Trabzon’un Yöresel Yemekleri

Türk mutfağının ne kadar güzel ve özel yemekleri olduğunu herkes bilir. Güzel ülkemizin her bölgesinin, her yöresinin kendine has yemekleri ve lezzetleri vardı..

Türk mutfağının ne kadar güzel ve özel yemekleri olduğunu herkes bilir. Güzel ülkemizin her bölgesinin, her yöresinin kendine has yemekleri ve lezzetleri vardır. Bu yöreler arasında Karadeniz Bölgesi’ne ait çok değişik ve sadece oraya özgü olan yemekleri vardır. Özellikle Trabzon yemekleri çok meşhurdur ve bu ilimizin yemekleri tüm ülkeye yayılmıştır. Birbirinden güzel Karadeniz ve Trabzon mutfağı yemekleri şunlardır:

Trabzon’un yöresel yemekleri

KARALAHANA DOLMASI: Karalahana Karadeniz’e özgü ve orada yetişen bir bitkidir. Satır kıyması ile yapılır ve afiyetle yenir, Trabzon’da karalahanaya pancar adını verirler.

KUKUCA: Bal kabağı ve mısır birlikte ezilir ve üzerine süt ve şeker eklenerek yapılır. Çok lezzetli bir tatlı türüdür.

SARAMBULA: Pazı, pırasa, mısır yarması, pirinç ve isteğe göre hamsi kullanılarak yapılır. Vejetaryenler için uygun bir yemektir.

AKÇAABAT KÖFTESİ: Adını tüm Türkiye’ye hatta dünyaya duyurmuş bir köftedir. Trabzon’un ilçesi Akçaabat bu köfte ile meşhurdur. Köftenin lezzeti ise içerisindeki sarımsaktan ileri gelmektedir.

PALAMUT DOLMASI: Palamut dolması, ceviz içi, kuş üzümü, yeni bahar, palamudun kendi eti ve çam fıstığı ile kavrulur ve içi boşaltılmış olan palamudun içine doldurulur. Dilerseniz soğan da kullanabilirsiniz. Limon sıkıp yenirse harika olur.

LAZ BÖREĞİ: Adı ne kadar da börek olsa laz böreği yufka il yapılan bir şerbetli tatlıdır. Yapılması biraz emek ister ama tadı harika olduğu için uğraşmaya değecek bir tatlıdır.

GOLİA: Yine karalahana ile yapılan bir tencere yemeğidir. Karalahana, mısır, sarı fasulye, kırmızı biber ve soğan ile yapılır ayrıca kıyma da ilave edilir.

KUYMAK: Sadece Trabzon’un değil tüm Karadeniz’e özgü bir yemektir. Mısır unu, tereyağı, Trabzon peyniri (kolot peyniri) ile yapılır ve çok lezzetlidir.

PAZILI KAYGANA: Pazı, mısır unu, kuru ve taze nane birlikte kullanılarak yapılan bir yemektir. Hemen hemen her yemeklerinde mısır unu kullanılan Karadeniz yemeklerinde pazı da oldukça fazla kullanılmaktadır.

KARALAHANA ÇORBASI: İnce ince kıyılmış karalahana, mısır unu, barbunya, kuru acı biber ile hazırlanan ve mısır ekmeği ile yenmesi tavsiye edilen Trabzon yöresine ait bir çorbadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap