Taze Bamyaları Evde Kurutmak için Bilinmesi Gereken Detaylar

Taze Bamyaları Evde Kurutmak için Bilinmesi Gereken Detaylar. Bamya üzerine araştırmalar yapıldığında oldukça sağlıklı bir sebze olduğu kanısına varılabiliyor. Öncelikle şeker oranının çok düşük olması diyabet hastaları için büyük bir avantaja dönüşüyor.

Aynı zamanda şeker oranı bu kadar düşük olmasına rağmen enerji oranı oldukça yüksek seviyelerde seyrediyor. Tüm bunlar bamya gibi mucizevi bir sebzeyi hem yaz hem de kış mevsiminde tüketmek için yeterli standartlar arasında sayılabilir.

Ancak sağlığa faydalarıyla yıllardan beri pek çok insanın favori yemeği olarak lanse edildiğini de unutmamak gerek. A ve C vitaminleri yönünden zengin ve besin lifi açısından oldukça doygundur. Sahip olduğu mineraller arasında da en çok kalsiyum içerdiği için ön plana çıkmaktadır.

Kolesterol içermediği gibi potasyum zenginidir. Tüketilmesi faydalı olduğundan ötürü kurutma işlemini yaptıktan sonra mevsimi olmasa bile kış aylarında da rahatlıkla yenilebilir.

Taze Bamya Nasıl Kurutulur?

Taze Bamya Nasıl Kurutulur?

Kışlık hazırlığı süreci başladığında yaz mevsiminin tüm sebzeleri derin dondurucuya atılmak istenir. Aynı zamanda kurutulan sebzeler ve meyveler kavanozlara alınarak kış ayında tüketmek için hazırlanır. Bamya için de bu süreç kurutma aşamalarıyla geçer. Kurutacağınız sebzeleri genel anlamda iki farklı metodu tercih ederek işleyebilirsiniz.

Bunların tabii ki en çok tercih edileni doğal yollarla kurutmaktır. Güneş ışığından faydalanarak yapılan bu işlem için bir dizi hazırlık yapmanız şart. Zira bamya en zor ayıklanan sebzeler arasındadır. Üst kısmında yer alan bölümü aldıktan sonra bamyanın iyice yıkanması gerekmektedir. Sonrasında bir ipliğin ucuna iğne geçirerek kurutma işlemine hazırlayabilirsiniz.

Bamya saplarını kestikten sonra üst kısımda iğneyi geçirebileceğiniz bir kısım kalacaktır. Sırayla bamyaların tümünü ipe geçirdikten sonra aralarında belirli bir boşluk kaldığından emin olun.

Özellikle dip dibe dizilmiş bamyalar hava sirkülasyonu olmayacağı için iyi sonuç vermeyebilir. Birkaç santimetre aralıklarla dizdiğiniz ipi ise güneşi sürekli gören bir noktaya asabilirsiniz. Bunun için genellikle balkon, bahçe veya teras ideal olacaktır.

İpe dizdiğiniz bamya tanelerinin kuruması günler sürebilir. Fakat bu süreçte en dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi yağmur ve nemdir.

Çünkü bamyalar kuruma aşamasında ıslanırsa çürümeye başlar ve ziyan olur. Belli aralıklarla ipin güneşe bakan kısmını diğer yöne çevirmeniz tavsiye edilmektedir.

Kış aylarında bamya yemeyi seven birisiyseniz ve güneşte kurutacak kadar vaktiniz yoksa fırın yöntemini uygulayabilirsiniz. Fırında da pek çok sebze kurutulabilmektedir.

Bamya saplarını temizledikten sonra güzelce yıkayarak fırın tepsisine yine aralıklı olacak şekilde dizmeye başlayın. Bu arada fırını açabilirsiniz. Isısını 50 dereceye, zaman ayarını ise 2 saate getirmeyi unutmayın.

Bamyalar ortalama olarak 2 saat içerisinde kuruyacağı için çıkarmanız önerilir. Fakat bu süreç boyunca bamyaları arada kontrol etmeniz, fırınınızın cinsine bağlı olarak arada bir çevirmeniz gerekebilir.

Böylece tam randımanlı bir biçimde çok kısa sürede kışlık için hazırlığınızı en azından bamya için bitirmiş olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap