zerdeçal İçindeki Vitaminler

Sağlık deposu olan zerdeçal içindeki vitaminler C vitamini, B6 vitamini olmakla beraber bol miktarda demir, manganez, potasyum bulunmaktadır.

Zerdeçal Kalorisi

Faydaları saymakla bitmeyen zerdeçal kalori olarak düşük kalori içeriğine sahiptir. Bundan dolayı kilo vermek isteyenlerin kullanabileceği bir besindir. Bir çorba kaşığı zerdeçal tozu 29 kalorilik enerji içerir. Bunun yanında 0,91 gram protein, 0.31 gram yağ, 6.31 gram karbonhidrat, 2.1 gram lif içerir.

Ayrıca bir yemek kaşığı zerdeçal tüketildiğinde günlük demir ihtiyacının %16’sı, potasyum ihtiyacının %5’i, manganez ihtiyacının %26’sı ve C vitamini gereksiniminin %3’ü karşılanmış olur. Bundan dolayı sağlıklı bir vücut için sofralarımızdan zerdeçalı eksik etmemek gerekir.

Zerdeçal Zararları

Zerdeçal birçok faydasının yanında bazı dikkat edilmesi gereken hususlar da vardır. Zerdeçal zararları dikkat edilmesi gereken durumları bulunmaktadır. Her besinde olduğu gibi fazla tüketildiğinde ya da yanlış tüketildiğinde vücuda zararları olabilmektedir.

Dengeli şekilde kullanıldığında çok faydalıdır. Çocukların yemeklerine birkaç tutam eklenebilir. Yaşın ilerleyip kronik rahatsızlıkların başladığı dönemlerde sıkça kullanmak çok faydalı olacaktır.

Zerdeçal kullanan bazı kişilerde mide bulantısı, baş dönmesi ve ishal ortaya çıkabilmektedir. Özellikle hamile kadınlar ve emziren anneler yüksek miktarda zerdeçal tüketmemeye özen göstermeleri gerekir.

Zerdeçalın kan sulandırıcı bir etkisi olmaktadır. Bundan dolayı kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin zerdeçal kullanımına dikkat edip, doktora danışarak bilgi alması daha doğru olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap