Tuvalete Girerken Çıkarken Hangi Dua Okunur? Mekruh Hareketler Nelerdir?

Dua hayatımızın her alanında var ve olmalı da. Tuvalet girmek genel ihtiyaçtır ve her gün düzenli olarak yapılır. Bu yüzden edilecek dua ve mekruh hareketleri bilmek gerekir. Peygamber Efendimiz (S.a.v) tuvalet sırasında nasıl davranırdı hepsinden bahsedeceğiz.

Bazı kaynaklar, tuvalet sırasında uyulması gereken dini kurallar hakkında bilgiler vermiştir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in buyurduğunu aktarmıştır. Her türlü tuvalet ihtiyacı giderilirken yönümüz veya tam aksi tarafı kıbleye dönük olmamalıdır. Doğu-batı yönünde tuvalet ihtiyacını gidermek uygundur. Ne önemi var diye düşünmeyin, çok sıradan bir şey gibi görünse de bu konularda hakkında dikkatli olmamız gerekiyor. 

Tuvalete Girerken ve Çıkarken Okunacak Dualar

Tuvaletler, pis olmasından mütevellit şeytan ve üç harflilerin bekledikleri yerler olarak bilinmektedir. Bu yüzden, kendi yaşamadığımız noktada yahut başka bir mekanda tuvalet ihtiyaçlarımızı gidermeye giderken şu dua okunmalıdır: Allahümme innî euzü bike minel hubsi vel habais”

Türkçe meali ise şöyledir:” Ya Rab! Sen beni pis olan şeylerden, üç harflilerden ve şeytan dahil bütün iyi olmayan varlıklardan bir tek sana sığınırım.”

Tuvalet ihtiyacımızı karşıladıktan sonra da çıkış sırasında şu dua okunmalıdır: “Elhamdü lillâhillezî ezhebe anni’l-ezâ ve âfânî.”

Türkçe anlamı şöyledir: “Bu bedendeki dertleri, kederi yok eden ve bana sağlık veren yaratan Rabbime hamd olsun.”

Tuvalete Girerken Çıkarken Hangi Dua Okunur? Mekruh Hareketler Nelerdir?
Tuvalete Girerken Çıkarken Hangi Dua Okunur? Mekruh Hareketler Nelerdir?

Tuvalet Esnasında Mekruh Olan Hareketler Nelerdir?

Eğer tuvalet girecekseniz: Üstünüzdeki kıyafetlerde, ceplerinizde, herhangi bir eşyanızda, ALLAH’ın adının bulunduğu hiçbir belge ile içeri girmek mekruh kabul edilir. Keza kitabımız Kur’an-ı Kerim ile girilmeye tenezzül bile edilmemelidir. Lakin ALLAH’ın adının geçtiği belgeler, görünmeyecek bir noktadaysa bu mekruh olarak kabul edilmemektedir. Tabii, hiçbir şekilde üstünüzde olmazsa daha uygun olacaktır. 

Hatta bir rivayete göre: Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) hacetini gidermek için tuvalete doğru yol aldığında, taktığı yüzüğün üzerindeki “Muhammedün Resulullah” yazısı nedeniyle önce yüzüğü bir kenara bırakır, tuvalete öyle giderdi. (Ebû Dâvûd, Tahâret 10)

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bu tür dini ibarelerin bulunduğu eşyalar herhangi bir beze, kâğıda sarılıp gözükmeyecek yerde saklayın. Ama ev gibi yerlerde buna lüzum olmadığı için yapmamak daha iyidir. 

  • Eğer elzem bir durum yoksa tuvalet sırasında bir şeyler konuşma mekruh olarak kabul edilmektedir. 
  • Sağ el ile taharet almak da mekruh davranışlardan biridir. 
  • Gusledilen bir noktaya küçük abdest bozulması da caiz değildir. 

Necaset nedir ve necaset ile namaz kılınır mı? İdrar damlamış çamaşırda necaset miktarı

Kıyafetlerimizi (Elbise) Giyerken ve Çıkarken Okuyacağımız Dua

Elbise giyerken edilecek dua: “Elhamdulillahillezi kesani haza ve razeganihi min ğayri havlin minni ve la guvvetin.”

Türkçe meali: “O Yaratan Rabbime hamd olsun ki, hiçbir bir gücüm yokken bana bu kıyafetleri giydirdi ve rızkı bana nasip eyledi. 

Elbise çıkarırken yapılan dua: Yaratan Rabbimin adıyla elbisemi çıkarırım. 

Peygamber Efendimiz (s.a.v) yeni bir elbise giyeceği zaman şöyle dua ederdi:

“Allahümme leke’l-hamdü ente kesevtenîhi, es’elüke hayrahü ve hayra mâ sunia lehü, ve eûzü bike min şerrihi ve şerri mâ sunia lehü”

“Rabbim! Övgüler bir tek sanadır. Bunu bana SEN nasip ettin, giydirdin. Bu yeni elbiseyi bana hayırlı kılmanı ve amacına uygun şekilde giymemi nasip eyle. Kötülüklerden ve amacı haricinde kullanımından sana sığınırım. (Ebû Dâvûd, Libâs 1; Tirmizî, Libâs 28)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap