.
.

Yapay Elmas Nasıl Yapılır?

Yapay elmaslar ilk olarak 1955 yılında yüksek ısı ve basınç ile üretilmiştir.Yapay elmas ayrıca CVD yöntemi kullanılarak da üretilebilmektedir.

.
.

Doğal elmaslar saf karbon ve birlikten oluşan doğal bir yapıda bulunmaktadır ve milyonlarca yıl süren biyolojik süreçler sonunda ortaya çıkmış toprağın derinliklerinde bulunan karbon atomlarının tepkimeye girmesiyle beraber ortaya çıkarlar.

Bu oluşumun gerçekleşebilmesi için gerekli olan sıcaklık 100 Derece basınçtaki 40 bin Bardan fazladır

Yapay elmasların ilk üretimi 1955 yılında general Elektrik adı verilen bir firma tarafından gerçekleştirilmiştir. Doğal Elmas ile görüntü açısından aynı fiziksel özelliklere sahip olan kimyasal ve Optik özelliklere sahip olarak başta sanayide kullanılmakta olan bu yapay Elmas laboratuvar koşullarında özel olarak üretilmektedir ve son derece yüksek maliyetlere üretimi tamamlanan bilmektedir.

Doğal Elmas gibi yapay Elmas larda karbon ve yüksek ısı ile beraber birleşen basınç sonrasında ortaya çıkartılabilir aralarında oluşan en büyük fark yapay Elmas’ın insan eliyle olması doğal Elmas’ın ise doğal koşullar içinde zamanla kendiliğinden oluşmasıdır.

Yapay ve doğal Elmas’ın sertliği ısı iletmesi arasında herhangi bir fark bulunmaz taşlar arasındaki farklılık Sadece özel mineral laboratuarlarında çok özel cihazlarla anlaşılabilmektedir.
Sanayi tipi Elmas üretiminde iki farklı yöntem kullanılır bu yöntemlerden en çok kullanılanı dünyanın manto tabakasındaki yüksek ısı ve basınç ortamını taklit edilerek yapılan HPHT yöntem olmaktadır. Diğer yöntemde ısının kullanıldığı CVD yöntemidir

Yüksek basınç ve Yüksek sıcaklık yöntemi

HPHT makineleri embossed halleriyle elmasların büyüme hücreleri olmaktadır bu hücrelerde Elmas toplanabilmesi için gerekli tüm koşullar ve malzemeler oluşturulmaktadır.

.

Küçük bir Elmas doğumu yüksek oranda rafine edilmiş olan saf kandırılmış grafit ile beraber elmasın büyümesini kolaylaştıracak diğer metal tozlarla oluşan bir katalizör içermektedir.

1300 santigrat derecenin üzerinde Isıtılan ve yaklaşık 50 bin bardan oluşan basınçla beraber günlerce süren kontrolü bir soğutma projesiyle Elmas kristalleri oluşturdu.

CVD yöntemi

CVD yöntemi HPHT ben çok daha farklı olarak işlenmektedir. Çok yüksek ısılar kullanılarak Elmas elde edilir 900 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarda oluşan plazmadan karbon ayrıştırılması yöntemine dayanmaktadır.

Onların üzerine karbon bazlı metal gibi bir Arka Sokaklar eklenerek sıcaklıklarda atomu serbest kalması sağlanmaktadır. Plazmadan Elmas tohumlarının üzerine çökerek, biriken karbon kristalleri Elmas ile büyür ve nispeten siyah kahverengi arası elmaslar ortaya çıkarılmaktadır. Sonrasında beyazlaştırma işlemi uygulanır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap