Yılbaşı Kutlamak Günah Mıdır? Noel Kutlamanın Anlamı Nedir?

Müslümanlar tarafından en çok tartışılan konuların başında yılbaşı gelmektedir. Yılbaşı kutlamaları pek çok kesimi rahatsız etmekle beraber aynı zamanda hadislerde geçen farklı kavimlerin batıl inançları ile de doğrudan örtüşmektedir. Tabii ki İslam’a uygun yaşamak isteyenlerin de yılbaşı kutlamanın günah olup olmadığını sorgulaması kadar doğal bir şey yoktur. 

Öncelikli olarak Müslümanlar için geçerli olan İslam’a uygun yaşam koşullarında yılbaşı kutlamak gibi bir adet, gelenek söz konusu değildir. Ancak batı uygarlıklarında ve aynı zamanda farklı dinlerde bu oldukça kutsal bir takım kutlamalarla gerçekleştirilmektedir. Örneğin Hristiyanlar için Hz. İsa’nın doğum yıl dönümü olarak nitelendirilir ve kutlamalar yapılır. 

Müslümanlar için imanı riske atacak en net durumlardan birisi farklı bir kavmin hareketlerini ve davranışlarını taklit etmektir. Bu dünyanın zevki, sahteliği uğruna kutlamalar yapmak, hediyeler almak ve sapkınlıklara yönelmek hiçbir Müslüman için önerilmez. Keza bununla ilgili olarak peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV) ‘’Her kim bir kavmin davranışlarını tekrarlıyor ve onlara benzemek için çaba harcıyorsa o zaten onlardandır’’ buyuruyor. 

Toplumsal açıdan bu yozlaşma öyle bir noktaya geldi ki yılbaşı kutlamayı doğru bulmayan kesimler bile evlerinde yılbaşına özel programları izliyor, birbirine hediye alıyor, çam ağacı süslüyor. Oysa bu yozlaşmanın en belirleyici etkileri arasında bunlar gösterilebiliyor. İslam’a uygun olmayan bir kutlama formu ve süreci bize pazarlayan bir batıl inanış tarzı olarak vurgulamakta ise bir beis yok. 

İslam dinine göre yılbaşı kutlamak, noel inancı ve aynı zamanda yeni yıl için geri sayım yapmaya kadar uzayan pek çok davranış ile ilgili sorular akılları kurcalamaya devam ediyor. İmanını tehlikeye sokmak istemeyen Müslümanlar içinse tüm bu soruların yanıtlarını İlahiyatçı Adnan Şensoy veriyor. 

Yılbaşı Ne Demek? Yılbaşı İle Noel Aynı Mı?

Yılbaşı ile noel kavramlarının birbiriyle karıştırılması pek çok farklı sonucu beraberinde getiriyor. İlahiyatçı Adnan Şensoy Noel bir bayram olarak Hristiyanlar tarafından kutlanır. Noel kutlama zamanı ise yılın son haftasıdır. Bu süreç onların peygamberi olan Hz. İsa’nın doğum dönümü olarak kabul edilir. Dolayısıyla noel kutlamalarında kızakla ve geyiklerle kayan, hediyeler dağıtan Noel baba figürünü görebiliriz. Christmas bayramı olarak adlandırılan bu süreçte Hindi kesmek, birbirine hediye vermek gibi alışkanlıklar batı toplumlarında ve Hristiyanlarda yaygındır. 

Yılbaşı ise yeni bir yılın gelişini kutlamak için yılın son gününün gecesi kutlanır. Dolayısıyla aslında yeni yılı coşkuyla karşılamak, bir seneyi geride bırakmak ve bunun için yılbaşı gecesi eğlenmek dinimize göre yasak değildir. Hatta bu Hristiyanlar ya da benzer başka bir kavme özenmek ya da onlar gibi davranmak da değildir. Yine de yeni bir yılın gelişinin kutlamaya değer bir durum olmadığı konusunda hemfikir ilahiyatçıların sayısı da az değildir. 

Ki peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV)’in ‘’Onlarla dost olan onlardandır’’ hadisi bu konuda da belirleyici bir fikir yaratmaktadır. Çevrenizi de dikkatle seçmenize işaret eden hadisin yanı sıra Nisa suresinin 69.ayetinde de ‘’Allah’a inanan, O’nun Resulüne itaat etmiş kişileri arkadaş seçenler tüm peygamberlerle, şehitlerle ve Salih olanlarla hep beraber olacaktır. Onlar ki ne güzel insanlardır’’ buyrulmaktadır. 

Yılbaşı Kutlamak Günah Mıdır?

Yılbaşı kutlamak günah mı sorusunun yanıtını aslında noel kutlamalarıyla bağıntılı olarak vermek gerekiyor. Hristiyanlar için peygamber olan Hz. İsa’nın doğum devriyesi olarak kabul edilen ve yılın son haftası kutlanan Noel için başlangıç 25 Aralık olarak bilinmektedir. Çünkü batı toplumlarında kesin olarak bilinmese de M.Ö 4 ile 6.yüzyıllar arasında Hz. İsa’nın doğumu 25 Aralık olarak kabul görüştür. 

Oysa doğu toplumlarına bakıldığında onlarda Hz. İsa’nın doğumu için baz alınan tarih 6 Ocak olarak karşımıza çıkmaktadır. Yine de 25 Aralık Noel kutlamaları için çok daha yaygındır ve neredeyse bugün başlayan kutlamalar yılbaşı olarak bilinen yılın son gününe kadar devam eder. Hindiler doldurulur, hediyeler alınır, alkol tüketilir ve çeşitli süslemelerle eğlenilir. 

Günümüz şartlarında gerek televizyon gerekse diğer platformlar pek çok konuda yozlaşmanın ana sebebi olabiliyor. Elbet tabii Türkiye’de yaşayan Hristiyanlar için yılbaşı kutlamalarının hiçbir sakıncası bulunmamaktadır. Fakat yılbaşı kutlamak ve bunu Noel haftası yani 25 Aralık itibariyle başlayarak yılın son haftasında düzenli olarak yapmak hiçbir Müslüman için uygun görülmemektedir.

Sosyal medyanın hayatlarımıza olan negatif etkisi bu bağlamda çok net bir biçimde görülmektedir. Yılbaşı kutlamaları için alışkanlıklarından vazgeçen, yılın son günü kisvesi altında 31 Aralık gecesi, 1 Ocak sabahına kadar uygunsuz hareketler ve sapkınlıklarla eğlendiğini iddia eden çok fazla insana rastlanabiliyor. Oysa o kavmin özelliklerini taşımak, onlara özenmek ve onlar gibi davranmaktan öte bir tavır olmadığını rahatlıkla ifade edebiliriz. Bunun için de buyruluyor ki ‘’Aranızdan birisi müşriklerin olduğu yere evini yapar, onlarla aynı bayramı kutlar, onlar gibi davranmaya başlarsa kıyamet günü tıpkı onlar gibi haşrolacaktır’’. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap