.
.

Yenibahar Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Yenibahar, dolmalarda ve köftede kullanılır. Mide ağrılarını geçirme gibi faydaları vardır. Aşırı tüketimi alerji ve yan etkilere neden olabilir.

.
.

Yenibahar

Amerika’nın trokipal bölgelerinde yetişen yenibahar bitkisi, diğer ismiyle “jamaika biberi”  olarak bilinen enfes bir baharattır. Aslına bakılırsa özünde yenibahar pimento adındaki bir ağacın kurutulmuş meyvesinden elde edilir. Yani orijinali toz halde değil, minik topçuklar şeklindedir.

Bu eşsiz efsunlu baharat; tarçın, karanfil, kakule, karabiber ve zencefil gibi bir baharat karışımı çeşnisini andırdığı için bazı yörelerde “tüm baharatlar” adını almıştır.

İçine girdiği her yiyeceği lezzetli ve sağlık açısından son derece faydaları olan bir karışıma döniştürdüğünden dünya çapında bir kullanıma sahiptir. Birçok farklı kültür tarafından benimsenen ve sofralarda yer verilen yenibahar baharat olarak, tatlı ve tuzlu pek çok yiyecekte kullanılmaktadır.

Yenibahar Nasıl Saklanır?

.

Meyveleri olgunlaşan ağaçtan toplanan yenibahar henüz ham halindeyken, yani yeşilken toplanır ve güneşte kurutulur. Baharat halini alabilmesi için kahverengi olana kadar güneşte tutulur. Kuruduktan ve renk değiştirdikten sonra fabrikasyon yöntemleri uygulanır. Ardından sofralarımızda kullandığımız yenibahar baharatı hazır bir hale gelir.

Bu aşamaya kadar değil ancak baharatı satın aldıktan sonraki muhafaza başarısı tamamen bize kalmıştır. Yani yenibahar nasıl saklanır diye merak ediyorsanız, her baharatın saklanması için olduğu gibi yenibahar da birtakım püf noktaları barındırır.

Yenibahar hava almayan, kapağı sıkı kapanan cam kavanoz ya da baharatlıklarda saklanmalıdır. Çünkü hava ile teması kesilmezse baharat çok çabuk bayatlar ve yoğun aromasını kaybeder.

Birçoğumuzun yaptığı şey, yemek yaparken kullanım kolaylığı olması açısından baharatları ocağın yanında tutmaktır. Fakat aslında bu son derece yanlış bir davranış olmaktadır. Zira nem, ısı ve ışık yenibahar gibi baharatların tadını bozan unsurlardır. Bu nedenle ışık almayan kapalı bir dolap ya da çekmecede saklamak en mantıklısı olacaktır.

Yenibaharı oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Fakat mutfak fazla sıcak ya da güneş ışığını çok alıyorsa baharat bozulabilir. Böyle durumlarda buzdolabında saklamanız  gerekir.

Yenibahar saklamak için cam kavanoz tercih etmek mümkündür. Ama o zaman da hiç ışık almayan karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir. Çünkü cam kavanozda her açıdan ışık alcağı için tazeliğinin korunması pek de uzun sürmeyecektir. Uzun süre taze kalmasını istiyorsanız yenibaharı seramik ya da porselen bir kavanozda saklamanız çok daha isabetli olacaktır.

Unutmayın ki keskin ve yoğun kokusu azalmış baharatlar bozulmuş demektir. Bu nedenle yenibahar baharatını iyi muhazafa ettiğinizi, kokusunun hala baskın olmasından anlayabilirsiniz.

.

Yenibahar Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Yenibahar yemeklerde nasıl kullanılır diye merak ettiğinizi biliyoruz. Çünkü genelde yaygın olarak yalnızca köfte ve et yemekleri ile sınırlandırılmış bir kullanım alanı olduğu bilinmektedir. Fakat aslında yenibahar baharatı öyle çok yemekte kullanılıyor ki, her biri de şahane lezzet olmaya bu sayede erişiyor.

Yenibahar en çok sarma, etli dolma, iç pilav ve lahana dolması gibi et ile pirincin buluşturulduğu yemeklerde kullanılıyor.

Et ve pilav gibi yemeklerin dışında kek, kurabiye, pasta ve aşure gibi geleneksel tatlılara da ilave edilebiliyor. Yenibahar kokusu ve tadı bu yiyeceklerin içerisinde harika bir aroma ile harmanlanıyor. Farklı bir tat elde etmek için şahane bir alternatiftir.

Köftelerde ve hamburgerde de mutlaka kullanılan baharatın tadı burada ön plana çıkması için fazla miktarlarda ilave yapılmalıdır.

Aynı zamanda yenibahar şifalı bir bitkinin baharatı olduğundan dolayı, tane halinde alınıp, taze taze öğütülüp çay olarak da tüketilebiliyor. Yenibahar çayı uzun yıllardır ilaç niyetine içilmektedir.

.

Yenibahar bitkisi özünden elde edilen yağ ile de masaj yağı temin edilmektedir. Yenibahar yağı masajlarda rahatlatıcı etkisi ile bilindiği gibi, duş suyuna ilave edilip de faydalanılabilmektedir.

Yenibahar Faydaları

İçeriğindeki pek çok vitamin ve mikro elementler sayesinde yenibahar faydaları oldukça fazladır.

  • Kan basıncını dengeler.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Diş ve kemik sağlığını korur.
  • Ağız kokusunu giderip hijyen sağlar.
  • Kanda ya da organlardaki enfeksiyonu yok etmeye yardımcı olur, oluşumunu engeller.
  • Mide ağrıları şişkinlik, hazımsızlık ve gaz problemlerini ortadan kaldırır.
  • Mide bulantısı ve ishal gibi şikayetleri tedavi etmeye yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklara karşı vücut direncini arttırır.
  • İhtiva ettiği  C vitamini sayesinde nezle, grip, öksürük gibi soğuk algınlığı semptomlarına iyi gelir.
  • Zihni rahatlatır, odaklanma problemlerini önler ve hafızayı güçlendirir.
  • Kan yapıcı ve kan arttırıcı hücreleri beslediğinden kansızlığı önler.
  • Kan dolaşımını hızlandırır.

Yenibahar Nelere İyi Gelir?

Yenibahar nelere iyi gelir diye inceleyecek olduğumuzda, ilk olarak vücudun savunma mekanizması olan immun sistemimizin sağlıklı olarak çalışmasını sağlar diyebiliriz. Aslında yalnızca bu faydası bile birçok hastalığa karşı koruyucu bir etken olamasına rağmen yenibahar bileşimi sayesinde onlarca hastalığa iyi gelmektedir.

Yenibahar içeriği itibariyle, kadınlara doğal olarak salgılanan östrojen ve progesteron seviyelerini dengelemeye yardımcı olacaktır. Buna da en çok menopoz döneminde ihtiyaç duyulduğu için semptomları hafifletmede son derece etkilidir.

.

Anti bakteriyel, anti viral ve antiseptik etkili olan yenibahar neredeyse tüm enfeksiyonları önlemede ve tedavide büyük bir takviyedir.

Romatizma, kronikleşmiş iltihaplar, gut hastalığı ve diğer tüm kas rahatsızlıklarında ağrı kesici özellliği ile yenibahar büyüleyici etkilere sahiptir. Ağrıyı kestiği gibi ilgili bölgeyi de iyileştirmeye yönelik yapılandıran baharat tedavi edici özelliği ile pek çok kür uygulamasında yer almaktadır.

Yenibaharın İçindeki Vitaminler

A vitamini, B6 vitamini (piridoksin), C vitamini, riboflavin ve niasin bakımından oldukça zengin olan yenibaharın içindeki vitaminler bunlarla sınırlı değildir.

Manganez, demir, fosfor, potasyum, sodyum, kalsiyum, selenyum, bakır ve lif gibi onlarca bileşimin bu toz baharatta bulunduğuna inanmak gerçekten güç. Ama işte bu kadar lezzetli ve bu denli faydalı olan baharatın içeriği bir o kadar da tafsilatlı.

Yenibahar Kalorisi

Kalori bakımından kiloya olumsuz olarak neredeyse hiçbir etkisi olmayan yenibahar, metabolizmayı hızlandırmada son derece etkindir. 100 gram yenibahar kalorisi ortalama olarak 265 rakamlarındadır.

.

Ancak 100 gram nerdeyse küçük bir paketlik yenibahar olacağı için bunu bir defada tüketmek imkansızdır. 100 gram yenibahar besin değerleri; 8.46 gram su, 6.09 gram protein, 8.69 gram yağ, 72.12 gram karbonhidrat, 4.65 gram kül, 21.6 gram lif, 661 miligram kalsiyum, 7.6 miligram demir ve herbiri yakın ölçülerde oldukça fazla enzimden oluşmaktadır.

Yenibahar Zararları

Yenibahar zararları bugüne dek bildirilmiş ağır boyutlarda olmamıştır. Ancak kan dolaşımını hızlandırdığı için, kan sulandırıcı ya da türevleri ilaçları kullananlar mutlaka doktorlarına danışarak kullanmalıdırlar.

Ayrıca hamile ve emzirenlerin kullabanileceğine dair yeterli araştırmalar olmadığından bu grubun da yenibahar tüketmeden önce mutlaka hekimlerine danışmaları gerekmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap