.
.

Viskozite nedir? Tanımı, Çeşitleri ve Ölçümü

.
.

Çoğu sıvı harekete karşı bir miktar direnç sunar ve biz buna viskozite deriz. Viskozite, sıvının katmanları arasında göreceli hareket olduğunda ortaya çıkar. Daha doğrusu, sıvı akarken, sıvı katmanları birbirinden kayarken aralarındaki iç sürtünme nedeniyle ortaya çıkan akışa karşı direnci ölçer. Viskozite, bir sıvının kalınlığının veya içinden geçen nesnelere karşı direncinin bir ölçüsü olarak da düşünülebilir.

Büyük viskoziteye sahip bir akışkan harekete direnir, çünkü güçlü moleküller arası kuvvetleri, katmanların birbirini geçen hareketine direnerek, ona çok fazla iç sürtünme verir. Aksine, düşük viskoziteli bir sıvı, moleküler yapısı hareket halindeyken çok az sürtünme ile sonuçlandığından kolayca akar. Gazlar da viskozite sergiler, ancak normal koşullarda fark edilmesi daha zordur.

Viskozite Tanımı

Viskozite, bir sıvının akmaya karşı direncinin bir ölçüsüdür.

Sıcaklık artışı ile sıvıların viskozitesi hızla azalır ve gazların viskozitesi sıcaklık artışı ile artar. Böylece, ısıtıldığında sıvılar daha kolay akar, gazlar ise daha yavaş akar. Ayrıca viskozite, madde miktarı değiştikçe değişmez, bu nedenle yoğun bir özelliktir. Su bir kaba hızlı bir şekilde dolar ve kabın şeklini alır. Bal ise çok daha yavaş hareket eder ve süreç uzar. Aynı ısı ortamında balın viskozitesi suya oranla daha yüksek olacaktır.

Viskozite Çeşitleri

Viskozite, akışkanın akışına olan sürtünmesinin ölçüsüdür. Akışkanın viskozitesini aşağıdaki gibi ölçmenin iki yolu vardır:

  • Dinamik Viskozite (Mutlak Viskozite)
  • Kinematik viskozite

Bir yol, harici bir kuvvet uygulandığında sıvının akmaya karşı direncini ölçmektir. Bu, Dinamik Viskozite olarak bilinir. Diğer yol ise bir sıvının yerçekimi ağırlığı altındaki dirençli akışını ölçmektir. Bu ölçüye sıvı viskozitesi kinematik viskozite diyoruz.

.

Birçoğu, iki viskozite ölçüsü arasında karıştırılıyor ve bunların bir ve aynı olduğunu düşünüyor. Gerçekte, aralarında önemli farklılıklar vardır. Birkaç uygulama için kinematik viskozite, mutlak veya dinamik viskoziteden daha faydalıdır.

Sıcaklık ve basınç, bir sıvının viskozitesini etkiler. Sıvıların viskozitesi, sıcaklığın artmasıyla hızla artar. Artan basınçta sıvı moleküllerinin viskozitesi, sıvının akışına karşı direncin artması nedeniyle artar.

Viskozite basınçla değişmiyorsa, bir şeyi Newton sıvısı olarak tanımlarız. Ve eğer viskozite, stres veya sıcaklık değiştikçe değişirse, bir şeyi Newtonyen olmayan bir akışkan olarak tanımlarız. Su, Newton tipi sıvıya bir örnektir ve diş macunu Newton olmayan sıvıya bir örnektir.

Viskozite Ölçümü

Viskoziteyi ölçmenin temel yolu, metal top gibi bir kürenin bir sıvının içinden düşmesine izin vermek ve metal topun düşüşünü zamanlamaktır. Küre ne kadar yavaş düşerse, viskozite o kadar büyük olur. Ancak, viskozimetre tarafından daha doğru bir viskozite ölçüsü verilir. Viskozite = Kesme Gerilmesi / Kesme Hızı

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap