.
.

Uyuz Nedir? Nasıl Bulaşır, Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Var Mıdır?

.

Uyuz Nedir?

.

Uyuz hastalığı, böceklerinin vücudunuza geçmesi ile oluşan bir hastalık türüdür. Bu Hastalığı uyuz böceklerinin dişi olanları tarafından derinin dış kısmına üzerine yumurta bırakması ile başlar. Bu böcekler yumurta bırakarak üremeyi çoğaltır. Hastada da kaşıntıya sebebiyet veren ve bulaşıcı olan bir hal oluşurur.  

Kaşıntı sonrası vücutta döküntü ve yaralar oluşmaya başlar. Uyuzhastalığı ilk evrede teşhis edilerek tedavi edilmezse, bütün aile fertlerine, kişinin görüştüğü dış çevredeki bireylere temas halinde bulaşacak ve önüne geçilmesi zor bir hâl alacaktır. Bu böceklerinin dişi olanları tarafından bırakılan yumurtalar deride alerjik reaksiyon sonucu kaşınma hissi verir. 

Uyuz Hastalığı İnsanlara Nasıl Bulaşır?

Uyuzhastalığı genellikle kişiden kişiye geçmektedir. Çocukların gittiği kreş veya anaokullarında, park ve bahçelerde Bu hastalığı riski oldukça yüksek seviyededir. Çocukların gittiği yerler, topluma açık alanlar bu hastalığa karşı titizlikle dezenfekte edilmelidir. Bu hastalığı özel eşyaların kullanımı sayesinde de oldukça çabuk bulaşabilmektedir. 

Kişisel havlular, çarşaflar ve diğer kişiye özel eşyaları farklı birinin kullanması sonucunda Bu hastalık riski ortaya çıkacaktır. Bu hastalığı taşıyan bir kişi diğer kişilerle temastan kaçınmalıdır. Özellikle partneri ile olan cinsel ilişki hayatına ara vermesi gerekmektedir. Cinsel ilişki yoluyla uyuz hastalığı bulaşma riski oldukça artmaktadır. 

Sıradan yapılacak temas hareketleri esnasında kolay kolay bulaşan bir hastalık değildir. Bunun sebebi ise Bu böceklerinin ağır hareket etmesi ve zıplamayan türden olmasıdır. Evcil hayvanlar da hastalığın riski taşımaktadır. Bir hayvandan insana bu hastalığı bulaşma riski yoktur. Hayvanlar da oluşan bu böceklerinin cinsi insanlarda oluşan uyuz böceklerine göre farklıdır.

Uyuz Hastalığı Belirtileri Kaç Günde Ortaya Çıkar?

Uyuz hastalığı belirtileri ortaya çıkması genel bir zaman zarfı olarak dört ile altı hafta arasında değişmektedir. Bunun sebebi ise vücudun tepki göstermesinden kaynaklıdır. 

.

Bu böceklerin kişinin deri altına girerek dışkı ve yumurtalar bırakarak ilerler. Uyuz hastalığı belirtileri başlamamış fakat hastalığı taşıyan bireyler de çevresine bu hastalığı farkında olmadan bulaştırır.

uyuz

Uyuz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Uyuz hastalığı belirtileri arasındakaşıntı ciltte kızarıklık ve döküntü oluşması da yer alır. Özellikle gece boyunca vücut normalden fazla rahatsız edici derecede kaşınır. Bu hastalığın kaşıntısı vücudun her yerinde meydana gelebilir. Bunun yanı sıra en belirgin kaşıntı noktaları ise parmak araları, koltuk altı, göbek bel ve kalça kısmıdır. 

Cilt üzerinde oluşan büyük sivilce gibi noktalar ve duş sonrası oluşan dayanılmaz kaşıntı hastalığın belirtilerinin başında yer almaktadır. Bu hastalık diğer hastalıklar gibi ateş, baş dönmesi, kusma gibi tepkimeler vermez.Bu bir cilt hastalığıdır.

Uyuz Hastalığı Tedavisi Var Mıdır?

Uyuz hastalığı tedavisi vardır. Tedavi için mutlaka bir doktorasını başvurmak gerekmektedir.Hastalığın tedavisi kulaktan dolma bilgilerle, bilinmedik ilaçlar kullanarak, bitki çayları içerek yapılmamaktadır. Aksi takdirde Bu hastalığın tedavisi daha da zorlaşacak ve hastalık en üst seviyeye çıkacaktır. 

Bir doktor kontrolü altında tedavi olmak şarttır. Doktor bu hastalığın teşhisi koyduktan sonra kişiye uyuz hastalığı için olan krem veyahut losyonlar vermektedir. Bu tarz ilaçlar uykuya başlamadan bir saat önce kullanılır. Bunun yanı sıra uyuz hastalığı ileri seviye de olan kişiler için kaşıntıyı içerden kesecek ve azaltacak ağız yoluyla alınan haplar da verilebilir. 

Tedavi sürecinde kişi sürekli odasını havalandırmaya özen göstermelidir. Uyuz hastalığının en büyük tedavi yöntemi temizlikten geçer. Uyuz hastalığı yaşayan bir kişi tedavi süresinde kullandığı havluları, çarşafları, kişisel bakım eşyalarını düzenli olarak yıkamalı ve temiz tutmaya özen göstermelidir. Tedavi sürecinde kişi tedaviden sonuç alana ve tedavi son bulana kadar diğer kişiler ile birlikte vakit geçirmemeye özen göstermelidir. 

Uyuz hastalığı taşıyan bir kişi tedavi sürecinde dahi olsa diğer kişilere bulaştırabilmektedir. Uyuz hastalığı tedavisi sürecinde kişi eğer faklı ve sürekli olarak bir ilaç kullanıyorsa muayene olduğu teşhisi koyan doktora mutlaka bunu belirtmelidir. Tedavi sürecine özen gösterilmesi gerekmektedir. Tedavi süreci boyunca sabırlı davranılmalı ve tedavi yarıda bırakılmamalıdır. Aksi takdirde uyuz hastalığı tekrar edecektir. 

Uyuz Hastalığından Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?

.

Uyuz hastalığına karşıbirçok korunma yöntemleri bulunmaktadır. Bunların başında yer alan en önemli yöntem ise temizlik ve hijyendir. Uyuz hastalığına karşı ilk olarak topluma açık olarak kullanılan alanlar sık sık hijyen kurallarına uygun bir şekilde dezenfekte edilmelidir. Yatılı okullar, kreşler, anaokulları, huzur evleri gibi bireylerin sürekli iç içe olduğu aynı alanda uyuduğu, yemek yediği kurumlar özellikle uyuz hastalığına karşı önlem alması gereken en önemli yerlerdir. 

Sık sık ve özenli bir şekilde temizlik yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kullanılan çarşaflar, havlular sürekli değiştirilmeli ve çamaşır makinesinde yüksek ısıda yıkanmalıdır. Kişilerin kullandığı özel ve kişisel eşyalar başkaları tarafından kullanılmamalıdır. Vücuda direk teması olan eşyalar düzenli olarak temizlenmelidir. Ortak yaşam alanları ev, araba, bahçe gibi yerler de düzenli olarak kontrol edilmeli ve temizliğine özen gösterilmesi gereken alanlardır. 

Birçok kişinin gün boyunca kullandığı toplu taşıma araçları mutlaka gün boyunca bir kaç kere dezenfekte edilmelidir. Alışveriş yapıldığı zaman dışarıdan alınmış olan kıyafetler direk giyilmemelidir. İlk kez alınmış kıyafetler eve gelindiği gibi çamaşır makinesine atılıp, yıkanmalıdır. Mağazada kıyafet denerken olabildiğince iç çamaşırı üzerine, atlet ince tişört tarzı kıyafetlerin üzerine denenmelidir. Direk vücut ile temas ettirmemeye dikkat edilmesi gerekmektedir. 

Mağazadan alınmış ilk kez kullanılacak olan kıyafetler 60 derecenin üzerinde yıkanmalıdır. Alınmış olan kıyafetler 60 derecede yıkanmaya uygun değil ise en az 3 gün gibi bir süre zarfı boyunca balkonda poşet içerisinde hava alacak şekilde bekletilmelidir ve ardından yıkanmalıdır. Kalabalık ortamlarda bulunan kişiler mümkün mertebe ten temasından kaçınmaya özen göstermelidir. 

Kişi dışarıdan eve geldiği zaman diğer aile bireyleri ile temas etmeden önce kıyafetlerini değiştirmesi ve duş alması gerekmektedir. Özellikte partneriniz ile ilişki sırasında yaşanacak olan ten teması sırasında uyuz hastalığı bulaşmaması için kişisel hijyene oldukça dikkat etmelisiniz. 

Evinizi veyahut ev çevresini çalıştığınız iş yerlerinizi düzenli bir şekilde ilaçlatmaya özen göstermelisiniz. Düzenli olarak kullanılacaktır kükürt içeren sabunlar da uyuz hastalığı için önlem almada büyük derecede rol oynamaktadır. Ev içerisinde halı veya zeminlerin temizliğine özen göstermelisiniz. Küçük çocuğunuzun var ise ellerini sık sık hijyen kurallarına uygun bir şekilde yıkamaya özen göstermeniz gerekmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap