.
.

Trafik Sigortası Nereden Yapılırsa Sağlıklıdır

.
.

Trafik Sigortası Nereden Yapılırsa Sağlıklıdır En fazla başvurulan trafik sigortası çeşidi olan kasko ya da zorunlu trafik sigortası yaptırmak isteyenlerin, başvuru aşamasında farklı sigorta şirketlerinden kasko teklifi almasında yarar bulunmaktadır. Trafiğe çıkacak olan tüm araçların trafik sigortası yaptırması zorunludur ve zorunlu trafik sigortası, Karayolları Trafik Kanununun 2918 sayılı kanunu ile düzenlenmiştir.

Herhangi bir hasar oluşması durumunda karşı tarafta meydana gelen bedensel ve maddi zararları üstelenen zorunlu trafik sigortası, her sene belirli limitler dahilinde hasarları giderebilmek üzere yapılan sigorta türüdür. Zorunlu trafik sigortası yaptırmak isteyenlerin, sigortayı yaptırmadan önce çeşitli sigorta şirketlerinden araç kasko teklifi almaları ve bu doğrultuda değerlendirmeleri yarar sağlamaktadır.

Trafik Sigortası İçin Gereken Belgeler

Olası bir kaza halinde karşı tarafın zararları trafik sigortası ile karşılanmakta ve trafiğe çıkacak olan her aracın trafiğe çıkabilmesi için yasal zorunluluk kapsamında trafik sigortası yaptırması gereklidir. Zorunlu trafik sigortası yaptırılırken gerekli olan bilgi ve belgeler ise;

  • Sigortalanacak aracın markası, kullanım şekli ve tipi,
  • Araç ruhsatı,
  • Aracın plaka numarası,
  • Sigortayı yaptıran kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası,

Trafik Sigortası Yaptırılmaz İse Ne Olur?

Trafik sigortası nereden yapılırsa yapılsın yasal olarak yaptırılması zorunlu olan trafik sigortasının yaptırılmaması durumunda ya da süresi dolan ancak yenilenmeyen trafik sigortası ile trafiğe çıkılması halinde bir yasak ihlal edilmiş olur. Çünkü araç sahiplerinin trafik sigortası yaptırması zorunlu olduğu gibi mevcut trafik sigortasının takip edilerek süresi bitmeden yenilenmesi de zorunlu kılınmıştır.

Trafik sigortasıyaptırılmadan trafiğe çıkan araç, trafik şube otoparkına çekilmekte ve benzeri durumlarda olduğu gibi ceza ödeyerek trafikte yola devam etme olanağı bulunmamaktadır. Zorunlu trafik sigortası bulunmaması nedeni ile trafikten men edilmiş olan aracın geri alınabilmesi için trafik sigortasının yaptırılması ve gerekli tüm işlemlerin tamamlanması gereklidir.

Başka İçerik:  Eksper Nedir? Ne İş Yapar?

.

Aracın geri alınması sürecinde kasko teklifi alarak gerekli işlemleri gerçekleştirmek ve trafik sigortası yaptırarak aracı sigortasız şekilde trafiğe çıkarmak durumunda para cezası uygulanmakta ve aracın otoparkta kaldığı her gün içinde otopark ücreti tahsil edilmektedir.

Trafik sigortasının fiyatı ise sigortalanacak olan aracın yaşı ve türü gibi detaylar göz önüne alınarak şekillenmekte ve sigorta şirketleri tarafından farklı model ve marka araçlara yönelik farklı trafik sigortası ve fiyat fırsatları sunulmaktadır. Sigorta şirketleri arasında fiyat farklılığı görülebildiği gibi ödeme planlarında da farklılıklar görülebilmektedir. Bu doğrultuda trafik sigortası yaptırılacağı zaman sigorta şirketlerinin sunduğu farklı teklifleri değerlendirmek ve bu teklifler arasından en uygun araç kasko teklifi alma süreci sonlandırılmalıdır.

Trafik Sigortası Hangi Hallerde Hasarı Karşılamaz?

Trafik Sigortası Hangi Hallerde Hasarı Karşılamaz?

Trafik sigortası yaptırılması ile trafikte meydana gelebilecek olan maddi hasarlar ile sonuçlanan olumsuz durumlara karşı bir güvence sağlamak mümkündür. Bu noktada bilinmesi gereken ise trafik sigortasının sigortalının aracının hasarını değil karşı tarafın hasarını karşılamasıdır. Ancak bazı özel şartlarda ise trafik sigortası, karşı tarafın hasarını da karşılayamamaktadır.

Karşı tarafın hasarının trafik sigortasından karşılanamadığı durumlar arasında ise aracın çalınması halinde diğer araçlara vereceği hasarlar yer almaktadır. Ayrıca trafik sigortası, kazanın yaşanmasını takiben sigortalıya açılması olası olan manevi tazminat davasında da güvence oluşturmamaktadır. Terör eylemlerine sigortalı aracın dahil olması ve bu eylemlerden doğan hasarlar da trafik sigortası kapsamında bulunmadığı gibi yarış ve gösteri gibi etkinliklerde gelişebilecek olan hasarlar da trafik sigortası tarafından karşılanmamaktadır.

Aynı zamanda kaza esnasında araca ek olan römorkta bulunan eşyalarda da meydana gelen ya da gelebilecek olan hasar ve zararlarda trafik sigortası kapsamında bulunmamaktadır. Tüm bu faktörlerin yanı sıra sigorta primlerinin ödenmemesi halinde de sigorta şirketi herhangi bir ödeme yapmayacaktır. Zorunlu trafik sigortasına ilişkin ödenmesi gereken primlerin ödenmemesi durumunda karşı tarafta oluşan hasarı kendiniz ödemek durumunda kalırsınız.

Başka İçerik:  Alkollü Kazada Trafik Sigortası

Zorunlu Trafik Sigortası Teminat ve Limit Belirlenmesi

Zorunlu Trafik Sigortası Teminat ve Limit Belirlenmesi

Zorunlu trafik sigortasının limit ve teminatı ise Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmektedir. Zorunlu trafik sigortası fiyat ve ödeme seçenekleri ise sigorta şirketlerine göre farklılık göstermektedir. Yıllık olarak yaptırılan trafik sigortasının bir yıl sonunda poliçe süresi dolmaktadır ve poliçe süresinin dolduğu an itibari ile aracın sigortasız trafiğe çıkması yasaktır.

.

Trafik sigortasının poliçe tarihi mutlaka takip edilmeli ve poliçenin bitiş tarihinden önce sigorta şirketlerinden teklif alınmaya başlanmalıdır. Trafik sigortası poliçesinin yenilenmediği her ay için yüzde beş oranında gecikme zammı uygulanmakta ve kaza yapmayan sürücüler de elde etmiş oldukları hasarsızlık indirimini kaybederler.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap