.
.

Yorgunlukla Başa Çıkmak İçin Yapılması Gerekenler

Yorgunlukla baş etmek için günde 6-8 saat, 23.00 05.00 arası uyumalıyız. Yatmadan önce kafeinli içecekler tüketmemeli. Düzenli kahvaltı halsizliğe iyi gelir.

.
.

Günümüz yaşam şartlarının bizlere getirdiği olumsuzluklar ve yaşamın içinde fark etmeden yaptığımız ya da yapmak zorunda kaldığımız alışkanlıklar nedeniyle hemen hepimizin ortak şikayeti olan yorgunluktan dert yanmamız kaçınılmaz hale gelirken bu sorunu ortadan kaldırmanın da mümkün olduğunu unutmamalısınız.

Yorgunlukla başa çıkmak için yapılması gerekenler 7’den 70’e hepimizin ortak sorununa karşı yapılması ve yapılmaması gereken uygulamalardan geçerken bu probleminde üstesinden rahatlıkla gelebileceğinizi unutmamalısınız. Gün içinde kendimizi yorgun ve en ufak işleri bile yapamayacak kadar yorgun hissetmemizin ana nedeni uyku düzenliği olarak karşımıza çıkarken uykuda geçen sürede hücrelerin yenilendiği ve onarıldığı unutulmamalıdır.

Yetişkinlerin haftanın her günü gece 23:00 ile sabah 05:00 saatleri arasında en az 6 ile 8 saat arasında uyuması melatonin hormonunun düzenli salgılanmasını mümkün kılacağı gibi kendinizi yorgunluğa karşı yapmanız gerekenler arasında yer alacaktır.

Gece boyunca enerji tüketmeye devam eden vücudumuzun sabah yatağımızdan kalktığımız kaybedilen enerjiyi yerine koyması için güzel bir kahvaltıya ihtiyacı bulunurken bu alışkanlığı edinemediyseniz veya farklı nedenlerden kahvaltınızı yeterli şekilde yapamıyorsanız yorgunluk hissetmeniz kaçınılmaz olacaktır. Sabah saatlerinde düşen kan şekerini gerekli seviyeye getirmenizi sağlamak ve kaybettiğiniz enerjiyi yeniden kazanmak için peynir, yumurta, mevsim yeşillikleri ve buğday ekmeğinden oluşan besinleri mutlaka tüketmeniz gerekmektedir.

Yorgunluktan kurtulmak için yapılması gerekenler üzerine yapılan araştırmalar bu sorunun hareketsiz yaşam tarzına sahip insanlarda daha sık görüldüğünü ortaya çıkarırken sağlığımız içinde yapmamız gereken düzenli egzersizlerin önemi bu sorunla başa çıkmanızda da etkili olabilmektedir. Sabahları ve akşamları periyodik olarak yürümeyi alışkanlık haline getirebileceğiniz gibi zaman sıkıntısı yaşıyorum bahanesini kendi sağlığınız için kullanmamanız gerektiğini hatırlamanızı tavsiye ederiz. Günlük yarım saat egzersizi kendi sağlığınızdan önemli görmemeniz gerektiği gibi kısa süre içinde kendinizi yorgunluktan arınmış, daha dinamik ve sağlıklı görebilirsiniz.

Yorgunlukla başa çıkmak için yoğun iş temposundan uzaklaşarak tatile çıkmanın etkili bir çözüm olacağı bilinmekle beraber sizlere tavsiyemiz beyninizi ve vücudunuzu dinlendirmek için tatile vakit ayırmanız olacaktır. Tatilde maillerinizi kontrol etmeyeceğinizi, iş konuşmaları yapmayacağınızı çalışma arkadaşlarınıza iletmenizi ve tamamı ile tatili doyasıya yaşamanızı da tavsiye ederiz çünkü aksi halde bu sürecin yapıcı etkilerinden yararlanamazsınız.

.

Yatak odalarımıza kadar giren günümüz teknolojik ürünleri arasında yer alan tabletler, akıllı telefonlar ve farklı cihazlarının kullanımının uyumadan en az 2 saat öncesinden bırakılması uzmanlar tarafından tavsiye edilmekle beraber aksi halde melatomin hormonunun olumsuz etkilere maruz kaldığı ve uykudan yorgun kalkacağınız unutulmamalıdır.

Kendimizi yorgun hissetmemize neden olan alışkanlıklarımız arasında geç saate içilen çay ve kahvelerde etkili olmakla beraber sizlere tavsiyemiz bu tür içecekleri uyumadan asgari 6 saat önce tüketmeniz olacaktır. Yeterli su içmemek ve vücutta sıvı kaybı kendimizi yorgun hissetmemize neden olurken her gün en az 2,5 litre su içmeyi de ihmal etmemeniz gerekmektedir.

Yorgun hissetmemize neden olan gıdalar arasında aşırı glikoz içeren besinlerde bu besinler özellikle kan şekerinin düşmesine neden olarak halsizliğe sebep olmaktadır. Günlük beslenme listenizde dikkatli seçimler yapmanız yorgunluk hissinin ortadan kalkmasını sağlayacağı gibi özellikle dengeli beslenmeye özen göstermeniz ve kuru meyvelerden erik, incir, kayısıyı mutlaka günlük olarak tüketmeniz tavsiye edilmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap