Trafik Sigortası için Yeni Düzenlemeler

Trafik Sigortası için Yeni Düzenlemeler Motorlu araç sahiplerini en çok ilgilendiren konu trafik sigortası konusudur. Türkiye Cumhuriyeti Karayollarında motorlu aracınız ile trafiğe çıkacaksanız trafik sigortasını mutlaka düzenli olarak yaptırmalısınız. Yapabileceğiniz olası bir trafik kazasında sigorta size avantajlar sağlar. Çünkü 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre yapılacak bir kazada sigorta, kazada oluşan maddi zararı karşılamaktadır.

Ayrıca yenilenmiş olan trafik sigortası poliçelerinin 1 yıl geçerlilik süresi bulunmaktadır. Yenilene sene de belirlenen limitler doğrultusunda poliçe ücretleri değişebilir. Size en uygun olan sigorta teklifleri için poliçe kapsamlarını incelemenizde fayda vardır.

Aracın ihtiyacı ve olabilecek kazalara göre araç sahiplerinin mağdur olmaması için sigorta şirketleri farklı teklifler sunmaktadır. Kasko poliçesinde ikame araç, çekici servis hizmeti ve tamir gibi hizmetler bulunur. Böylece kaskosu olanlar bu durumlarda kolayca sonuca gidecek pratik çözümler ile işlerini halledebilir.

Trafik Sigortası Nedir?

Karayollarında motorlu araçlar için mecburi olan sigorta veya trafik sigortası da diyebileceğimiz otomobil, kamyon, otobüs, motosiklet ve diğer bütün taşıtların yaptırması zorunlu olan sigortadır. Bu sigortanın yaptırılma amacı olacak bir kaza da karşı tarafın can ve mal bakımından oluşabilecek hasarını kısmen ya da tamamen karşılamaktır. Sigorta kapsamı her bölgede yapılan yasal düzenlemeler ile farklılık gösterebilir.

2918 Sayılı Karayolları Kanunu gereğince bütün motorlu araçların karayollarına çıkmadan sigorta yaptırması zorunludur. Yapılan bir polis kontrolünde sorulan belgelerden bir tanesi de trafik sigorta poliçesi belgesidir. Bu sigorta trafikte olan araçların kaza yapması halinde üçüncü kişilere verebileceği maddi zararları karşılamak içindir.

Başka İçerik:  LPG ve Dizel Yakıt Tüketim Farkları

Araç sahibinin kendi aracına ya da kendi kendisine vereceği zararları karşılamaz. Ve bu sigorta kasko sigortasının yerine geçmemektedir. Türk hukuk kanunlarına göre bu araç başkası tarafından işletilebildiği gibi aracın kendi sahibi veya uzun süre kiralanmış araç üzerinden beklentisi olan bir kişide olabilir. Aracı olanlara avantaj sağlayan sigortanın her sene yenilenmesi gerekiyor.

Yaptırılan trafik sigortası sayesinde araçların herhangi bir kazaya karışmaları durumunda sağlık giderler, hasarlar, sakatlanma hatta ölüm gibi durumlarda teminatlar poliçenin durumuna ve zarara göre karşılanır. Zarar gören kişinin kısmen haklılık payına göre farklı şekilde de ödemeler hesaplanabilir.

Araç Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farklar Nelerdir?

Araç Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farklar Nelerdir?

Motorlu araç kullananlar trafik sigortasına verdiği önemi kaskoya da veriyor. Ama bilinmesi gereken araç trafik sigortası ile kasko farklı şirketler tarafından veriliyor. Bunların sağladığı faydalar kasko ve sigorta fiyatları poliçe içeriğine göre değişebiliyor.

Trafik sigortası zorunludur fakat kasko kişilerin tercihine bırakılır. Kasko trafik sigortasına göre çok daha kapsamlıdır. Çok daha kapsamlı olan kasko araçların tüm zararlarını kapsayan ve müşterilerinin mağduriyetini giderir. Kasko sahibi kaza da kusurlu dahi olsa ya da aracı çalınsa veya aracı yansa kasko tüm masrafları karşılar. Uygulanan poliçenin kapsamına göre tüm masraflar veya bir kısmı ödenir.

Motorlu araç sahiplerine çok avantajlar sunan bu kasko poliçesi, ikame araç hizmeti de sunar. Kazalı aracınız yerine tamir olana kadar başka araç alma hakkınız bulunur. Otomobil, minibüs, kamyon gibi motorlu araçların trafik sigorta poliçeleri içerik olarak sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterebilir. Çok fazla seçenek sunan sigorta şirketleri için de size en uygun olanlardan tercih yapabilirsiniz. Verilen teklifleri ve fiyatları karşılaştırmak için online olarak başvuru yapabilirsiniz.

Başka İçerik:  Yaz Aylarında Kasko Sigortanın Önemi

Trafik Sigortası Ne İşe Yarar?

Araç sahiplerinin kaza yapmaları durumun da trafik sigortası yanlarında olur ve hasar ne ise karşılar. Artık kolay bir süreç oluşturan ve hızlı şekilde sonuca gidilen sigorta sistemleri sayesinde yaşanan kazalar da kazazedeler mağdur olmuyor trafik sigortası onlara büyük avantajlar sağlıyor.

Kaza da kim kusurlu ise o kişi karşı tarafın masraflarını öder. Eğer kaza da kamu mallarına zarar gelmişse sigorta kapsamında bu zararlar da karşılanır. Sokak lambası, su tesisatı veya elektrik direği gibi kamuya ait malların yenilenmesi trafik sigortasının kapsamındadır.

Herhangi bir hastane durumu olursa onlarda sigorta tarafından karşılanır.  Kaza sonucu meydana gelen olumsuz durumlar sonucu kazazedenin ekonomik durumu kötüleşirse ölüm veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler varsa tüm bunları trafik sigortası tarafından karşılanır.

Kasko ve zorunlu sigorta adına yapılan teklifleri değerlendirerek kendinizi güvende hissedebilirsiniz. Hem bakım hizmetleri hem de çekici gibi durumlar da tamir servisleri aracılığı ile ödemeniz gereken masrafların belli bir kısmını sigorta firmanız karşılar. Bunun yanı sıra kasko yaptırdığınız da aracın tamir süresince işleriniz aksamasın diye ikame araç hizmetinden de faydalanabilirsiniz.

Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?

Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?

Trafik sigortası yaptırmayı düşünenler önce bu konu da bir araştırma yapıp farklı teklifleri kendi bütçelerine göre değerlendirmeliler. Yaptırdığınız her poliçe 1 yıl süre ile geçerlidir. Trafik sigorta primleri her sene değişiklik gösteriyor. Belirlenmiş olan fiyatlara göre firmalar araç sahiplerine fiyatlar sunarlar.

Eğer sigorta ve kasko yaptırmayı düşünüyorsanız verilen teklifleri iyi değerlendirmelisiniz. Sigortanın genel şartları araç sahibinin faydasına göre belirlenir. Aracınız hasar gördü diyelim parçalarının orijinali ile değişmesi, sağlık ile ilgili masraflar da ödeme yapılması sigorta şartları için de bulunur. Sigorta poliçesinde sakatlanma ve vefat gibi durumlar da teminatları kazanın türüne göre farklı limitler ile değerlendirilir.

Başka İçerik:  Zorunlu Trafik Sigortası Ne Zaman Ödeme Yapmaz

Ama araç hasar teminatı her kaza için geçerli olmayabilir. Bu yüzden sigorta yaptırırken poliçenin içeriğini ve neleri kapsadığını iyi anlamanız gerekir. Rahat etmek istiyorsanız kaza anında her iki tarafında mağdur olmayacağı türden olan kapsamlı bir sigorta teklifi bulmalısınız.

Devam eden bir sigorta poliçeniz varsa incelemek için e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Böylece sigorta poliçenizin detaylarını ve kapsamını öğrenmiş olursunuz. Yeni bir sigorta poliçesinden önce bu araştırma iyi olacaktır.

Trafik Sigortası Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Trafik sigortası yaşanabilecek kazalara karşı kazazedelerin maddi hasarlarını karşılar.  sigorta fiyatları sigortanın kapsamına göre her yıl değişebilir.

Trafik Sigortası Hesaplaması Yapılırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Trafik sigortası fiyatları çok çeşitli olabilir. Herkes için farklı fiyat teklifleri sunan sigorta firmaları aracın markasına, modeline, yılına ve kayıtlı olduğu ile göre fiyat belirler. Herhangi bir kaza durumunun olup olmaması da bu fiyatları etkiler.

Araç sürücüsünün kaza geçmişi, aracın kayıtlı olduğu il de bulunan kaza oranları aracı değeri hepsi göz önünde bulundurularak farklı teklifler sunulabilir. Hiç kazaya karışmamış olan sürücüler poliçelerini yenilerken hasarsızlık indiriminden de yararlanırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap