Turşu Nasıl Saklanır? Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Turşu kültürünün çok köklü bir tarihi var. İnsanlık yüzyıllardır besinlerin daha uzun süre dayanabilmesi için bir çeşit doğal fermantasyon olan bu metodu kullandıkları biliniyor.

Temel anlamda turşu gibi besinlerin en önemli özelliği baz malzemesi tuz olan bir suyun içerisinde bir süre beklemesidir. Bu süre boyunca bakteri ve mikroorganizmaların oluşumunu önleyen bir ortam oluşmuş olur.

Ayrıca turşu tüketen herkesin mühim noktalardan birisinin tuz ayarı olduğunu bildiğinden eminiz. Farklı sebzeleri içerisinde barındıran turşuların kuruluşu için onlarca farklı tariften faydalanılabilir.

Aslında turşuyu kurmak tuz ayarını yapmanın dışında son derece kolaydır. Asıl önemli olan kısım sonrasında başlıyor. En doğru şekilde saklama ve fermantasyonun tamamlanmasını sağlamak.

kavanozda turşu

Turşu Kurduğunuzda Hangi Koşullarda Saklamanız Gerekiyor?

Turşu bidonlara yapılan ve bir süre geçmesi için ayak altından kaldırılan bir tabir olarak akıllara kazınmış durumda.

Görünmeyen bir noktada saklanıyor olmasının en temel sebebi ise gün ışığından uzak tutulmasıdır. Çünkü karanlık ve kuru bir ortamda kalması gerekiyor. Yani ışıktan uzak tuttuğumuz gibi nemden de uzak tutmamız gerekiyor.

Antiseptik özelliğiyle sağlığa faydaları saymakla bitmeyen turşuyu saklama koşullarımızın en temelinde bu var.  Kavanozunuzun ya da bidonunuzun hava almaması gerçekten önemlidir. Bu sebeple kapakları sıkı sıkıya kapatılır. Eğer hava kaldığını düşünüyorsanız bunun çözümü ise kavanozu ters çevirmekten geçiyor.

Turşuyu kurdunuz ve kapakları güzelce kapattınız. 3-4 saat boyunca kavanozu ters çevirmeniz durumunda hava kabarcıkları dibe çökecektir.

Dibe çöktükten sonra süreyi doldurunca kavanozu tekrardan düz konuma getirebilirsiniz. Böylece içeride birikmiş olan hava kabarcıkları doğrudan kapağın olduğu kısma yönelecektir.

Bu havayı hızlı bir biçimde kapağı açıp alabilirsiniz. Yerine su doldurmanız ise en doğrusu olacaktır. Turşu kavanozlarında hazırlanan su miktarı belli bir süre azalmaya başlayacaktır.

Bu durum olumsuzluğu işaret etmez. Hatta bu süreç sık sık tekrar edecek ve sizin bu süreci takip ederek su ilavesi yapmanız gerekecek. Tabii ki yine ekleyeceğiniz su belli oranda kaya tuzu içeriyor olmak zorunda.

Turşunun ideal formda olup olmamasını tuz miktarı belirleyecektir. Çok fazla tuz olması lezzetli olmamasını sağlar.

Ancak tuz miktarı az olursa içerisindeki sebzelerin yumuşadığını fark edebilirsiniz. Yumuşayan kısımlarında beyaz tortular oluşur. Bu beyazlıklar aslında bozulma eğiliminde olan bir yiyeceğin üzerinde gördüğümüz maya ve küf benzeri oluşumlarla aynıdır.

Üstelik bir kavanozda bunu bir sebzede gördüğünüzde tüm kavanozu kaplaması son derece mümkündür. Kavanozun içerisine dolduracağınız sebzelerin boyutlarından tuz miktarına kadar her detayı önemsemelisiniz. Azalan suyunu tamamlamalı, turşuyu önerilen kuru ve ışıksız bir alanda saklamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap