Yakıt Pompası Arıza Nedenleri

Yakıt Pompası Arıza Nedenleri Bilindiği üzere benzin pompasında oluşan arızalar, meydana gelmiş bir tıkanmadan kaynaklı olarak pompa filtresinden arızalanır. Yani pompa arızaları genel olarak tıkanmış bir pompa filtresinden kaynaklanır. Bu sebepten dolayı araç sürücüleri, yakıt pompasının arızalarını teorik olarak bilmeli ve bunun yanında arıza belirtilerini de tanıyor olmalıdır. Benzin pompasında yaşanan her hangi bir arızadan dolayı, araç sürücüye bir takım belirtiler gösterir. Bütün bunlarla birlikte araç sürücüsü, aracındaki problemi erkenden fark edebilecek ve böylece hem yüklü masraflardan kurtulabilir hem de aracındaki problemi erkenden teşhis ederek, kısa zamanda önlemini alıp kendi güvenliğini de sağlamış olur.

Araç eğer marş basabiliyor fakat aracın motoru çalışmıyor ise arıza olması muhtemeldir. Yine aynı şekilde araç marş alıyorsa fakat aldıktan sonra rölantide bir boğulma söz konusu ise, aracın yakıt giderinde bir artış söz konusu ise yine yakıt deposunda bir arıza gözlemlemek mümkündür. Bununla birlikte araç rampa çıkarken çok zorlanıyor ayrıca düz yolda giderken de fazla hızlanamıyorsa sorun aynıdır. Bunların dışında aracın motoru aracı ilk çalıştırıldığı an gaz almayıp araç duruyorsa, aracın rölantisin de bir problem varsa ve motor da tekliyorsa bu soruna işaret etmektedir. 

Araç Arızasının Tespiti

Ayrıca araç soğuk havalarda sabahları motorunu zor çalıştırıyorsa ve depoda yakıt az iken gazı yememe sorunu var ise yakıt pompası arızası belirtisi veriyor demektir.  Ancak ifade etmek gerekir ki bütün bu belirtiler yakıt deposu arızası kapsamında bulunuyor olsa da yaşanan bu durumlar bir başka arıza sebebi de olabilir. Dolayısıyla yukarıdaki durumlar söz konusu olduğunda kesinlikte yakıt deposu arızası yaşanıyor sonucu çıkarılmaz. Problem tespiti doğru olmalıdır ki hem gereksiz bir masraf yapılmasın hem de yaşanan problem bir an önce ortadan kalksın.

Aracın Geç Çalışması Durumu
Aracın Geç Çalışması Durumu

Aracın Geç Çalışması Durumu

Araçlar kimi zaman ne kadar marş basarsanız basın çalışmaz ya da çok geç çalışır. Buradan çıkan sonuç ise yakıt deposunda bir problem söz konusu olabilir. Yine aynı şekilde yakıt filtresinde bir tıkanıklık söz konusu olabilir. Ve eğer mevcut problem tıkanıklık ise, tıkanıklık şiddeti arttıkça araç daha geç çalışacak ve son olarak tamamen duracaktır. Eğer bu problemler söz konusu değil ise aracın sensörlerinde bir problem ihtimali olabilir. LPG ve benzin kullanılan araçlarda bu problemin daha sık görüldüğü de önemli bilgiler arasında bulunmaktadır.

Başka İçerik:  ÖTV İndirimi ve Engelli Araç Alımı İlişkisi

Aracın Gaz Almayarak Stop Etmesi Durumu

Araç çalıştırılma esnasında gaz almasına rağmen düzgün seyrinde çalışamamakla birlikte motorun ikaz ışıklarını da alarma geçirmiş olabilir. Bazı zamanlar bu aşamadan sonra stop etme durumu da yaşanabilir. Bu da söz konusu belirtilerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yokuşlarda kaybedilen güç konusu, araçlarda yakıt pompası arızası konusunda ilk olarak ve en sık şekilde karşılaşılan problem olarak bu başlığı ele almak yanlış olmayacaktır. Araç rampa yukarı çıkarken ya da buna benzer ağır yüklerle trafik halinde iken aracın zorlanma düzeyinden fazlasını yaşamaktadır. Yani araç, mevcut gücünü kaybeder. Bu da yakıt pompasının araç sürücüsüne vermekte olduğu bir arıza sinyali olabilir.

Hızlanmada Yaşanan Zorluklar
Hızlanmada Yaşanan Zorluklar

Hızlanmada Yaşanan Zorluklar

Eğer araç hızlanma halinde iken motor yavaşlamaya başlıyorsa ve bununla birlikte yüksek devirlere geçiş yaparken zorluk görülüyorsa yine diğer durumlarda görüldüğü gibi bu durumda da yakıt pompası arızasına işaret etmektedir. Aracın dalgalanma yaşaması durumunda, söz konusu araç belli bir hızla gidiyor halde iken bile araçta, ara ara gaza basıyormuşsunuz hissiyatını veren dalgalanmalar söz konusu oluyorsa yaşanan bu durum da yakıt pompası arızası belirtisi olabilir. Bu dalgalanma durumu aslında araçta ki yakıt pompası motorunun sebep olduğu düzensiz sağladığı dirençten kaynaklı yaşanır.

Artan Yakıt Gideri

Mevcut aracın yakıtı için harcanan tutar günden güne artıyor ya da eski maliyetinden farklı bir boyutta olduğu düşünülüyor ise yine bir pompa arızası belirtisi, araç sürücüsünün karşısına çıkmaktadır. Bu durum ise şu şekilde yaşanır; Araç içerisinde bulunan benzin pompası, aracın çalışması için gerekli güç oranınca yakıtı vermez. Bu durumdan ötürü harcanan yakıtın kalitesi de bozulur. Aslında motora gayet fazla yakıt giriyor olsa bile, görüldüğü üzere enerji oldukça az yaşanır. Dolayısıyla araçta hareketin söz konusu olması için araçtaki mevcut sistem, yakıt deposu gerekenden çok daha fazla yakıt almak zorunda kalır. Bu da doğal olarak fazla yakıt tüketimi sonucunu doğurur. Araç sürücüleri, yakıt deposunda bir problem olduğunu düşünmeleri bu noktada önem arz eder.

Başka İçerik:  Egzoz Emisyonunun Çevreye Verdiği Zararlar Nasıl Azaltılır?

Marşın Basıyor Olmasına Rağmen Motorun Çalıştırılamaması
Marşın Basıyor Olmasına Rağmen Motorun Çalıştırılamaması

Marşın Basıyor Olmasına Rağmen Motorun Çalıştırılamaması

Eğer söz konusu araç marşa basıldığı anda marş almasına rağmen çalıştırılamıyorsa yine bu durum da bir pompa arızasına işaret etmektedir. Motorun teklemesi ve rölantinin iyi çalıştırılamaması durumu ise, eğer araçta yakıtın basıncı, gereken seviyeden düşük durumda ise araç ya çalışmaz ya da motor ancak tekleyerek çalışır. Bu teklemenin sebebi aracın motor içerisindeki hava-benzin karışımındaki benzinin güçsüz kalması ve aracı teklemeye maruz bırakmasıdır. Ancak teklemenin ana sorununun bir tıkanma da olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmak gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap