.
.

Taşıt Kredisi Peşinatı için Banka Yüzde Kaç Oranı Karşılıyor?

.
.

Taşıt Kredisi Peşinatı için Banka Yüzde Kaç Oranı Karşılıyor? Araç kredisi hesaplama araç sahibi olmak isteyenler için oldukça büyük bir önem taşıyor. Araç sahibi olmak isteyenler ya da zaruret dahilinde araç almak durumunda olanlar için esnek ödeme planlarıyla düzenlenen krediler avantajlı olmaktadır. Ancak taşıt kredisi oranları bankadan bankaya göre değişik rakamlarda seyredebiliyor.

Henüz ilk aracını alacak olanlar ya da aracını yenilemek isteyen kişiler bütçelerine göre tercih yapmak zorundadırlar. Fakat kısıtlı bütçeye sahip olanlar, beğendikleri araç modellerinde seçim aralıklarını daraltmak zorunda kalabilirler. İşte bu gibi sıkıntılı durumlar yaşamamak için araç kredisi başvurusu yapanların sayısı bir hayli fazladır. Araç kredisi alabilmek için öncelikle bankayla görüşmeli ve bütçe planınıza göre bir yol haritası oluşturmalısınız. Araç kredisi hesaplama sonrasında kredi alıp almayacağınıza karar verebilirsiniz.

Bazı bankalar araç kredileri ve bireysel kredileri bir arada hesapladıkları için, aracın tamamı için kredi vermektedirler. Her bir araç için verilecek kredi miktarına ek olarak KKB notu ve diğer bazı veriler kapsamında bireysel ihtiyaç kredisi kullanımı sağlarlar. Bu avantajdan faydalanabileceğiniz bankalar sırasıyla şöyledir:

  • Ziraat Bankası,
  • TEB,
  • İş Bankası,
  • Halk Bankası,
  • Odeabank,
  • Vakıflar Bankası,
  • Garanti Bankası,
  • Yapı Kredi Bankası,
  • QNB Finansbank,
  • Denizbank,
  • Anadolubank
Taşıt Kredisi Peşinatı Nasıl Hesaplanır?

Taşıt Kredisi Peşinatı Nasıl Hesaplanır?

Araç kredisi peşinat hesaplama birden fazla veri ışığında netlik kazanabilir. Yani hangi bankadan ne kadarlık bir kredi çekeceğiniz ile orantılı olarak her banka farklı yaklaşımlar gösterecektir. Araç kredisi hesaplama sürecindesabit kredi masrafları ve elbette vade farkı oranları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Her şeyden önce taşıt kredisi çekmek için bir bankaya başvurduğunuzda binde beş olarak belirlenmiş bir dosya ücreti sizi bekliyor olacak. Ayrıca satın alacağınız araç için kasko zorunluluğunuz olduğundan hesaplamalarınızda bunu da göz ardı etmemelisiniz. Trafik sigortası, hayat sigortası ve benzer niteliğe sahip sigorta ödemeleriniz de zorunluluk kapsamındadır.

Tüm bu sigorta ve masraflar için nakit para vermeniz gerekmektedir. Ancak eğer yeterli bir nakdiniz yoksa taşıt kredisi masraflarınıza ilave olarak bu ödemeler için de kredi çekebilirsiniz. Gördüğünüz gibi araç kredisi hesaplama pek de az meblağlara tekabül etmemektedir. Aynı zamanda sıfır ya da ikinci el araç alımları için kredi başvuruları da farklı kriterlerle değerlendirilmektedir.

.

Muhtelif değerlendirme ve hesaplama faktörleri doğrultusunda aracın kasko değeri nispetinde araç kredisi hesaplama işlemi yapılır. Henüz hiç kilometre yapmamış taşıtlar için sıfır taşıt kredisi hesaplama bayinin verdiği fatura ederine göre tespit edilir.

Taşıt kredisi masrafları hesaplamalarında, ikinci el taşıt kredisi alınacaksa, kasko değeri ölçü alınır.  Örneğin, 120.000 TL’nin altında kasko değeri olan bir araç için %70 oranında kredi kullanılabilir. Bu durumda peşinat da kredi oranının %30’una denk gelmektedir. Ancak bu sınır 50.000 TL’lik araçlar için geçerlidir. Rakam arttıkça peşinat da yükselecektir.

Taşıt Kredisi için Gereken Peşinat Ücreti Nedir?

Taşıt kredisi peşinat hesaplama bahsettiğimiz gibi birçok madde ve belge odaklı yasal kriterlere göre belirlenir. Taşıt kredisi hesaplama işlemi için çok yönlü karar mekanizmaları çalışır. Geliriniz, harcamalarınız, var olan sigorta ödemeleriniz ve en önemlisi de aracınızın kasko değeri önem taşır. Çünkü kasko değeri; aracın kalitesini, sağlamlığını, yaşını, kaç kilometre olduğunu ve bir bütün olarak güvenliği ile ömrünü tespit etmede etkili bir parametredir.

Araç kredisi hesaplama için bankalarla yapacağınız görüşmelerde en net ve somut sonuca ulaşırsınız. Aracın genel ve fonksiyonel durumu kadar sizin krediyi kaç aylık bir vade ile ödeyeceğiniz de önemlidir. Bu noktada araç kredisi peşinat tutarını ne kadar yüksek ödeyebilirseniz sonraki taksitlendirilmiş ödemeleriniz de daha rahat olacaktır. Vadesi, taksit sayısı ve ay/yıl bazındaki ödemeniz azaldıkça kredi masrafınız da düşecektir. Vade arttıkça faiz oranı da artacağı için masrafınız çok daha fazla olur.

Birçok banka kendi içinde çeşitli kredi verme koşulları oluşturmuştur. Fakat sizin en yüksek taşıt kredisi ya da en düşük taşıt kredisi mi alabileceğiniz standartların çerçevesinde gerçekleşir. Yani standart ve stabil sınırlar belirli olsa da sizin kişisel durumunuz ile kredi alarak satın alacağınız aracın durumu araç kredisi hesaplama işleminin belirleyicisidir. Zihninizde karara bağladığınız herhangi bir konuda kredi çekmekle ilgili merak ettiklerinizi bir finansman uzmanı desteği ile de çözebilirsiniz. Fikir edindikten sonra bankaya başvurmanız çok daha mantıklı olabilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap