Trafik Sigortası Fiyat Belirleme Kriterleri Nelerdir?

Trafik Sigortası Fiyat Belirleme Kriterleri Nelerdir? Trafik sigortası ülkemizde her araç sahibinin yaptırmakla zorunlu olduğu bir sigorta türüdür. Kaza durumunda hem araç sahiplerini hem de kazadan etkilenen 3.kişilerin menfaatlerini korumak amacıyla yapılır. Sigorta sektörünün önemli bir payını oluşturur.

Yapılan son araştırmalara göre Türkiye’de yaklaşık 30 milyon sürücü, trafiğe kayıtlı yaklaşık 24 milyon araç bulunuyor. Bu nedenle sigorta sektöründe en çok poliçe satılan alan trafik sigortasıdır. Sektörün gelirinin %30’unu oluşturur. Bu nedenle trafik sigortası sigorta şirketleri için önemli bir gelir kaynağıdır. Sürücüler için de büyük önem arz eder. Yaptırılması zorunlu ve her sene yenilenmesi gereken sigorta yaptırılmadığında aracın trafiğe çıkmasına müsaade edilmiyor.

Zorunlu trafik sigortası yaptırılmadığı takdirde sürücüler para cezasına maruz kalabilmektedir. Ayrıca araçlarının bağlanması da söz konusudur. Sürücülerin dikkat etmesi gereklidir. Milyonlarca sürücünün en çok ilgilendiği konu ise primlerin ödeme miktarıdır. Araç sürücüleri ise maliyetlerden dolayı en düşük seviyede prim ödemesi yapmak istiyor. Fiyatlar belirlenirken birçok etmen göz önünde bulunduruluyor. Herkes için geçerli sabit fiyat uygulamasından bahsetmek söz konusu değildir. Sigorta yaptıracak olanların iyi bir araştırma yapması tavsiye edilir. Konu ile ilgili sigorta şirketlerinin müşteri hizmetleri aranabilir veya yüz yüze görüşme de yapılabilir.

Trafik Sigorta Prim Bedelleri Nasıl Belirleniyor?
Trafik Sigorta Prim Bedelleri Nasıl Belirleniyor?

Trafik sigortası primleri belirlenirken dikkate alınan bazı etmenler bulunmaktadır. Konu hakkında bilgi sahibi olmayan primlerin miktarı nasıl ve kim tarafından belirlendiği merak ediliyor. Ödeme tutarlarının kişiden kişiye fark etmesi de merakı arttırıyor. Trafik sigorta prim bedeli 2022 yılına kadar sigorta şirketleri tarafından belirleniyordu.

Başka İçerik:  Trafik Sigortası Nedir? Nasıl Yapılır?

Her acentenin kendine göre değerlendirme kriterleri vardı. Aracın bulunduğu şehir, aracın hasar durumu olup olmadığı, aracın modeli ve yaşı, sürücünün tecrübesi ve yaşı, sigorta firmasının risk tanımı gibi birçok faktör göz önünde alınırdı. Firmalar arasındaki fiyat farkı daha çoktu. Fiyatlar arasındaki uçurum sürücüleri canından bezdiriyordu. Özellikle aracın hasar kaydı varsa fiyat uçurumu daha da katlanırdı.

Trafik Sigortası Fiyat Bedellerini Kim Belirliyor?

Trafik Sigortası Fiyat Bedellerini Kim Belirliyor? Trafik sigorta bedelleri 2022 yılının Nisan ayına kadar sigorta şirketleri tarafından belirleniyordu. Daha sonra yapılan düzenleme ile 2022 Nisan’dan itibaren prim bedelleri devlet tarafından belirlenmeye başladı. Yeni yönetmelik ile tavan fiyat uygulaması getirildi. Sigorta şirketleri Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın her sene belirlediği tavan fiyatı aşması mümkün değildir.

Bakanlığın belirlediği fiyat üzerinde trafik sigorta poliçesi satılamıyor. Ayrıca sigorta acenteleri tavan fiyat uygulaması kapsamında bakanlıkça her ay sigorta primlerine %1,5 oranında arttırma hakkı verildi. Bu hak yıllık %18’lik fiyat artışına sebebiyet veriyordu. Ancak pandemi sonrası sigorta prim artış oranlarında düşüş yaşandı. Pandemi nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşayan vatandaşların sevindiren bir gelişme oldu.

2022 yılından bu yana dünyada ve ülkemizde yaşanan coronavirüs salgını hayatımızın akışını bozdu. İnsanlar sosyal, psikolojik ve ekonomik yönden etkilendi. Vatandaşların mağduriyetine sessiz kalamayan devletimiz aylık %1,5 oranlık fiyat artışına son verdi.

Yapılan düzenleme ile sigorta şirketleri, haziran ayından sene sonuna kadar trafik sigorta primlerini aylık %0,75 oranında artırabilecektir. 6 aylık dönemde %4,5’luk bir zam artışı sağlanıyor. Böylece vatandaşın mali yükü hafiflemiş oldu. Uygulama daha devam etmektedir. Sigorta yaptıranlar veya sigorta yaptıracak olanlar firma yetkilileri görüşerek daha iyi bilgi sahibi olabilir.

Nasıl Düşük Prim Ödeyebilirim?
Nasıl Düşük Prim Ödeyebilirim?

Nasıl Düşük Prim Ödeyebilirim?

Trafik sigortası prim bedelleri belirlenirken dikkat edilen bazı hususlar söz konusudur. Özellikle sürücünün hasar geçmişi ve aracın hangi ilde bulunduğu fiyat belirlemede iki önemli etkendir. Trafik sigortasında araç sürücülerinin hasar geçmişine göre 1’den başlayıp 7’ye kadar düzenlenen 7 ayrı seviye bulunur.

Başka İçerik:  Zorunlu Trafik Sigortasında Azami Prim 2022

Hasar kaydı bulunan sürücüler 1, 2 ve 3 numaralı seviyelerde, hasar kaydı bulunmayan sürücüler 5,6 ve 7.seviyelerde değerlendirilir. İlk kez sigorta yaptıracaklar ve trafiği ilk defa çıkacak olan sürücüler 4.seviyeden sisteme giriyor. 4.seviye indirim içermez. Hasarsız bir şekilde ilerlediğinde 5,6 ve 7.seviyeye kadar yükselebilmektedir. Tavan fiyat kapsamında tüm primler bu seviyelere göre belirlenmektedir.

Kaza yapmayan sürücüler her sene bir basamak yükselerek daha az prim ödüyor. Kaza yapan sürücüler ise her sene seviyesi düşerek ödediği prim miktarı artıyor. Yani 7.seviye en az sigorta primini, 1.seviye ise en yüksek sigorta primini ödemektedir. Meydana gelen kazalarda sadece maddi hasar var ise seviye 1 basamak geriler. Ancak ölümlü kaza yaşanırsa seviye iki basamak geriler. Örnek verelim. 4.seviyede olan bir sürücü kaza yaptı ve sadece maddi hasarı olsun. Gerileyeceği basamak 3.seviyedir. Eğer ölümlü kaza söz konusuysa 4.seviyeden 2.seviyeye geriler. Trafik sigorta prim artış veya azalışlar seviyelere göre belirlenir.

Büyükşehirlerde Trafik Sigortası Fiyat Neden Farklı?
Büyükşehirlerde Trafik Sigortası Fiyat Neden Farklı?

Büyükşehirlerde Trafik Sigortası Fiyat Neden Farklı?

Trafik sigorta bedellerini etkileyen diğer önemli bir unsur ise aracın trafiğe çıktığı ildir. İlin büyüklüğü, gelişmişliği, metropol olup olmadığı, kaza olma riski hususları büyükşehirlerde trafik sigorta bedelleri artış veya azalış miktarlarını etkiler. İstanbul’da bir sürücünün ödeyeceği prim bedeli daha fazla iken Şırnak’ta bir sürücünün ödeyeceği trafik sigorta meblağı daha düşük olacaktır.

Çünkü İstanbul’da araç sayısı ve trafik yoğunluğu Şırnak’tan daha fazladır. Risk arttığı için İstanbul’da daha yüksek sigorta bedeli ödenir. Her şehirde 1.seviyede ödenen prim miktarı en yüksek, 7.seviyede ödenen düşük miktarı en düşüktür. Seviye sistemi sürücüleri trafik kurallarına uygun araba kullanmayı da sevk ediyor.

Trafik Sigortasını Nerede ve Nasıl Yaptırabilirim?

Trafik Sigortasını Nerede ve Nasıl Yaptırabilirim?

Trafik sigortası ülkemizde zorunlu bir uygulamadır. Bu nedenle her sürücünün yaptırması gereklidir. Sigorta yaptırmadan önce trafik sigortası hakkında kişisel araştırma yapılarak bilgi sahibi olunması gerekir. Trafik sigortası nedir, trafik sigortası neleri kapsar, avantajlarının olup olmadığı, fiyatların neye göre belirlendiği soruları cevap bulmalıdır.

Başka İçerik:  Trafik Sigortası Yaptırmadan Teklifleri Karşılaştırın

Ardından birkaç sigorta firması belirleyip yüz yüze görüşmek için randevu talep edin. Kişisel araştırma sonucu elde ettiğiniz bilgileri şirketler ile görüşürken doğruluğunu teyit edin. Firmaların size özel sunacağı hizmetleri sorun. Her bütçeye uygun alternatif ödeme koşullarının olup olmadığını irdeleyin. Yaptığınız görüşmeler sonucunda şirketleri kıyaslayın ve sizin için en uygun olan sigorta şirketine karar verin. Sigorta poliçenizi yaptırın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap