Tip 2 Diyabette Ağızdan İlaç Tedavisi

Tip 2 Diyabette Ağızdan İlaç Tedavisi Diyabet hastaları genelde insülin iğnesi kullanır. Ağızdan tedavi mümkünse daha çok tercih edilir. Özellikle Tip 2 diyabette bu yöntem gündemdedir.

Tip 2 Diyabette Ağızdan İlaç Tedavisi Tip 2 diyabet, günümüzde 45 yaş üzeri insanlarda sık rastlanan bir hastalıktır. Sürekli belirtileri yaşayan insanlar tip 2 diyabet tanısı konulduktan sonra tedavi yöntemlerini araştırır.

En bilindik tip 2 diyabet tedavisi ise ağızdan ilaç almaktan geçer. Ağızdan alınan ilaç ile tedavinin nasıl yapılacağı da merak konusudur.

Tip 2 Diyabette ağızdan İlaç Tedavisi Nasıl Yapılır

Tip 2 Diyabette Ağızdan İlaç Tedavisi

Tip 2 diyabet ağızdan ilaç tedavisi, henüz yeni olarak hastalık tanısı alan insanların üzerinde, tıbbi beslenme tedavisi ve bunun yanında fiziksel aktiviteler ile birlikte yapılan bir tedavi türüdür. Hastada kullanılacak ilaçların alerjik reaksiyonlarına tepki verecek bir durum yoksa verilen ilaçlar kullanılmaya başlanır. Kullanım metformin ile başlanır.

Metformin, tip 2 diyabet tedavisi için çok işe yarar bir ilaçtır. İlacın ağızdan kullanımı kan şekeri kontrol altına alınıncaya kadar 2 ayda bir olacak şekilde kullanılır. Ancak kesinlikle fazla kullanılmamalıdır. Doktor nasıl kullanılmasını söylüyorsa o şekilde kullanılmalıdır. Aksi takdirde laktik asidoz, hiperglisemi gibi ölümcül sonuçlar doğabilir.

Eğer ilaç kullanımı düzgün bir şekilde yapılmasına rağmen kan şekerinin düzeyi normal olarak sağlanamıyorsa diğer aşamalara geçilir ve geçici tedavi yoğunlaştırılır. Eğer başlangıçtaki kan şekeri düzeyi çok yüksek ise ağızdan alınan birden fazla ilaç veya insülin kullanılması gerekebilir. Bu bireylerde kan şekeri kontrolü normale dönmeye başladıysa tedavi yeniden kontrol edilerek basitleştirilebilir.

Tip 2 Diyabette İlaç Tedavisi Ne İşe Yarar

Tip 2 Diyabette İlaç Tedavisi Ne İşe Yarar

Tip 2 diyabet tedavisi için ilaç tedavisi çok yüksek bir önem taşır. Tedavinin hızlanmasını sağlaması ilk özelliğidir. Ayrıca kan şekerinin kontrol edilmesini sağlayan birçok ilaç türü mevcuttur ve hepsinin etkileri birbirinden farklıdır. Bu ilaçlar insülin salgılanmasını artırmaya ve insülin etkisini güçlendirmeye yarar.

Bunların yanında sindirim kanalında insülin salgılatıcı hormonlara etki etmeyi, böbreklerden şekerin geri alınmasını engellemek veya karbonhidratların parçalanmasını geciktirmek suretiyle etkili olmaktadırlar. Bu nedenle bir hekim her diyabet hastasına farklı ilaçlar tavsiye eder.

Çünkü bazı ilaçlar bazı diyabet hastalarına faydalı gelmezken bazılarına fayda edebilmektedir. İlaç ve ilaç seçimindeki etken ise ilaçların1cHbA1c’yi düşürmedeki etkinlikleri, yan etkileri ve maliyetleri göz önünde bulundurmaktan geçer. En iyi kan şekerindeki kontrolü ilaç ise en az yan etki ve en az maliyetli ilaçlar sergiler. Diyabet ilaçları isimleri de merak edilen bir unsurdur.

Tip 2 Diyabette İlaç İsimleri

Tip 2 diyabette birçok ilaç bulunmaktadır. Ancak bunların en bilindikleri ve en çok kullanılanları yazımızda sıralanacaktır. Bu ilaçlardan birisi yukarıda bahsedilen ‘’mucize’’ tanımındaki metformin ilacıdır. İlacın hem maliyeti uygun hem etkisi yüksektir.

İlaç doktor tarafından yazılan reçete ile alınır. Bir başka ilaç ise Glucophage ilacıdır. Kan şekerini yeterli düzeye getirmeyi ve tedaviyi hızlandırmayı amaçlayan bu ilaç yine uzman bir doktor tarafından yazılmış reçete sayesinde alınır. Tip 2 diyabet ilaç tedavisi isimleri arasındaki bir diğer isim ise çok kullanılan bir ilaçtır. İlacın adı Glifor’dur.

Yan etkileri konusunda da az olan ilaç tedaviyi hızlandıran bir diğer etkendir. Fiyatı da ne çok pahalı ne çok ucuzdur. Tedaviyi hızlandırmada yüksek bir başarı elde etmiştir. Reçete ile alınabilir. Tedaviyi hızlandıracak bir diğer ilaç ismi ise Gluformin olabilir. Bu ilacın da amacı kan şekerini dengelemektir. Yine reçete aracılığıyla alınabilir. Tedavideki bir diğer ilaç ismi Glukofen’dir. Tip 2 diyabet ağızdan ilaç tedavisi için çok başarılı bir ilaçtır.

Yine reçete ile alınabilir. Tip 2 diyabet ağızdan ilaç tedavisi içerisinde bir başka kullanılabilecek ilaç grubu ise Alfa-Glikosidaz inhibitörleridir. Ülkemizde Glucobay adıyla bilinen bu ilaç grubu bağırsakta karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatarak yemek sonrası olan kan şekeri yükselmelerini azaltırlar.

Bu tedavi yöntemlerinde kullanılan bire diğer ilaç grubu ise Glinidler grubudur. Bu ilaç grubu ise Nateglinid, Repaglinid olarak bilinir. Bu ilaç grubunun amacı pankreasta insülin salgılayan beta hücrelerini kısa dönemde uyararak yemeklerden sonra oluşan tokluk kan şekerindeki artışı azaltmaktır. Bu ilaçlara insülin düzeyini azaltan ilaçlar da doktora danışılarak alınabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap