.
.

Trabzon Hurması Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Faydaları, Kalorisi ve Zararları

Trabzon hurması, dilimlenerek yenir. Beyne iyi gelen bir meyvedir. 1 tane hurma ortalama 118 kaloridir. Alerji gibi yan etkileri görülebilir.

.

Trabzon Hurması

.

Aslen Çin’den olan Trabzon Hurması ağacı, lezzetli meyveleri ve odunları için binlerce yıldır yetiştirilmektedir. Hurma adı verilen turuncu renkli meyveleri, tatlı bal benzeri lezzetleriyle bilinir. Yüzlerce türü vardır. Genellikle Trabzon hurması iki şekilde bilinir. Büzücü yani hachiya hurması, büzücü olmayan fuyu olarak bilinir.

Bu tür hurmanın yemeden önce tamamen olgunlaşması gerekir. Hurma taze yenebilir, kurutulabilir veya pişirilebilir ve dünya çapında jölelerde, içeceklerde, turtalarda, körilerde ve pudinglerde yaygın olarak kullanılır.

Trabzon Hurması Nasıl Saklanır

Trabzon hurması, satın aldığınızda tam olgunlaşmış olmalı ki yiyebilesiniz. Yemediklerinizi hemen buzdolabınızın en soğuk yerine, meyve çekmecesine koyun.  Bu şekilde aylarca olmasa da haftalarca orada saklayabilirsiniz.

Yumuşamamış olanlardan aldıysanız birkaç gün dolabınızda bekletin. Yemek için sabırsızsanız şayet yanlarına birkaç muz veya elma koyun. Muzlar ve elmalar, olgunlaşma sürecini hızlandıran etilen salgılar.  Yumuşadığında, onları en az iki veya üç hafta daha saklamanız için poşet içerisinde buzdolabına koyabilirsiniz.

Taze yemek yerine tatlılarda ve kurabiyelerde daha sonra kullanmak üzere saklamak istiyorsanız, yumuşak kısmını püre haline getirin ve hava geçirmez bir kap içerisinde dondurun.  Bu şekilde 6-8 ay kullanabilirsiniz.

.

Tüm ilkbahar ve yaz mevsimlerinde hurma kurabiyeleri yapabilirsiniz. Ya da yıkanmış ve kurulanmış hurmanızı tek tek havası alınmış bir poşete koyarak dondurabilirsiniz. Dondurucudan çıkartınca çözülmeden hemen önce üstteki kabuğunu alabilirsiniz.

Yine bu şekilde bu hurmaları sekiz ay boyunca tüketebilirsiniz. Trabzon hurması nasıl kurutulur? Diye merak ediyorsanız çok basit yöntemi var. Doğal meyve şeritleri yapmak için hurmaları dilimleyin ve fırında kurutun. En çok tercih edilen yeme şekillerinden biride Trabzon hurması kurusu bu şekilde elde edilebilir.

Trabzon Hurması Yemeklerde Nasıl Kullanılır

Hurmalar genellikle elma gibi dilimlenerek yenir. Ancak taze olanları genellikle bir elma gibi dilimlemek ve çiğnemek için çok serttirler. İsterseniz soyun, ancak kabuğu mükemmel şekilde besleyicidir. Salatalar için çok iyi meyvelerdir. Veya turtalarda ve keklerde kullanılırlar.

Öte yandan yumuşak olanları dilimleyerek yemek oldukça zordur. Isırarak yemek için de çok yumuşaktırlar.  Genellikle ikiye bölmek suretiyle veya üstten bir miktar keserek kaşıkla yiyebilirsiniz. Reçel veya kompostolarda kullanmak harika lezzetler yaratır.

Hurma, yulaf ezmesi, et yemekleri, unlu mamuller ve tatlılar dâhil olmak üzere hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde harikadır.

Lezzetli bir katkı için hurmaları bir salataya dilimleyin. Doğal bir tatlılık patlaması için sabah sütünüzü veya yulaf ezmenizi taze veya pişmiş hurma ile doldurun.

.

Fırında hurma kızartın ve lezzetli ve sağlıklı bir tatlı için üzerine bal gezdirin. Kurutulmuş veya taze hurmayı çörek, ekmek veya kek karışımlarına ekleyin Lezzetli bir meyve salatası için çilek ve turunçgillerle karıştırın. Eşsiz bir lezzet kombinasyonu için tavuk veya et ile hurma pişirin.

Trabzon Hurması Faydaları

Hurma sadece lezzetli olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığınıza çeşitli şekillerde fayda sağlayabilecek besinlerle doludur.

·       Mükemmel çok güçlü antioksidan kaynağıdır.

·       Kalp sağlığı için faydalı olabilir.

·       Enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.

·       Lif açısından oldukça zengindir.

.

·       Sağlıklı görmeyi ve göz sağlığını destekler.

·       Beyin sağlığını korur.

·       Kolon Kanserini önlemeye yardımcı olabilir

·       Osteoporoz riskini azaltabilir

Trabzon Hurması Nelere İyi Gelir?

Sadece tadı güzel olmakla kalmayıp aynı zamanda birçok sağlık yararı olan tropikal bir Asya meyvesi olan hurma, lif ve antioksidanlarla doludur. Obezite, kolesterol, bağırsak sağlığı ve kan şekerini yönetmeye yardımcı olabilir

·       Hurma, A, C ve B vitaminleri, potasyum ve manganez gibi önemli vitamin ve mineraller açısından yüksektir. Ayrıca tanenler ve flavonoidler gibi faydalı bitki bileşikleri içerirler

·       Hurma, karotenoidler ve flavonoidler gibi mükemmel bir güçlü antioksidan kaynağıdır. Bu bileşikler açısından zengin diyetler, kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere belirli hastalıkların riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

.

·       Hurma, kan basıncını düşürerek, iltihabı düşürerek ve kolesterol seviyelerini düşürerek kalp sağlığına fayda sağlayan flavonoid antioksidanlar ve tanenler içerir.

·       Hurma, birçok hastalığın ortak nedeni olan iltihabı azaltmaya yardımcı olan güçlü antioksidan C vitamini açısından zengindir.

·       Hurma gibi lif açısından zengin besinler kolesterolü düşürmeye, kan şekeri seviyelerini düşürmeye ve sindirim sisteminizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir.

·       Hurma, sağlıklı görmeyi destekleyen tüm besinler olan A vitamini, lutein ve zeaksantin bakımından zengindir.

Trabzon Hurması İçindeki Vitaminler

Küçük boyutta olmasına rağmen, hurma etkileyici miktarda besinle doludur. Hurma, vitamin, mineral, lif ve faydalı bitki bileşikleri ile dolu tatlı, çok yönlü meyvelerdir.

Dahası, kalp sağlığını geliştirebilir, iltihabı azaltabilir, sağlıklı görüşü destekleyebilir ve sindirim sisteminizi sağlıklı tutabilirler.

.

Bir hurma (168 gram ) şunları içerir.

·       Kalori: 118

·       Karbonhidrat: 31 gram

·       Protein: 1 gram

·       Yağ: 0,3 gram

·       Lif: 6 gram

·       A Vitamini: Günlük ihtiyacın % 55’i

.

·       C Vitamini: Günlük ihtiyacın % 22’si

·       E Vitamini: Günlük ihtiyacın % 6’sı

·       K vitamini: Günlük ihtiyacın % 5’i

·       B6 Vitamini (piridoksin): Günlük ihtiyacın % 8’i

·       Potasyum: Günlük ihtiyacın % 8’i

·       Bakır: Günlük ihtiyacın % 9’u

·       Manganez: Günlük ihtiyacın % 30’u

.

Hurma ayrıca iyi bir tiamin (B1), riboflavin (B2), folat, magnezyum ve fosfor kaynağıdır.

Trabzon Hurması Kalorisi

Bu renkli meyvelerin kalorisi düşüktür ve lif yüklüdür, bu da onları kilo vermeye yardımcı bir gıda yapar . Bir adet hurmada yaklaşık 168 gramda 118 kalori vardır.

Trabzon Hurması Zararları

Trabzon hurması alerjileri nadirdir ancak mümkündür. Ek olarak, huş ağacı polenine alerjisi olan ve hurma da dâhil olmak üzere bazı bitki bazlı gıdalarla tetiklenen kişilerde oral alerji sendromu ortaya çıkabilir.

Hurma ile temas ettikten sonra alerji belirtileri fark ederseniz, tam bir değerlendirme için bir alerji uzmanıyla görüşün. Tipik alerjik reaksiyonlar, kurdeşen, kusma, nefes almada zorluk ve baş dönmesi gibi semptomları içerir.

Sindirim sistemi veya mide ameliyatı öyküsü gibi mide sorunlarınız varsa, özellikle tam olarak olgunlaşmayan hurmalar yemeyin. Olgunlaşmamışlardaki doğal bileşikler, bağırsak tıkanıklığına neden olabilir ve cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap