Trança Balığı Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Trança balığını diler şiş olarak dilerseniz fırın yemeklerinde kullanın. Artrit rahatsızlıklarına iyi gelir. Gebelere ve çocuklara zararlıdır.

Trança

Karadeniz ve Doğu Atlantik Okyanusu’nda görülen  Akdeniz’de yaygın olarak bulunan bir balık türüdür. Trança balığı, kayalık ve moloz tabanlarında kayaların etrafındaki bulunur.

Mayıs ayında çoğalır. Nisan ve Haziran ayları arasında yetişkinler, ılık ve sığ sularda üremek için küçük gruplar halinde kıyıya yaklaşırlar. Ağırlıklı olarak kabuklular, balıklar ve kafadanbacaklılarla beslenirler Maksimum ağırlıkları 16-17 kg’dır. Çoğunluğu 50 cm uzunluğa erişebilirler.

Tüm trançalar çok hızlı ve iyi yüzen balıklardır. Kalabalık sürüler halinde yüzerler. Özel olarak açık denizlerde, devasa sularda hızlı hareket ederek, özellikle sağlam dişleriyle yakaladığı ve hızla yediği diğer balıklar olmak üzere av ararlar. Bu nedenle trança avı oldukça zordur.

Gövdeleri yandan sıkıştırılmış ve açık mavi, gümüş refleksleri olan büyük sikloid pullarla tamamen kaplanmıştır. Renk, çeşitli türlerin hepsinde benzerdir: Arka taraf koyu mavi, bazen yanardöner noktalarla, göbek ve yanlar simli iken pektoral yüzgeçlerin altındaki bölgede siyah, mavi bir nokta belirgindir.

Başın ucu açıkça görülebilen bir çıkıntıya sahiptir. Büyük ve çıkıntılı gözler yanaldır. Yatay ağız, vücut ölçülerine göre oldukça küçüktür. Çenesi, çeşitli şekillerde sağlam dişlerle karakterizedir; ön dişler çengelli bir şekle benzerken diğerleri keskindir.  Ağız kapatıldığında ön dişler dudaktan dışarı çıkar.

Trança Nasıl Saklanır?

Tüm balıklarda olduğu gibi trançayı da buzdolabında saklayacaksanız buz üzerinde tutun. Marketlerde ve pazarlarda da gördüğünüz gibi tüm balıklar buzlar arasında sergilenir. Buzlanmadıkça buzdolabında bile balık çabuk çürür. Trança fiyat olarak pahalı ve zor bulunan bir balık türüdür. İyi saklanması ziyan olmaması açısından önemlidir.

Taze balığı buzdolabında saklamanın en iyi yöntemi, delikli geniş bir kap olmalıdır.  Saklama kabı, birçok açıklığı olan bir ızgara şeklinde olmalıdır ki altına konan buzla temas edebilsin. Bu tür bir aparatınız yoksa altında delikler açabileceğiniz başka bir kap veya poşet kullanabilirsiniz.

Taze balık pahalıdır ve yediğimiz en çabuk bozulan yiyecekler arasındadır. Eve getirdikten sonra iki gün içinde taze balık pişirmek en iyisidir. 

Balıklarınızı eve getirdiğinizde yapmanız gerekenler;

·        Soğuk su altında durulayın ve balığı kurutmak için kâğıt havlu kullanın.

·        Balıkları delikli bir kapa yerleştirin. Balıkların birbirine değmesini veya üst üste gelmesine engelleyin.

·        Büyük kaba ezilmiş buzu koyun. Buzun raftaki balığa değmesine izin vermeyin. Buz seviyesi balığın hemen altında kalmalıdır.

·        Kabı, rafı ve balığı plastik sargı veya alüminyum folyo ile örtün. Sıkıca kapatın ve buzdolabına koyun.

·        Balığı bu şekilde bir günden fazla saklarsanız, eriyip sudan dökülürken buzu değiştirin.

·        Balığı birkaç gün içinde yemeyi planlamıyorsanız, dondurun.

·        Balıkları mağaza ambalajından çıkarın.

·        Soğuk su altında durulayın ve kurulamak için kâğıt havlu kullanın.

·        Balıkları dondurucu poşetlere veya kaplara koyun.

·        Torbaları veya kapları etiketleyin ve tarih atın.

En iyi tat ve beslenme için taze balığı iki hafta içinde tüketin. Balığı buzdolabının en soğuk bölümünde çözdürün.

Trança Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Bütün balığı hazırlamanın ve baharatlandırmanın sonsuz yolu vardır. Kullanılacak temel malzemeler içerisinde, zeytinyağı sızma değil, sadece normal rafine zeytinyağı olmalıdır.

Sarımsak, balığın içi için kıyılmış taze sarımsak, dış kısmı için de sarımsak tozu kullanılır. Limon, balık başına yaklaşık bir tam limon önerilir.

Yarısı dilimleme ve doldurma için, yarısı balık pişirildikten sonra dışına sıkmak için. Taze baharatlar, neyi severseniz sevin ama balığın içine koymak için genellikle birkaç dal taze biberiye ve kekik kullanın. Tuz ve biber, dilediğiniz kadar kullanın.

Trança nasıl hazırlanır birlikte inceleyelim;

·        Balığı iyice temizleyin, ciltte ve kafada pul kalmadığından emin olun yıkayın ve kurulayın. Balığı pişirmeye başlamadan önce yıkayıp iyice kurulamak için kâğıt havlu kullanabilirsiniz.

·        Balığın içini ve dışını yağla iyice fırçalayın. Balığın dışını bolca her iki tarafını da yağla fırçalayın.  Ardından balığın iç boşluğuna da biraz yağ sürün.

·        İçine aromatik baharatlar koyun.  Taze baharatlar, limon dilimleri ve sarımsak tavsiye edilir.

·        Balıkları terbiye edin. Balığın dışına bol miktarda deniz tuzu, taze çekilmiş karabiber ve sarımsak tozu eklemeniz önerilir.

·        Kızartıyorsanız ve trança şiş yapıyorsanız dilimlerin üst üste ve yan yana yerleştirilmediğine dikkat edin. Aralarında boşluk olmalı.

·        Bütün balığı tuzlayın ve bir kenara koyun. Deriye kesi yapmayın, pişirme sırasında suyunu kaybedersiniz.

Trança Faydaları

Balık, düşük yağlı yüksek kaliteli bir proteindir. Balık, omega-3 yağ asitleri ve D ve B2 (riboflavin) gibi vitaminlerle doludur. Balık, kalsiyum ve fosfor bakımından zengindir ve demir, çinko, iyot, magnezyum ve potasyum gibi harika bir mineral kaynağıdır. Sağlıklı bir beslenme için balık haftada en az iki kez yemek önerilir.

·        Balık, kan basıncını düşürebilen ve kalp krizi veya felç riskini azaltmaya yardımcı olabilecek protein, vitamin ve besinlerle doludur.

·        Sağlıklı Kalp ve Beyin Balık yemek önemli bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Bu temel besinler kalbimizi ve beynimizi sağlıklı tutar. Balıklarda bulunan iki omega-3 yağ asidi EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA’dır (dokosaheksaenoik asit). Vücudumuz omega-3 yağ asitleri üretmez, bu yüzden onları yediğimiz gıdalardan almalıyız. Omega-3 yağ asitleri her tür balıkta bulunur.

·        Kan basıncını düşürerek ve ani ölüm, kalp krizi, anormal kalp ritimleri ve felç riskini azaltarak sağlıklı bir kalbi korumaya yardımcı olun.

·        Hamilelik sırasında sağlıklı beyin fonksiyonlarına ve bebeğin görme ve sinir gelişimine yardımcı olur.

·        Depresyon, DEHB, Alzheimer hastalığı, demans ve diyabet riskini azaltabilir.

·        Enflamasyonu önleyebilir ve artrit riskini azaltabilir.

 Trança Nelere İyi Gelir?

Balığın sağlığa faydaları hakkında kesinlikle çok şey yazılır ve söylenir. Balıklardan tüketirken maksimum derecede fayda ağlamak için mevsiminde balık tüketmek en iyisidir.

·        Balık, damar sistemimizi etkin bir şekilde korur.

·        Kalbimizi koroner hastalıklardan koruyan harika bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. 

·        Omega-3 yağ asitleri beyin işlevine yardımcı olduğu ve bunama ve Alzheimer hastalığından korur. 

·        Omega-3 asitlere ek olarak, yemek, B2 ve D vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, fosfor, demir ve iyot gibi önemli mineralleri de içerir. Bu da kas iskelet ve sinir sitemini korur.

Trança İçindeki Vitaminler

 

Balıklar, yağ ve proteinlerin yanı sıra, yağda çözünen A, D vitaminleri ve suda çözünen B kompleks vitaminleri (B1, B2, B3 ve B12) gibi bir dizi vitamin içerir.

Balıketi yüksek bir protein, faydalı yağ, vitaminler ve önemli miktarda mineral (kalsiyum, sodyum, potasyum, fosfor, bakır, demir, magnezyum ve iyot). Potasyum, fosfor, bakır, demir, magnezyum) içerir.

100 gr porsiyonun temel besin değeri ve kalorileri miktarı aşağıdaki gibidir.

  • Kalori: 112
  • Karbonhidratlar :1 gr.
  • Yağ: 4 gr.
  • Protein :19 gr
  • Kolesterol :40 gr.
  • Trança Kalorisi
  • 100 gr trança porsiyonun toplam kalorileri değeri 112’ dir.

Trança Zararları

Balıkların vücutları etraflarındaki suda bulunan toksik kimyasallar barındırır. Trança gibi büyük balıklar diğer tüm balıklardan kimyasalları emer. Çocuklar da tüketimi konusunda dikkatli olunmalı ve gözlemlenmelidirler. Çeşitli alerjen tepkiler verebilirler. Böylece trança balığının zararları ortaya çıkabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap