Tarhun Otunun Faydaları, Kullanım Alanları

Orta Rusya, Sibirya kökenli olan ıtırlı, kokusu hoş ve şifalı tarhun otu Bileşikgiller ailesindendir. Ülkemizde Erzurum, Bayburt, Ankara, Urfa, Gaziantep çevre..

Orta Rusya, Sibirya kökenli olan ıtırlı, kokusu hoş ve şifalı tarhun otu Bileşikgiller ailesindendir.

Ülkemizde Erzurum, Bayburt, Ankara, Urfa, Gaziantep çevrelerinde yetiştirilmekte, baharat olarak piyasaya verilmektedir. Bazı kişiler kokusunu çok keskin bulabilmektedir. Uzun, ince ve parlak olan yapraklarının altındaki yağ bezlerinden çevreye ıtırlı kokular yayılmaktadır.

Dünyanın birçok bölgesinde “Ejder bitkisi” adıyla da bilinen bu bitkiler 60–120 cm arası boylarda olup çalı benzeri çok yıllık ve çevre koşullarına karşı dayanıklı bir yapıya sahiptirler.

Bir çeşit baharat olarak kabul edilen tarhun otunun Fransız mutfağı dâhil olmak üzere dünyadaki birçok mutfakta kullanıldığı bilinmektedir. Tarhun otundaki kalsiyum, iyot, magnezyum, demir, manganez gibi mineraller, C ve A vitaminleri zengin olduğundan insan sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Tarhun Otu Nerelerde Nasıl Kullanılır?

Hazım problemi yaşayanlar bitki çayı olarak hazırlayıp günde 1 su bardağı içerse mide ve hazım sıkıntılarının azaldığını göreceklerdir.

Gerginlik kökenli mide rahatsızlığı yaşayan kişiler tarhunu düzenli olarak, baharat şeklinde de kullanırlarsa şifasını görecekler, mide krampları azalacaktır.

Bağırsaklarda ve midede oluşan gazların giderilmesinde de tarhun otu çayından yararlanılabilmektedir.

Ödem söktürücüdür. Vücuttaki tutulmuş suyu ve tuzu atmaya yardımcı olur.

İdrar söktürme konusunda da etkilidir.

Bağırsaklarında solucan olanlar da tarhundan yararlanarak düşürebilmektedir.

Regl (Aybaşı kanaması) dönemlerinde sancı yaşayan kadınların tarhun otunu düzenli kullanırsa sancıları azalabilmektedir.

Vücutta detoks etkisi yaratabileceği de saptanmıştır.

İştah açabildiği için kilo almak isteyenlere önerilebilir. Kilo problemi olanların ise bu baharatı daha az kullanması yerinde olacaktır.

Diş ağrısı yaşayanlar denedikleri yöntemler arasına, ağrı kesme özelliğine sahip tarhun otunu da alabilir.

Tarhunun Tüketim Şekli

Tarhun ile bitki çayı yapılabildiği gibi yemeklere baharat olarak da kullanılabilmektedir. Aktarlarda tarhunun kurutulan dal ve yaprakları satılmaktadır.

Tarhun ile bitki çayı hazırlamak için 1 veya 2 tatlı kaşığı kurutulmuş tarhunu kaynar suya atabilir, 10- 15 dakika kadar bekletip demleyebilirsiniz.

Süzüldükten sonra günde bir bardak tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

Aşırı tüketimi önerilmemektedir. Hamileler ve bebeğini emzirenler doktorlarının fikrini almalıdır.

Not: Bitkiyi kendiniz kurutacaksanız çiçek açmadan önce toplamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap