Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık Çeşitleri ve Türlerine Göre Tedaviler

Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık Çeşitleri ve Türlerine Göre Tedaviler. Cilt yanığı zaman zaman herkesin çeşitli sebeplerle yaşadığı bir sorundur. Yanığın durumu, büyüklüğü iyileşme süresini ve tedavi şeklini değiştirir. Küçük çaplı ve birinci dereceli yanıklarda evde yapılacak müdahaleler etkili olabilir.

Büyük ve ileri dereceli yanıklarda doktora başvurmak gerekir. Yanığa Ne iyi gelir sorusunun cevabı sinoplukoca sayesinde edinebilirsiniz.

Yanık Nasıl Geçer, Tedavi Edilir?

Yanıklar derecesine bağlı olarak insanların hayatını olumsuz etkileyen durumlar olabilmektedir. Oldukça acı veren ve tedavi süreci de zahmetli olan bu durum ile ilgili bilinçli hareket etmek oldukça önemlidir. Yanık nasıl geçer, tedavi edilir sorusunun cevabı yanığın boyutunun diye cevap vermek doğru olacaktır.

Yanığa ne iyi gelir diye bakıldığında aşamalı olan tedavi adımlarını takip etmek gerektiği görülür. Evde tedavisi yapılacak yanıklar dışında büyük yanıklarda uygulanması gereken adımlar yer almaktadır. Bu adımlar şu şekildedir:

  • Hastanın düzgün nefes aldığından emin olunmalıdır.
  • Hastaya vücut sıcaklığına yakın sıcaklıkta olan sıvı aktarımı yapılmalıdır.
  • Tedaviye başlanırken hastada farklı bir travma olup olmadığına bakılmalıdır.
  • Yaranın temiz bir örtüyle kapatılması müdahale zamanına kadar enfeksiyon riskini azaltacaktır.
  • Yanık boyutunu göre hastaya intravenöz sıvı verilmesi gerekir.
  • Yaraya anestetik içeren pomadlar konmalı ve kremler sürülmemelidir.
  • Yaraya uygun pansumanlar yapılmalıdır. Pansumanın akabinde yanık 1. Yanık ise üstünün kapatılmasına gerek olmaz. 2. Yanıklarda ise yüzeyi parafin ile kaplı sargı malzemeleri ile yara tamamen kapatılır. Parafinli yüzey yaraya yapışmayacağı için oldukça uygundur. 3 derece yanıklarda antibiyotikli kremler direk sargının altına uygulanır.
  • Kimyasal yanıklarında hasta tamamen soyulup yıkanmalıdır.
  • Hastanın genel durumuna bakılmak üzere kan, idrar tahlilleri yapılmalıdır.
  • Geniş bölgelere yayılmış hastanın yanığı nasıl geçer? Bu durumda olan hastalarda profilaksi uygulanabilir.
  • Yanık acısı nasıl geçer direseniz, hastaya uygun ağrı kesiciler verilebilir.
Yanığa Ne İyi Gelir
Yanığa Ne İyi Gelir

Cilt Yanığına Ne İyi Gelir?

Yanıklarda öncelikle yanığın sebebini uzaklaştırmak için su ile yıkanması gerektiğini görmekteyiz. Bu durumun şekli yanığın boyutuna ve derecesine göre farklılık gösterse de temel amaç yanığın olduğu bölgeyi rahatlatmaktır. Cilt yanığına ne iyi gelir diye araştırdığımızda, öncelikle sebebinin bilinmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Tedavi yanığın sebebine göre belirlenir. Yanığa ne iyi gelir sorusunda cilt yanığının derecesi tedavinin süresini belirlemektedir. 1. yanıklarda yapılacak ufak tefek müdahaleler yeterli gelebilir. Fakat derecesi artan yanıkların tedavisi için mutlaka doktora başvurulmalıdır. 1. cilt yanığı nasıl geçer, yöntemler şunlardır:

  • Yanık bölgeye 20 dakikalık serin su uygulaması deriyi rahatlatır.
  • Cilt yanığına ne sürülür derseniz öncelikle serin his yaratacak kompresler faydalı olacaktır.
  • Antibiyotikli kremler uygulanmalıdır. Enfeksiyon ihtimalini ortadan kaldıran bir durumdur.
  • Aloe vera jeli uygulanmalıdır. Antienflamatuar olan bu jel bakterilerin büyümesini engeller. Yaranın hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Antienflamatuar özelliği olan bal, aynı zamanda antibakteriyeldir. Yanık tedavisinde oldukça faydalıdır.
  • Yanık bölgenin güneş görmemesini sağlamak oldukça önemlidir.
  • Yara yüzeyinde oluşan kabarcıklara dokunmamak gerekir. Yarayı enfeksiyona açık bir hale getirmek oldukça sakıncalı olacaktır.
  • Ağrıkesici alımı ağrı hissiyatını hafifletecektir.
Sıcak Su Yanığına Ne İyi Gelir?
Sıcak Su Yanığına Ne İyi Gelir

Sıcak Su Yanığına Ne İyi Gelir?

Sıcak suyun neden olduğu yanıklarda cildin kabarması muhtemeldir.  Bu durumda oluşan kabarcıklar patlatılmamalıdır. Kabarcıkların patlatılması yaranın enfeksiyon kapmaya müsait hale gelmesine sebep olmaktadır. Sıcak su yanığına ne iyi gelir diye baktığımızda karşımıza şunlar çıkmaktadır:

  • Patates suyu: Patates suyu 15 dakika boyunca yaralı bölgede bekletildiği takdirde yaralı bölgede rahatlama sağlar. Sıcak su yanığı nasıl geçer sorusuna yardımcı lan bir cevap olarak karşımıza çıkaktadır.
  • Hindistan cevizi yağı: 1. yanıklarda yaralı bölgeyi nemli tutmak adına işe yarayan bu yağ, ileri derecedeki yanıklarda kullanılmamalıdır.
  • Zeytinyağı: Bu yağ genel olarak yanıklarda bal mumu ile birlikte karıştırılarak uygulanır. Temel prensip yaranın nemli kalması ve hızlı iyileşmesini sağlamaktır.
  • Un: Su toplama ihtimali olan yanıklarda, un serpilip sarıldığı takdirde sıvılı bir kabarcık oluşumu engellenmiş olur. Sıcak su yanığı için ne yapmalı sorusunun en doğru cevabı da budur.

Yoğurt Yanıklara İyi Gelir Mi?

Bazı insanlar yanıklara yoğurt sürmek gibi geleneksel yöntemleri uygulamayı tercih ederler. Bunların başında ise yoğurt gelmektedir. Yoğurt yanıklara iyi gelir mi diye soranlara, olumlu bir etkisinin olmadığı söylenebilir. Toplumda bilinenin aksine yoğurt yanık üzerinde etkili olan bir madde değildir.  Uygulandığı anda kişiye verdiği serinlik ile iyi geldiği düşünülse de iyileştirici etkisi bulunmamaktadır.

Genel olarak yanıklarda derecesine bağlı olarak tedavi uygulanır. 1. yanıklar küçük müdahalelerle iyileştirilebilir. Fakat daha ileri derecede olan yanıklar için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Aksi takdirde geri döndürülmesi güç sorunlar yaşanabilir.

Yanık Su Toplaması Ne Zaman Geçer?
Yanık Su Toplaması Ne Zaman Geçer

Yanık Su Toplaması Ne Zaman Geçer?

Deri yüzeyinde meydana gelen su kabarcıkları vücudun ürettiği fizyolojik sıvı ile doludur. Kabaran deri genel olarak ölü deri olarak adlandırılır. Yanık su toplaması patlatılır mı diye merak edenlere, küçük boyuttaki su kabarcıklarının patlatılması doğru değildir şeklinde cevap verilebilir.

Patlatıldığı takdirde, yaralı bölge mikroplara karşı savunmasız hale gelir. Peki, yanık su toplaması ne zaman geçer?

Yanık su toplaması için ne yapılmalıdır? Büyük kabarcıklar varsa bunların doktor kontrolünde boşaltılması gerekir. Çünkü üst yüzeydeki ölü deri gerilme hissi yaratacağından kişiyi rahatsız eder.

Ayrıca biriken sıvı zamanla iltihaplı bir yapıya dönüşebilir. Sıvı boşaltıldıktan sonra o bölgenin temizlenmesi gerekir. Düzenli pansuman yapıldığı takdirde 1-2 hafta içinde iyileşen su kabarcıklarının tedavisinde oldukça dikkatli olunmalıdır.

Yanık Yere Buz Konur Mu
Yanık Yere Buz Konur Mu

Yanık Yere Buz Konur Mu?

Bilinenin aksine yapılan bazı şeyler cilt için oldukça zararlıdır. Yanık yere buz konur mu diye soranlara, direk buz uygulanmaması gerektiği söylenebilir. Çünkü buzun direk cildin üstüne bırakılması daha kötü sonuçlar doğurabilir. Cildin daha fazla zarar görmesine neden olabilir.

Deri yüzeyinde oluşan yanığın derinleşmesine sebep olan buz uygulaması uzak durulması gereken bir yöntemdir.  Uygulandığı bölgedeki dolaşımı da olumsuz yönde etkileyen bu durumun birçok sakıncası vardır. Yanığa ne iyi gelir diye sorarsanız; yanık bölgeye sadece serin su uygulanmalıdır.

Kimyasal Yanıklara Ne İyi Gelir?

Kimyasal yanıklar cilt yüzeyine oldukça zarar veren yanıklardır. Bazı maddelerin solunması ya da cilt ile teması oldukça kötü sonuçlar doğurmaktadır. Kimyasal yanıklar işi gereği bu maddelerle uğraşan kişilerin yaşadığı bir durumdur. İnsanlar kimyasal yanıklara ne iyi gelir merak etmektedir. Bu sorunun cevabı için yanığa sebep olan kimyasalın ne olduğunu bilmek gerekir.

Kimyasal yanıklar nasıl oluşur, sebebi nedir? Bir kişi yanıcı etkiye sahip olan kimyasala maruz kaldıysa, temas olan bölgenin en az 30 dakika boyunca suyla yıkanması gerekir. Cilde temas eden kimyasalın tamamen arındırılması gerekmektedir.

Eğer alkali madde ise yıkama süresi 1 saate kadar çıkmalıdır. Kimyasal yanıklar nasıl geçer derseniz tedavi yaranın durumuna göre uygun ilaçlar kullanılarak yapılır. Düzenli kontrolleri ve pansumanı yapılmalıdır.

Yanık Soğuk Suya Tutulur Mu
Yanık Soğuk Suya Tutulur Mu

Yanık Soğuk Suya Tutulur Mu?

Ciltte yanık oluştuysa öncelikle yanığın olduğu bölge suya tutulmalıdır. Fakat uygulanan suyun sıcaklığı oldukça önemlidir. Yanık soğuk suya tutulur mu diye soranlara, suyun sıcaklığının serin denecek durumda olması gerektiği söylenebilir. Aksi takdirde yaralı bölgede dolaşım sıkıntıları yaşanabilir.

Büyük oranda bir hasar varsa yanık soğuk su uygulaması ile hipotermiye sebep olabilir. Bu durum da hasta için hayati risk anlamına gelir. Yanığa soğuk su uygulamak doğru bir yol değildir.

Yanık olan bölge muslukta akan suyun altına tutulduktan sonra eğer ağrı olursa gün içinde tekrarlanabilir. Bu durum 1. Derece yanıklar için uygulanır. Daha ileri derecedeki yanıklar için doktor tavsiyesiyle hareket edilmesi daha doğru olacaktır.

Yanığa İyi Gelen Yağlar

Günlük hayatımızda başımıza gelen küçük çaplı cilt yanıkları için küçük müdahaleler işe yaramaktadır. Ufak yanıklar söz konusu ise bazı bitkisel yağlar cilt için oldukça faydalı olacaktır. Yanığa iyi gelen yağlar incelendiğinde genel olarak antiseptik ve ferahlatıcı etkilerinin olduğu görülmektedir. Yanıklara iyi gelen yağlar şu şekildedir:

  • Papatya yağı: Yaraları iyileştirici özelliği ile oldukça faydalıdır. Yaralı bölgede mucizeler yaratabilir.
  • Lavanta yağı: Acıyı alır. Cildi rahatlatır. Cilt yüzeyinde iz kalmamasını sağlar.
  • Nane yağı: Oldukça ferahlatıcı etkisiyle, ağrıyı hafifletir. İyileşmeyi hızlandırır. Yanığa iyi gelen yağ olarak bilinir.
  • Portakal çiçeği yağı: o kadar etkilidir ki eski yanık izlerini dahi iyileştirir.
  • Hint defnesi yağı: Acıyı alır. Yaralı bölgeyi rahatlatır.
  • Adaçayı: İltihap önleyici olarak oldukça faydalıdır.
  • Okaliptüs yağı: Enfeksiyon riskini ortadan kaldırır.
Yanığa İyi Gelen Kremler
Yanığa İyi Gelen Kremler

Yanığa İyi Gelen Kremler

Yanık için doktor kontrolünde ilaç kullanılması çok önemlidir. Aksi takdirde kötü sonuçlar doğabilir. Yanığa krem arayan kişiler eczacılardan da yardım almaktadırlar. Bilinen bazı kremler bulunmaktadır. Bunların başında Fusidat krem gelmektedir. Cilt yüzeyindeki bakterilerin oluşmasını önleyen bu kremin etken maddesi sodyum fusidattır. Yanığa ne iyi gelir? Tedavi yöntemleri sinoplukoca.com tarafından sizler için hazırlanmıştır.

Yanığa iyi gelen krem denince diğer aklan gelen krem Silverdin Plus kremdir. İçinde gümüş sülfadiazin ve lidokain olan krem, iltihaplanmayı önler. Bakterilerin çoğalmasını engeller. Fito krem ise içindeki triticumvulgare ile yaraların tedavi edilmesine yardımcı olur. Bakteriler üzerinde etkilidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap