Trafik Kazası Esnasında Yapılması Gerekenler!

Trafik Kazası Esnasında Yapılması Gerekenler! Trafik kazaların Türkiye genelinde çok sık yaşanan bir durumdur. Üstelik Türkiye trafik kazalarının em çok yaşandığı ülkeler arasında ilk 10 sırada yer alıyor. Bu konuda yapılan araştırmalara göre her yıl yaklaşık 1 milyonun üzerinde trafik kazalarının görüldüğü belirlenmiştir.

Meydana gelen trafik kazaları sonucunda yüzde 90’ı maddi hasar ve mal kaybı ile sonuçlanıyor. Bu araştırmalar dışında belirlenen istatistiklere göre emniyet kemeri takmak bu riski büyük oranda azaltıyor. Ölümle sonuçlanması muhtemel olan trafik kazaları sırasında eminiyse kemerinin takılı olması yüzde 24 oranında ölüm riskini ve yaralanmaları engelliyor.

Trafik kazası esnasında otomobilde emniyet kemerinin takılı olması da yüzde 45 oranında ağır yaralanmaların önüne geçiyor. Trafikte sürücü tarafından ya da karşı taraftan kaynaklanan birçok kaza meydana geliyor. Ancak bu durumda kaza sonrasında maddi hasarlara yönelik tutanak tutulması sürücülerin kazaya yönelik birçok sorun yaşanmasının önüne kolayca geçiyor.

Olası bir trafik kazası sonucunda kaza sonrasında aracın fotoğraflarının çekilmesi gerekiyor. Özellikle de araçta hasar gören bölgelerin fotoğrafının çekilmesi çok daha önemli oluyor. Trafik kazasına karışan iki tarafta da can kaybı yok ise istişare yapılarak hatalı olan tarafın hangi taraf olduğuna karar verilir. Eğer ki yağlar kendi aralarında anlaşamazlar ise kaza yapılan bölgeye polis ya da jandarma çağırılır.

Fakat kaza anında polis ya da jandarmanın bölgeye gelmesi sürecin olduğundan daha da uzun sürmesine neden olur. Tarafların kaza anında kas arıtacağı halkında anlaşamadıkları durumda son çare olarak polis ya da jandarma çağırma yoluna gitmeleri gerekiyor. Kaza anında yapılması gerekenler arasında kaza tespit tutamağının tutulması yer alıyor.

Başka İçerik:  Araç Haciz Sorgulama İşlemi

Taraflar kendi aralarında uzlaşmışlarsa yapacakları bir diğer aşama kaza tespit tutanağı hazırlamak olacaktır. Hazırlanan tutanağındaki içeriğinde kasa anına dair detaylar ve hasar bilgileri yer almalıdır. Kaza tespit tutamağının tutulmaması kaza sonrasında herhangi bir hak talebinin bulunulmasını engeller. Bunun yanında kasko ve trafik sigortasını hasarları karşılama süreci de uzayacaktır.

Kazaya karışan taraflardan 18 yaş altında kişilerin bulunuyor olması, sürücülerde alkol kullanımının tespit edilmesi, taraflardan herhangi birinin akış sağlığının yerinde bulunmaması, tarafların trafik sigortası yaptırmamış olması ya da meydana gelen kazada yaralı ve ölümler bulunulması kasa tespit tutamağının tutulmasına engel oluşturuyor.

Bu durumlarda yetkililerin olay yerine gelmesi gerekiyor. Polis ya da jandarma tarafından resmî trafik kazası tespit tutanağı tutulur. Kaza tespit tutanağı tek başına yeterli olmayacaktır. Bunun yanında taraflara ait ehliyetler, trafik sigortasına ait sigorta senetlerinin fotokopileri ve kaza anında çekilmiş olan araç fotoğrafları da talep ediliyor.

Tek Taraflı Trafik Kazasında Ne Yapılmalı?
Tek Taraflı Trafik Kazasında Ne Yapılmalı?

Tek Taraflı Trafik Kazasında Ne Yapılmalı?

Olası bir tek taraflı kaza meydana gelmesi ile kazada bulunan kişi kazadan ve hasardan sorumludur. Trafik sigortası trafik kazasına bağlı karşı tarafa verilen maddi hasarı karşılar. Ancak trafik kazası tek taraflı olunca kişinin kendisini güvence altına alması gerekir.

Bu da ancak hayat sigortası ile mümkün olur. Hayat sigortası yaptırmış bir sürücü trafik kaza sonrasında yaralanma ya da fiziki aksaklıklar yaşarsa hayat sigortası tarafından sağlık merkezlerinde maddi destek sağlanır. Ancak sürücü tek taraflı kaza sonucunda hayatını kaybederse hayat sigortası tarafından sürgünün yakınlarına maddi tazminat ödenir.

Kazadan Sonra Tramer Ne Zaman Gelir?

Kazadan Sonra Tramer Ne Zaman Gelir?

Trafik kazası meydana geldiği an kazaya dair tutanak tutulması gerekiyor. Tarafların trafik sigortaları bulunuyor ise tutulan tutanaklar ve kaza anında hasar göre araçların fotoğrafları dosya açılarak tramere aktarılır. Meydana gelen trafik kazası sonrası sigorta şirketi 1 gün içerisinde verileri hazırlayarak dosya açması gerekiyor.

Başka İçerik:  Beyaz Eşya Bakımı Nasıl Yapılır?

Üstelik açılan dosyayı da 1 gün içerisinde tramere bildirmesi gerekiyor. Kazadan sonra tramer sigorta şirketi tarafından bildirilen dosyaya istinaden kusur oranını belirler. Tramer tarafından sigorta şirketinin hazırladığı dosya incelenir. Tramerin bu işlemi 3 iş günü içerisinde tamamlaması gerekiyor. İncelenen dosya sonuca varılarak sigorta şirketine kusur oranları ile beraber 3 iş günü içerisinde bildirilir.

Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Hasarı Kim Karşılar?

Trafik kazası meydana geldiğinde maddi hasar be manevi hasarlar meydana gelir. Maddi hasarlar trafik sigortası ve kasko tarafından karşılanır. Kasko kazaya karışan taraflardan kasko sahibi olan sürücüleri güvence altına alır ve maddi hasarını karşılar. Kişinin kaskosu bulunmadığı takdirde maddi hasarı karşılanmaz.

Maddi hasarlı trafik kazası yalayan kişiler trafik sigortası yaptırmışlarsa sigorta şirketi tarafından kazaya karışan karşı tarafın maddi giderleri karşılanır. Bu sayede kazaya karışan araçların hasarları ve karşı tarafın yaşayacağı maddi hasarlar karşılanmış oluyor. Trafik kazası sonucu araç hareket edemeyecek durumdaysa sigorta şirketi tarafından çekici gönderilir.

Bu aşamadan sonra anlaşmalı olunan sigorta şirketi karşı tarafından tim maddi gişelerini karşılar. Bu demek oluyor ki kazaya karışan sürücünün can ve mal güvenliği kasko ile mümkün olurken, kazada bulunan karşı tarafın maddi giderlerini trafik sigortası ile sağlamak mümkündür.

Trafik Kazası Sigorta Ücreti Ne Zaman Yatar?
Trafik Kazası Sigorta Ücreti Ne Zaman Yatar?

Trafik Kazası Sigorta Ücreti Ne Zaman Yatar?

Trafik sigortası tüm araçların yaptırması gereken zorunlu bir sigorta olmasına rağmen çoğu araç sahibi bu sigortayı yaptırmaktan kaçınır. Trafik sigortası olmaması dahilinde olası bir kaza sonrasında oluşan maddi hasarlar karşısında sürücü zor durumda kalır. Aynı zamanda kanın karşısında da zor duruma düşen sürücü işin içinden çıkamayacağı bir duruma gelir.

Bunlara sebep olmamak için her araç sahibinin trafik sigortası yaptırması gerekiyor. Trafik kazası sigorta ücreti sigorta şirketlerine göre değişiyor. Araç sahibi bu konu araştırma yaparak bilgi sahibi olmalıdır. Bu doğrultuda bütçesine en uygun olan ve isteklerini karşılayan sigorta şirketiyle anlaşması gerekiyor.

Başka İçerik:  Araç Pert Olursa Sigortada Ne Yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap