.
.

Topuk Ağrısı Neden Olur Ve Evde Tedavi ile Nasıl Geçer?

Günün bütün yükünü ayaklar çeker, ayağın en büyük yükü ise topuklardadır. Düzgün ayakkabı seçememek topuk ve ayak ağrısına neden olur. Yürümeye başladığınızda ..

.
.

Günün bütün yükünü ayaklar çeker, ayağın en büyük yükü ise topuklardadır. Düzgün ayakkabı seçememek topuk ve ayak ağrısına neden olur. Yürümeye başladığınızda ilk darbe topuktan başlar ve bu hareket sürekli olduğunda ağrılar çoğalır.

Bazı kişiler yürürken çok fazla topuk üstüne basar. Hatta öyle ki evin içinde yürümenin sesini diğer odadakiler bile rahatlıkla duyar.

Topuğa ağır şekilde basarak yürümek ağrıyı bir süre artırmaya başlar. Özellikle sabah yataktan kalkınca birde topuklarınız üstüne bastığınız ağrı hissedersiniz. Zamanla ağrı geçer ama günlük çok fazla yürüyüş, koşu yapıyorsanız ağrının artmasına neden olabilirsiniz.

Topuk Ağrısının Temel Sebepleri Nelerdir?

İlk darbeyi genelde topuk alır, özellikle kalitesiz ayakkabı kullananlarda ve sürekli ayakta iş yapanlarda ağrılar sık görülür.

Aşırı kilolu olmak, ayakkabı düzeltmek için sürekli yere vurmak, ayağa oturmayan dar veya bol ayakkabı giymek topuk ağrısının başlıca nedenlerindendir.

Topuk etrafında birçok kas ve kemik yar alır. İş gereği sürekli ayakta duran, dinlenme fırsatı olmayan kişilerde kaslar çok gerilebilir. Kilolu kişilerde de yaygın olan bu hastalığa topuk çıkıntısı da denmektedir.

.

Topuk ağrısı denilince herkesin aklına kesin topuk dikenidir o cümlesi gelir. Ülkemizde çok görülme sebebi ise ortopedik ayakkabının kullanılmamasıdır. Sürekli spor yapan kişilerde de sıkça topuk dikeni hastalığı görülebilmektedir.

Topuğun üst kısmındaki tendonlar zamanla hasar görür. Ayak bükülmesi, sırttaki ağrılar, beldeki hastalıklar nedeni ile normal yürüyüş stilinizi değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Bu değişik yürüme kasları farklı yönde gereceği için ağrılara neden olur. Ayrıca sıkça duyduğumuz “Aşil tendonunda zedelenme var” sorunu da ağrılarda başrol oynar.

Topuktaki ağrılar kimi zaman dayanılmaz olur. Öyle ki, yürümek için birinden yardım almak zorunda kalabilirsiniz. Yürümediğiniz halde topuğunuzda ağrılar başlıyorsa, kızarma ve şişme yaşıyorsanız, bu sorun 15-20 gün boyunca devam ediyorsa mutlaka Doktora başvurmalısınız.

Topuk Ağrısı Tedavisi için Neler Yapılmalı?

Çok fazla ayakta durunca gerçekleşen topuk ağrısı için kısa bir süre dinlenme ile tedavi mümkündür. Ağrı kesiciler de hızlı şekilde iyileşmenizi sağlayabilir. Fazla yürümekten ayaklarınız şiş, topuklarınız ağrıyorsa ince bez içerisine buz koyun, 12-13 dakika boyunca topuklarınıza tutun. Zamanla ağrıların ve şişliklerin azaldığını fark edeceksiniz.

Artık önünüze gelen ayakkabıyı satın almayın. Ortopedik olmasına dikkat edin. Ayakkabıyı denediğinizde herhangi bir boşluk olmasın, kibar görünsün diye çok dar ayakkabılar da almayın. Basit bir topukluk kullanmak da tedavi için yeterli olabilir.

Sürekli spor yapan biriyseniz mutlaka ısınma hareketleri yapın. Kaslarınız çok güçlü değilse Doktor tavsiyesi ile fizik tedavisi görebilirsiniz. Eğer topuk ağrısının nedeni iltihap ise reçeteli ilaçlar ile iltihapların sökülmesini sağlamalısınız.

Diyetisyene giderek ideal kilonuzu öğrenin. Uygun bir beslenme programı edinin. Koşarak zayıflayacağım diye kendinizi çok yormayın.

.

Yürüyüş için ayrı, spor için ayrı, günlük kullanım için farklı ayakkabı kullanmaya çalışın.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap