.
.

Uskumru Balığının Lezzetli Olduğu Zamanlar

Uskumru balığı, özellikle Karadeniz ile Marmara denizi arasında hareket halindedir. Ege Denizi’nde ise diğerlerine oranla daha az rastlanır. Genellikle 30 sant..

.
.

Uskumru balığı, özellikle Karadeniz ile Marmara denizi arasında hareket halindedir. Ege Denizi’nde ise diğerlerine oranla daha az rastlanır. Genellikle 30 santimetre boylarında 100 gram ağırlığında olan bir balık türüdür. Uskumru balığının bir çok çeşidi de bulunmaktadır.

Sürüler halinde dolaşmayı tercih eden bir balık türüdür. Diğer bir özelliğiyle de göçmen balık olarak bilinmektedir. Soğuk sularda yüzmeyi sevdiği için Akdeniz bölgesi gibi sıcak sularda çok nadir görülür.

Kolyoz balık cinsi ile benzerlik göstermektedir. Vücudunun karın bölümünde gümüşi bir renk vardır. Sırt bölümünden aşağı doğru ise yeşilimsi ve mavi renklerde lekeleri vardır. Kafası ile vücudunda tek düzen halinde pulları vardır.

Uskumru balığı genellikle boyutuna göre isimlendirilmektedir. En küçük boyutuna kalinerya ismi verilir. Kalineryanın 10-15 santimetre civarındaki bir boyu vardır. 20-25 santimetre olanlara ise uskumru denilir.

30 santimden daha büyük olarak yakalanırsa buna da dönüş uskumrusu ya da diğer bilinen adı ile çiroz denir. Yaz aylarında çıkarılan uskumrulara ise lipari ismi verilir.
Sürekli hareket halinde olan bir balık türü olduğu için yaz aylarını Karadeniz’de, sonbahar ve kış aylarını da Marmara Denizi’nde geçirir. Yumurtlama sürecini de Marmara üzerinde geçirmiş olur.

Mart ayından sonra ise yeniden Karadeniz’e göç etmektedirler. Yakalanmadan kalan bir uskumru 10 yıl kadar yaşayabilmektedir.

.

Türk mutfak kültüründe en çok tercih edilen deniz canlılarından birisidir. Bir çok farklı yöntem ile pişirilmektedir. Genellikle ızgara yapılması yaygındır. Izgara dışında ise dolma, köfte, kağıt kebabı gibi bir çok farklı tüketimi de mevcuttur. Tava ile pilakisi de meşhurdur. Tuzlama yöntemi ile çiroz balıklarda yapılmaktadır.

Her mevsim avlanabilen bir balıktır. Uskumru balığının lezzetli olduğu zamanlar ise eylül ayından başlayıp şubat ayına kadar devam etmektedir. Şubat ve mart ayları yumurtlama dönemi olduğu için avlanması tavsiye edilmez. Şubat ayı içinde yakalanan uskumru balığından çok lezzetli tava tarifi yapılmaktadır.

Diğer aylarda ise ızgarası çokça tercih edilmektedir. Yaz aylarında yakalanan uskumrulardan genellikle pilaki yapılmaktadır. Çiroz olarak tuzlama yapımı için Karadeniz’e göç sırasında yakalanan uskumrular tercih edilmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap