Trafik İşaretleri Ve Levhalarının Anlamları

Trafik İşaretleri Ve Levhalarının Anlamları Trafik işaretleri ve trafik levhaları, trafiğe çıkan sürücülerin, uyması gereken kurallar ve dikkat etmesi gereken uyarı işaretleridir. Trafikte emniyeti sağlamanın ve trafiğin sağlıklı akmasına yardımcı olan önemli materyallerden biri trafik uyarı işaretleridir. Sürücülerin ve yolcuların sağlıklı bir yolculuk yapmasını sağlayan trafik levhalarının işaret ve anlamlarını trafiğe çıkan ya da çıkacak her sürücü ve sürücü adayının dikkat etmesi ve çok iyi bilmesi gerekir. 

Trafik levhaları ve anlamlarına, tüm sürücü ve yolcuların ,taşıt trafiği bulunan tüm kara yollarında uyulması zorunluluktur. Trafik işaret ve levhaları, genel trafik kuralları hakkında gerekli görülen uyarıların yazı ve semboller halinde sürücülere aktarılmasını sağlar. 

Trafik işaretleri, trafik güvenliği için büyük önem arz eder. Trafik işaretlerinin amaca uygunluğu ve vereceği hizmet, uzmanlar tarafından tarafından test edilirler. Yani, işaretleme sıradan olarak değil, bulunduğu yerin özelliklerine göre tesis edilir. İşaretlemeyi yapan Karayolları idaresi, trafik işaretlerini belirtilen kurallar dâhilinde ve sadece konulması gerektiği belirtilen durumlarda kullanması gerekir. 

Trafik işaretleri; trafik tanzim işaretleri, tehlike uyarı işaretleri, durma ve park etme işaretleri, Bilgi işaretleri, yatay işaretleme, yeni standart trafik işaretleri olmak üzere 6 farklı kategoride ayrılır. Bazı trafik işaretleri tehlike ile ilgili ikaz işaretleri verirken bazı trafik levhaları da olması muhtemel tehlikelerde önlem amaçlı bilgi verir.

Tehlike Uyarı İşaretleri
Tehlike Uyarı İşaretleri

Tehlike Uyarı İşaretleri

T başlığı altında toplanan tehlike uyarı işaretleri, yolun durumu ile bilgi verirken, kavşak, dönüş veya yol çalışması bilgilerini içerir. Sağa tehlikeli viraj işareti, yolun sağ tarafında viraj çıkabileceğini aracın yavaşlaması gerektiğini anlatırken, Sola tehlikeli viraj işareti ise tam tersi sol tarafta dikkatli olunması gerektiğini anlatır.

Bunun dışında tehlike içererek, sürücünün dikkatli olması ve yavaşlaması gerektiğini anlatan trafik levhaları, okul geçidi, yaya geçidi, bisiklet geçidi, vahşi hayvan veya ehli hayvan geçidi gibi levhalar ile anlatılır. Sürücülerin yavaşlaması gerektiğini anlatan diğer levhalar ise ışıklı işaret cihazı, kasisli yol, kaygan yol, sağa ve sola tehlikeli devamlı virajlar, levhaları da tehlike içeren levhalar arasında yer alır.

Başka İçerik:  Motosiklet Kaskosu Nedir, Nasıl Yaptırılır?

Trafik Tanzim İşaretleri

Tehlike uyarı işaretleri levhaları kadar öneme sahip olan, diğer levhalar ise trafik tanzim işaretleri levhalarıdır. Trafik tanzim işaretleri, yasak, mecburiyet veya kısıtlama gibi bilgileri içeren levhalardır. Örneğin, dur levhası diğer araçlara yol vermesi gerektiğini anlatırken, yol ver levhası ise kavşaklarda bulunur ve ana yolda bulunan araçlara öncelik vermesi gerektiğini anlatır.

Bu iki önemli trafik tanzim işaretleri levhalarının yanı sıra patlayıcı madde taşıyan araç giremez, motorlu bisiklet giremez, yaya giremez, otobüs giremez gibi levhalar herhangi bir bölgeye belirlenmiş araç ya da yayaların giremeyeceğini bildirir. U dönüşü yapılmaz, öndeki taşıtı geçmek yasaktır levhaları da yasak olan davranışları anlatır. 

Trafik Bilgi İşaretleri

Trafik Bilgi İşaretleri

B harfi ile kodlanan trafik bilgi işaretleri, yol ve gidilen güzergâh ile ilgili bilgiler içerir. Örneğin birçok karayolunda bulunan yön levhaları, araçların gidebileceği yönleri gösterir. İl, ilçe veya köy gibi bölgelerin girişlerinde bulunan levhalar, o bölgeye verilen isim levhaları, meskun mahal levhaları olarak isimlendirilir. Genellikle uzun yollarda bulunan çay, telefon, musluk, otel, lokanta, piknik yeri, akaryakıt istasyonu gibi levhalar ise yol üzerinde karşılaşabileceğimiz ve hizmet alınabilen mekânları içeren levhalardır. Bunun dışında, iki yönlü yol, u dönüş, şerit düzenleme, tünel, yaya öncelikli yol gibi levhalar ise yol hakkında bilgi alabileceğimiz trafik bilgi işaretleri levhalarıdır.

Durma Ve Park Etme İşaretleri

Durma Ve Park Etme İşaretleri

Diğer trafik işaretleri kadar önemi olan durma ve park etme işaret levhaları yol boyunca engelli bölgelerin, park etmenin yasak olduğu alanların yer aldığı işaret levhalarıdır. P kodu ile bilinen bu levhaların en çok bilineni, park etmek yasaktır ve duraklamak ve park etmek yasaktır levhalarıdır. Yasak levhalar dışında durma ve park etme işaret levhaları arasında bulunan, park yeri işaret levhası sürücülerin park edebileceği uygun yerin olduğunu ifade eder. Kapalı park yeri levhası, metrodan yararlanacaklar için park yeri veya tramvaydan yararlanacaklar için park yeri levhaları da bu kategori içinde yer alan p kodlu işaret levhalarıdır.

Başka İçerik:  Motosiklet Kasko Poliçesi Yaptırmak Gerekli mi?

Yeni Standart Trafik İşaretleri

Yeni standart trafik işaretleri, araç sürücüleri, yolcuları ve yayaları, yoldaki muhtemel tehlikeli durum veya bilgi veren durumlar için kullanılan işaret levhalarıdır. Diğer trafik işaret ve levhalarında olduğu gibi, sürücülerin dikkatli olmaları ve yavaşlamaları gerektiğini anlatan, yasaklara ve ikazlara uymalarını gerektiğini anlatan levhalardır. Yeni standart trafik işaretlerinin belli bir grubu bulunmaz.

Standart trafik işaretleri, trafik sıkışıklığı muhtemel, girişi olmayan yol kavşağı, yaya öncelikli iki yolun sonu, rampalı yaya üst geçidi, kavşak içi yön levhası gibi yol bilgisi içerir. Ayrıca trafik elektronik denetleme, tramvay durağı, araç çekilebilir, askeri araç çıkabilir, yüksek gerilim hattı, okul bölgesi azami hız sınırı gibi  bilgi içeren levhalarda standart trafik işaretleri kategorisinde bulunur. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap