Yorgan Nasıl Dikilir?

Tam bir meslek hem de bir sanat olarak ifade edilen yorgancılık oldukça tecrübeye dayanan önemli bir uğraştır fakat günümüzde hazır üretim yorganlar karşısında..

Tam bir meslek hem de bir sanat olarak ifade edilen yorgancılık oldukça tecrübeye dayanan önemli bir uğraştır fakat günümüzde hazır üretim yorganlar karşısında değerini kaybetmeye yüz tutmuş bir sektör.

Özellikle yorgan deseninin işleme kısmı oldukça Hüner gerektirdiğinden dolayı sanatsal da bir açısı bulunan yorgancılık oldukça zahmetli bir iş olmaktadır. Biçimine başparmak ve işaret parmağı arasında iğneyi tutup orta parmak ile yüksüğü taşıyarak başlanır ve yüzük ve serçe parmaklarıyla da iptal yol verilerek devam edilir.

Bir eli kullanmak gereken yorgan dikimi sanatında yüzeyin Dolgu maddesiyle doldurulması ve motiflerinin süslenmesi sonradan yapılan uygulamalardır.

Eskiden büyük bir uğraş ile gerçekleştirilen Bu meslek günümüzde hala bazı kimseler tarafından devam ettirirse de hazır üretim yorgan karşısında sanayileşmiş firmalar yüzünden sanat olarak bu işle uğraşan kişiler ekonomik anlamda zor duruma düşmüşlerdir.

Yorgan yüzeyi nasıl dikilir ?

Yorgan yüzeyi dikilmeden önce dikiş payları ve kat izleri ütülenir ve ardından Farsça fazla ipliklerin tamamı temizlenir. Dikilmek istenilen yorganın özelliğine göre koyun yünü pamuk yada elyaftan seçilmiş olan bir dolgu malzemesi kullanılmaktadır.

Organda kullanmak istediğiniz kadar olan miktarını hallaç atma makinası içerisinden geçerek bu işlemi de tamamlarsınız.

Yorgan yüzünün ön kısmı altta kalacak biçimde düz bir zemin üzerine serilir ve dolgu malzemesi yorgan kılıfının içerisinde en ufak bir boşluk bile kalmayacak şekilde yerleştirilir. Kılıfı dikilmeyen ağız boşluğundan rulo yapılarak çevrilir ve yorgan yüzünü ağız kısmı tam bu zamanda dikilir.

Dikim işlemi tamamlandıktan sonra yorgan çevrilerek asla kısmı altta bakacak şekilde düzgünce Bir zemin üstüne oturdu. 

Ardından dolgu malzemesinin iyice Yorganın içine girmesi için bir sopa yardımıyla hem devadır hem bastırılır.

Yorgancılık mesleğinin filmlerde en çok gördüğümüz sahnelerinden bir tanesi de bu yorganın dövüldüğü alandır. Yorgan ne kadar çok dövülürse o kadar kaliteli olması söz konusudur Bu yönüyle demircilikte bıçak yapımı sanatına da benzetilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap