.
.

Trichinella Spiralis Nedir? Nasıl Bulaşır, Belirtileri Nelerdir?

.
.

Trichinella Makalesini Sesli Dinlemek İstermisiniz?

Trichinella domuz etinde az pişmiş veya işlenmemiş larva kistlerinin neden olduğu paraziter bir hastalıktır. Bu hastalık, parazit bulamış domuzeti, at eti ve insanların az pişmiş veya çiğ et tükettiği bazı yabani hayvan etlerinin tüketilmesiyle bulaşır. Trichinella Spiralis Nedir sorusu çok merak edilen sorulardandır.

Trichinella Spiralis İnsanlara Nasıl Bulaşır?

Trichinella temel olarak enfekte çiğ domuz eti veya az pişmiş domuz eti yemekten kaynaklanır; ancak ayılar, atlar, köpekler, tilkilerinde bünyesinde bulunabilir. Trichinella larvalarını yiyen hayvanların çiğ veya az pişmiş eti de kirliliğe neden olabilir. 

Açıkçası, salgın hastalıklar her zaman bu çiğ veya az pişmiş hayvanların et veya et ürünlerini yeme alışkanlığında ortaya çıkar. Çeşitli bilimsel kaynaklar birçok trikinoz salgınını bildirmiştir. 

Trichinella spiralis bir parazit olarak adlandırılmasına ve konak zinciri domuz-domuz şeklinde olmasına rağmen, parazit hayvanlar arasındaki leş nedeniyle diğer hayvanları enfekte edebilir. Yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle insanlar da bu linkte yer almaktadır.

.

Trichinella Spiralis Hastalık Belirtileri Kaç Günde Ortaya Çıkmaktadır?

Kistlerdeki Trichinellaçiğ veya pişmemiş et ile insanlar tarafından yutulmaktadır. İnce bağırsağa giren larvalar 36 saat içinde olgunlaşarak çiftleşmeye ve larvaları doğurmaya başlar. Her dişi yaklaşık 4-16 hafta içinde yaklaşık 1500 hareketli larva doğurur. 

Trichinella Spiralis yaşam döngüsü ise şu şekildedir. Doğal larva, ince bağırsağın mukozasını işgal eder; ayrıca bağırsakta larvalar  lenf veya mezenterik venüller yoluyla kana girer ve vücuda yayılır.Larvalar, çiğneme kasları, dil, diyafram kası, boyun, kaburga kası, biseps ve gastroknemius, miyokardiyum ve larinksin çizgili kasında batarak kist haline gelir. Bu kistler 6-8 ay sonra kireçlenir. Kireçlenme genellikle 1 yıl içinde tamamlanır. Larvalar beyin dokularına ve kaslarına yerleşebilirler.

Trichinella

Trichinella Spiralis Belirtileri Nelerdir?

Trichinella belirtileri kalın bağırsağı larvalar ile aynıdır. Sedimantasyon yoluyla konağın çizgili kasında trikinoza neden olur. İnsan enfeksiyonunun kaynağı, enfekte domuzlar ve atlardır. Trichin larvaları ile çiğ domuz eti veya pişmiş domuz eti yerken larvalar midede kistlerden çıkacak ve 24-48 saat içinde bağırsaklarda olgunlaşacaktır.  

Bağırsak mukozasının derinliklerine göç ederek larva üretir. Bu larvalar kan ve lenf damarlarına girer, dolaşıma karıştığı için esas olarak iskelet kasına yerleşir. Bağırsakta çok sayıda paraziter olarak bulunduğunda gastrointestinal kanamaya bağlı şiddetli nezle iltihabı, ishal ve koyulaşmış dışkı gözlenmektedir. 

Bu hastalıkta gastrointestinal rahatsızlığa ek olarak klinik semptomlar da tespit edilebilir. Ateş, kornea çevresinde yüz ve göz kapaklarının şişmesi, Konjonktival kanama, retina, döküntü, kas ağrı, solunum rahatsızlığı, göğüs ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, hareket hastalığı ile birlikte kulak çınlama, sinir sistemi semptomları, ensefalit, aşırı halsizlik, miyokard olarak sayılabilir.

Tricinella Spiralis Hastalığın Tedavisi Var Mıdır?

Trichinella Spiralis tedavi edilebilir gıda kaynaklı zoonotik paraziter bir hastalık olarak bilinmektedir. Ancak hastalık genellikle kaslarda bulunduğu için bu durumlarda destek tedavisi daha ön plana çıkmaktadır. 

.

Genel durumu kötü olan hastalar hastaneye kaldırılmaya devam etmelidir. Benzimidazoller antelmintik olarak kullanılabilir; bunlar tiyabendazol, mebendazol ve albendazoldür. 

Klinik değerlendirmeden sonra, bu ilaçlar trikinozun farklı aşamalarında kullanılabilir. Endikasyonlar uygun görülürse, glukokortikoidler de kontrollü bir şekilde kullanılabilir.

Tricinella Spiralis Hastalığından Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Üretim lisansı olmayan ve etiketinde gerekli bilgileri içermeyen ürünler tüketilmemeli, kamuoyu bilgilendirilmeli ve bu konuya dikkat edilmelidir. Domuz eti ve av eti başta olmak üzere çiğ veya pişmemiş hayvansal ürünlerin yenmesi yasaktır. 

Eti 71ºC’de en az 3 dakika veya pembeden griye dönmeden önce yenilmelidir.  Et -15ºC iç sıcaklıkta 3 hafta dondurulduktan sonra verilmelidir.  Etin kalınlığı arttıkça bekletme süresi artar. Temizlik işleminde özel maddeler kullanılmalı, yemek istediğimiz et konusunda herhangi bir şüphe varsa etin en az 100 derecede pişirilmesi gerekir. 

En önemli korunma yöntemi domuz eti yememek. Domuz eti yiyen ülkeler domuzları çok yüksek sıcaklıklarda pişirip dondururlar. Bu şekilde parazitin ölmesini sağlar. Ancak bu süreçler nedeniyle istenilen durum henüz sağlanamamış ve birçok kişi bu hastalık konusunda muzdariptir. 

Tuzlama, tütsüleme, kurutma, mikrodalga fırın veya baharat ilave edilerek et işlendiğinde parazitlerin yok edilmeyeceği ve bulaşıcılığının devam edeceği unutulmamalıdır. Trichinellaspiralis’in larvaları, gama ışınlarının et üzerindeki sterilizasyon etkisiyle yok edilmektedir, ancak radyasyon da etin kalitesini ve kokusunu etkileyebilmektedir. 

Gıda, doğrudan halk sağlığı ile ilgili önemli bir konu olduğu için gıda üretim ve satış yerlerinin denetimlerinde hassasiyet gösterilerek, gıdanın halk sağlığı ile karıştırılmaması gerekmektedir. Kısaca özetleyecek olursak gıda kaynaklı paraziter olan  hastalık önlemek için tüketicilerin çiğ veya az pişmiş gıda yememeleri ve pişirme, dondurma ve katılaştırma gibi gıda koruma yöntemlerini etkin ve doğru bir şekilde gerçekleştirmeleri konusunda eğitilmesi gerekmektedir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap