.
.

Zakkum Ne İşe Yarar?

Zakkum nedir özellikleri nelerdir?   Zakkum bitkileri kıyı ve yol köşelerinde düzinelerce fidan olarak çıkan çok yönlü çalılar arasındadır. Zakkum zor top..

.

Zakkum nedir özellikleri nelerdir?

.

Zakkum bitkileri kıyı ve yol köşelerinde düzinelerce fidan olarak çıkan çok yönlü çalılar arasındadır. Zakkum zor topraklarda, tuzlu suyu seven zehri olan bir türdür. Yüksek pH değeri, ağır budama koşulları bulunan, geniş bir yelpazede yetişen, kaldırımlar ve duvar diplerinde yaşayan kuraklığa dayanıklı eden bir bitkidir.

Fakat dayanamayacağı tek koşul 20 derece Fahrenhayt altındaki kış sıcaklıklarıdır. Ancak, soğuk iklimlerde bir kap içinde bir zakkum bitkisi büyüyebilir. Eğer sıcaklıkların çok düştüğü bir yerde yetiştirilecekse kapalı bir ortama getirilmelidir.

Zararları

Bahçede büyüyen bir zakkum bitkisi yetiştirmek istiyorsanız bilmeniz gereken ilk şey çocuk ve evcil hayvanlar oynadığı yerden kaçınmanız gerekmektedir. Zakkumun çalıları zehirlidir ve zakkum yandığında toksik duman çıkartır.

Bir zakkum bitkisinden çok az yaprak, çiçek bile sindirilirse ölümcül olabilir. Yaprakları ve çiçekleri ile temas halinde olunursa cilt tahrişlerine ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bahçede zakkum bitkisi ile uğraşırken her zaman uzun kollu giysi ve eldiven giymek gereklidir.

Zakkumun çiçekleri sarı, beyaz, pembe ya da kırmızı tonlarında küçük kümeler halinde baharda açar ve yaz sonuna kadar kalırlar. Onlar güneş gördüklerinde hızla büyürler iyi çiçek açarlar ve ışık almayan gölgelerde bile yetişebilirler.

Zakkumlar sağlam bitkilerdir. Bazı bölgelerde -8 ile – 10 derecelere kadar dayanabilirler ama daha altındaki sıcaklıklardan ve donlardan zarar görürler. Budamak yeni dalların çıkmasını ve büyümesini geliştirir ölü kısımları yeniden şekillendirir.

Bakımı ve Yararları

.

Zakkum bitkisinin bakımı kolaydır bu nedenle otoyol bölümlerinde çok çalı yaparlar. Sık sık çok az bakım ile uzun ömürlü olmaktadırlar.

Karayolu üzerinde güzelleştirme projeleri ile etkin kitleler halinde görürsünüz ve değişik renkteki çiçekleri ile olağanüstü bir görüntü sağlar Hatta bahçedeki zakkum çalıları da az bakım gerektirir.

Çalılar kuraklığa dayanıklı olmalarına rağmen fidan iken sulanmalı ve iyi bakılmalı, sulamaya özen gösterilmelidir. Bitki çok fazla su aldığında yaprak sararması olur.

Toprak kötüyse, ilkbahar aylarında dengeli bir gübre ile hafifçe bitki beslenebilir. Kurumaya yüz tutmuş zakkum çalıları gübreye gerek duymaz. Budama zakkum bitkisine yapılabilir. Hasarlı veya hastalıklı kısımları çıkarın ve şekillendirin.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap