Susam Yağı Hangi Tür Yemeklerde Kullanılır? Faydaları ve Zararları

Susam yağı, kızartma tarzı yemeklerde kullanılır. Dişleri beyazlatma gibi ilginç faydaları vardır. Kalorisi yüksektir, aşırısının zararları vardır.

Susam  yağı

Susam yağı; susam tanelerinden soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen bir yağ çeşididir. Tamamen bitkisel içeriklidir ve yemeklerde özellikle de kızartmalarda çok fazla kullanılır. Güney Hindistan’da en çok kızartma yağı olarak bilinir ve tercih edilir.

Bunun sebebi lezzetinin olması ve hafif bir yağ olmasıdır. Susam yağı hangi hastalığa iyi gelir? Sorusu birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Susam yağını yemeklerin içerisine ekleyerek faydalarından yararlanmak mümkündür. Kalp sağlığını olumlu yönde etkiler ve damar tıkanıklığı riskini en aza indirir. Aynı zamanda kemiklerin güçlenmesi ne de sebep olur

Susam yağı cilde nasıl kullanılır? Susam yağı sadece ağız yolu ile tüketilen bir yağ değildir. Düzenli bir şekilde kullanıldığı zaman dilde de inanılmaz faydaları bulunan bir yağ türüdür.

Cilde uygulanacağı zaman direk cilde sürebilirsiniz. Fakat alerjik bir cildiniz mevcut ise zeytinyağı ve badem yağı ile karıştırıp sürmeniz önerilir.

Susam  yağı nasıl saklanır?

Susam yağı birçok markette kolay bir şekilde bulunabilen ve yemeklerin içerisine lezzet katması için eklenebilen bir yağ türüdür. Susam yağı nasıl saklanır? Susam yağı genelde plastik kutularda satışa sunulur. Fakat en sağlıklı saklama biçimi cam kavanoz dur.

Bu sebeple cam kavanozun içerisine konulup serin bir yerde  saklamanız mümkündür. Fakat Susam yağını koyacağınız yerin güneş almayan bir yer olmasına da özen göstermeniz gerekir.

Susam yağı buzdolabında iki seneye kadar kapağı açılmamış bir şekilde bekletilebilir. Eğer kapağı açıldıysa ve buzdolabında saklıyorsanız 6-8 ay içerisinde tüketmeniz önerilir.

Oda sıcaklığında ise susam yağı kapağı açılmadan 6 ay kapı açıldıktan sonra bir iki ay içerisinde bozulmaktadır. Bu sebeple kapağı açıldıktan sonra yağların bayatlama riski olduğu için kısa zaman içerisinde kullanmaya özen göstermeniz tavsiye edilir.

Susam  yağı yemeklerde nasıl kullanılır?

Susam yağının besin değeri yüksektir ve besin değeri yüksek olması sebebiyle birçok kişi tarafından tercih edilir. Peki, Susam yağı yemeklerde nasıl kullanılır? Susam yağı genelde Hindistan bölgesinde yemeklerin içerisinde eklenerek kullanılan yağ çeşitleri.

Son zamanlarda faydaların duyan kişiler tarafından da ülkemizde kullanılmaya başlamıştır. Yemeklerin içerisinde 1 çorba kaşığı  eklenebilir ve lezzet katması sağlanabilir.

Aynı zamanda susam yağı kızartmalar için de tercih edilir. Kızartmalar için kullanıldığında çok hafif bir yağdır ve kızartmalarda asla kokuya neden olmaz. Bu sebeple de kızartma yağı tercih edebilirsiniz. Kızartma yaparken besinlerin yağ çekmesini engeller ve hafif kalmasına sebep olur

Susam yağı faydaları

Kızartma yağı olarak bilinen susam yağının birçok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Susam yağının besin değeri yüksektir ve sağlık açısından birçok faydası bulunur. İşte susam yağının faydaları:

·       Düzenli bir şekilde kullanıldığında kalp sağlığını korur ve kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalini düşürür.

·       İçerisinde kolesterol seviyesi düşüktür ve kolesterol hastaları tarafından kullanıldığında kolesterol seviyesini normal seviyeye gelmesini sağlar

·       Eklem ve kas yerlerinde meydana gelen ağrının kısa zaman içerisinde geçmesine yardımcı olur

·       İçerisinde bulunan vitamin ve mineral sebebiyle bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar ve hastalıklara karşı vücudu korur

·       Hücre yenileyici özelliği sayesinde yara ve yanıkların kısa zaman içerisinde iyileşmesini sebep olur

·       Kan şekerini düzenleyici etkisi vardır

·       Şeker hastalığına iyi geldiği bilinir

·       Diş Fırçalarken Susam yağı ile fırçalandığında dişlerin beyazlamasını sağlar

·       Güneşin zararlı ışınlarına karşı cildi korur

·       Ciltte meydana gelen lekeleri giderici özelliği vardır. Lekelerin geçmesi için ve daha etkili olması için içerisine Bir kaç damla limon yağı kullanabilirsiniz.

·       Cildin nemlenmesine yardımcı olur

·       Ciltte bulunan Sivilcelerin kısa zaman içerisinde geçmesini sağlar

·       Siyah noktaları giderici özelliği bulunur. Bunun için haftada 2 defa siyah nokta olan bölgeye sürülmesi yeterlidir.

·       Ciltte bulunan kırışıklıkların giderilmesini sağlar ve yeni kırışıklık oluşumuna engel olur

·       Saçlarda meydana gelen  dökülmeyi giderir. Saç köklerinin kuvvetlenmesini sağlar

·       Saçlarda meydana gelen ve kötü görüntüye sebep olan kepeklenme problemini tamamen ortadan kaldırır.

·       Saç diplerinde bulunan yaralarının kısa zaman içerisinde iyileşmesini sağlar

·       Saçkıran hastalığına iyi geldiği bilinir. Dökülen bölgelerden yeni saç çıkmasına sebep olur.

·       Egzama ve sedef rahatsızlığı için kullanılır

Susam yağı nelere iyi gelir?

Susam yağı  mucizevi bir yağdır. Susam yağı nelere iyi gelir?  Susam yağı birçok ülkede kullanılmaktadır. Kalp sağlığını korur ve kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalini düşürür. İçerisinde kolesterol seviyesi düşüktür ve kolesterol hastaları tarafından kullanıldığında kolesterol seviyesini normal seviyeye gelmesini sağlar.

Eklem ve kas yerlerinde meydana gelen ağrının kısa zaman içerisinde geçmesine yardımcı olur. İçerisinde bulunan vitamin ve mineral sebebiyle Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar ve hastalıklara karşı vücudu korur.

Hücre yenileyici özelliği sayesinde yara ve yanıkların kısa zaman içerisinde iyileşmesini sebep olur. Kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Şeker hastalığına iyi geldiği bilinir diş Fırçalarken Susam yağı ile fırçalandığında dişlerin beyazlamasını sağlar

Güneşin zararlı ışınlarına karşı cildi korur. Ciltte meydana gelen lekeleri giderici özelliği vardır. Lekelerin geçmesi için ve daha etkili olması için içerisine bir kaç damla limon yağı kullanabilirsiniz. Cildin nemlenmesine yardımcı olur.

Ciltte bulunan Sivilcelerin kısa zaman içerisinde geçmesini sağlar. Siyah noktaları giderici özelliği bulunur. Bunun için haftada 2 defa siyah nokta olan bölgeye sürülmesi yeterlidir. Ciltte bulunan kırışıklıkların giderilmesini sağlar ve yeni kırışıklık oluşumuna engel olur

Susam yağı içindeki vitaminler

Susam yağının içerisinde protein, magnezyum, çinko, demir, D vitamini, fosfor ve bakır bulunur

Susam yağı kalorisi

100 gram susam yağının içerisinde 884,1 kcal kalori bulunmaktadır

Susam yağı zararları

Susam yağının sağlığa herhangi bir zararı yoktur. Fakat ölçülü kullanılması büyük önem taşır. Ölçüsünü kaçırdığınızda yan etkileri ile karşılaşmanız doğaldır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap