Takıntı Türleri ve Tanımları

Her bireyin bir takıntısı olabilir. Temizlik, simetri, dini, batıl inanç, şüphe en belirgin takıntı türleri arasındadır. Takıntılar ve tanımları yazımızda.

Yaşamı oldukça zorlaştıran tamamen psikolojik olan takıntılı olma durumu toplumda sık yaşanan durumlardan biri haline gelirken genelde kadın erkek tüm insanlarda görülen takıntılar özellikle aşırı hijyene bağlı temizlik, simetri, kontrol, saldırganlık takıntıları dini, cinsel takıntılar görülebiliyor.

Takıntının tanımı ise kişilerin yaptığı hareketleri ya da düşüncelerin mantıksız olduğunu bildiği halde beyinlerin atamadıkları bir davranış bozukluğudur. Kişiler bu düşüncelerinden ya da yaptıklarından kurtulmak için çabaladıkça iyice yerleşen bir düşünce halini alan fikir ya da elemler kişide takıntıları yaratır.

Temizlik takıntısı:

Temizlik takıntısı aslında artık günümüzün hastalığı halini almış diyebiliriz. Birçok insan kişisel temizlik takıntısı yaşadığı gibi evde ev temizliği takıntısına kadar çeşitlendirilebilir kişisel temizlik takıntında kişiler temastan kaçınır temas sonrasında sık sık eller yıkanır ve bu yıkama saatlerce gerçekleşebilir kişi temizlendiğini düşünerek mutlu olur. Ev hanımlarında hijyen takıntısı ise oldukça zor anlar yaşanmasına neden olur eve gelen ev halkı sürekli tetikte yaşamak zorunda kalabilir.

Düzen ve simetri takıntısı:

Bu takıntıysa evde ya da yaşamlarında yer alan tüm objelerin yerinde düz durduğuna emin olma takıntısıdır. Bu durum kişilerde sürekli düzeltme doğru açıyı bulmaya çalışmakla geçen saatleri ortaya çıkarır.

Şüphe ve kontrol takıntısı:

Günümüzde stresten kaynaklı unutkanlığın yarattığı bir takıntı olan sürekli şüpheci ve kontrol takıntılığı ise kişilerde kapıyı kilitlemekte emin olamamak, ütünün fişte kaldığı, ocağın açık bırakıldığı ve birçok şüpheci yaklaşımın ortaya çıkardığı takıntıdır zamanla kişi bu takıntıları sebebiyle dış dünyadan kopar çünkü evde olmak emin olmaktır.

Dini takıntı:

Kişilerde tamamen psikolojik olarak görülen sorgulama takıntıları belirir dinine bağlı olan kişiler kendilerini sorgularlar genelde
Allahın varlığı sorgulanır ya da yaptıkları dinen kötü şeyleri yapma isteği takınırlar.

Cinsel takıntılar:

Cinsel takıntılar kişiyi bunalıma sokan takıntılardır kişiler sürekli evdeki kişilerle cinsel görüntüleri akıllarına getirerek takıntılarını fikir olarak gösterirler pişman olup utanç duyarlar.

Batıl inanç takıntısı:

Birçok insanda batıl inanç takıntısı vardır. Kişiler kara kedi gördüklerinde başlarına gelecek kötü felaketi beklerler.

Saldırganlık takıntısı:

Sakin bir kişiliğe sahip kişilerde görülen bu takıntı genelde saldırganlık düşüncesinin hep akılda olduğudur. Kişi sürekli birini öldüreceğini düşünür ya da birine kızarak dövdüğünü hayalini kurar.

Takıntı genelde iki yolla tedavi ediliyor ilaç tedavisi ve psikoterapi yöntemiyle kişilerde ilaç tedavisi oldukça etkili olurken psikoterapi yöntemiyle kişilere bu takıntılarla nasıl başa çıkabilecekleri öğretilmektedir. Sürekli takip isteyen bir hastalıktır takıntı bu sebepten sık sık doktor kontrollerini ve düzenli şekilde gidilmesi önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap