Sütleğenin Faydaları Nelerdir?

Sütleğen Otu Sütleğengiller familyasından gelen sütleğen bitkisi içeriğinde süt beyazı renginde zehirli bir özsu barındırmaktadır. Sütleğen bitkisi ayrıca sütlüce otu veya ..

Sütleğen Otu

Sütleğen Otu Sütleğengiller familyasından gelen sütleğen bitkisi içeriğinde süt beyazı renginde zehirli bir özsu barındırmaktadır. Sütleğen bitkisi ayrıca sütlüce otu veya sütlücen olarak da bilinmektedir ve otsu bitkiler sınıfından çok yıllık bir bitkidir.

Günümüz şartları içerisinde pek fazla bilinmeyen bu bitki eski zamanlarda yaygın olarak kullanılmaydı.

Sütleğen bitkisinin bilinen hemen hemen 700 adet türü mevcuttur. Tür çeşitlerine göre sanayi veya tıp alanlarında kullanımı sağlanabilmektedir. Türkiye’de ise 100 kadar türü bulunmaktadır.

Sütleğen adını çiçeğinden çıkan süt beyazı renkli sıvı nedeniyle almıştır. Sütleğen bitkisi zehirleyici ve cildi tahriş edici bir etkiye sahip olması dolayısıyla dikkat edilmesi gerekmektedir. Süt beyazı renkli sıvısı oldukça faydalıdır. Bu özsu nişasta ve reçine içermektedir.

Sütleğen Otu

Sütleğenin Bilinen Yararları

Yaraların iyileştirilmesinde oldukça faydalıdır. Küçük kesiklerin üzerine sütünden damlatıldığı taktirde yara dezenfekte olmaktadır. Zehirli hayvanların sokmalarında etkili bir maddedir.

Akrep, yılan gibi zehirli bir hayvanın sokması durumunda sütleğenin özsuyundan yararlanılabilir.

Sedef rahatsızlığına da iyi geldiği bilinmektedir. Ayak mantarları üzerinde etkisi büyüktür ve ayak kremlerinden çok daha iyi geldiği bilinmektedir.

Kuvvetli bir müshil etkisi bulunmasından dolayı kabızlık sorununa iyi gelmektedir. Özsuyu siğillere ve nasırlara uygulanabilir.

Sarılık ve sıtma gibi rahatsızlıkların tedavilerinde de kullanılabilmektedir.

Sütleğenin Kullanım Şekilleri

Kurutulup toz haline getirilmiş sütleğen bitkisi kına ile harmanlanıp yaralara sürüldüğü zaman kısa süre içerisinde tedavi edilmelerine yardımcı olmaktadır.

Sedef hastalığı için cilt üzerine sütü damlatılmak suretiyle uygulanmaktadır. Ancak cilde damlatılan bu sütün ağızla temas etmemesine çok dikkat edilmelidir.

Süt cilde uygulanırken eldiven kullanmak ve uygulamanın ardından 1 saat kadar sonra elleri iyice yıkamak gerekmektedir.

Özsuyundan ve tohumlardan elde edilen yağı da dahili veya harici olarak uygulanabilir.

Sütleğen Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Zehir içermesi nedeniyle kullanırken çok dikkat edilmelidir.

Tavsiye edilen miktarlardan fazla uygulanması sakıncalıdır. Ciltteki problemlerin tedavisinde birkaç damladan fazla kullanılmaması tavsiye edilmektedir.

Sütleğenin fazla kullanılması durumlarında karaciğere ve daha pek çok organa zarar verebilmektedir.

Hayvanların sütleğen bitkisini yemesi sakıncalıdır.

Tavsiye edilen oranların aşılması durumunda ciddi sağlık problemleri oluşur, hatta ölümle sonuçlanabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap