Sürekli Yemek Yeme İsteği

Sürekli bir şeyler atıştırma, yeme isteği bazen fizyolojik bir rahatsızlıkken çoğunlukla psikolojik problemlerle ortaya çıkan bir durumdur.

Dünyayı etkileyen salgın hastalık alışılagelmiş olan tüm düzenimizi değiştirdi. Hayatımızda şimdiye kadar devam eden tüm alışkanlıklarımız , tüm düzenimiz bir anda farklı bir yapıya büründü. Öyle ki hepimiz bir dönem evlerimizde zorunlu bir izolasyon yaşadık. Bu dönem bir anlamda bizler için bir dinlenme, bir uzaklaşma oldu.

Fakat hareketin ister istemez kısıtlandığı bu dönem, bir çok şeye de ulaşımı kısıtladı, hatta durdurdu. En büyük sıkıntıyı yeme düzenimizde yaşadık. Hepimiz “insanoğlunun aç kalma korkusuna” yenik düştü ve bu ruh hali kendini sürekli yemek yeme isteği şeklinde gösterdi. Evde olmanın çaresizliği nedeniyle yeni yemekler, yeni tarifler denedik.

Kısıtlı zamanlarda yaptığımız market alışverişleri listemizde bizi daha çabuk doyuran ürünler vardı. Makarna, un, pirinç ve bulgur gibi ürünler alarak stok yaptık. Sonraları durumun hemen geçmeyeceğini yaşayarak öğrendik ve ipin ucunu kaçırdığımızı fark ettik.

Neydi bizi etkileyen?

İlk faktör bilinmeyen bir hastalıktan korkmak, hasta olmaktan korkmak, aç kalmaktan korkmak. Düşüncemiz aç kalırsak vücut direncimiz düşer , vücut direncimiz düşerse de hastalanırız.

Bir diğer faktör ise bir boşluk yaşamak ve ne yapacağımızı bilememek. Rutin hayatımızn koşuşturması bir an için sekteye uğradı ve hiç yaşamadığımız bu dönem bizlerde şimdi ne yapacağız şekline dönüştü.

Bu iki faktör birleşti. Çeşit çeşit yemek denemeleri ve hareketsiz, düzensiz yaşam.

Peki gerçekten çaresi bu mu? Tabii ki hayır, dengeli beslenirsek vücut direncimiz güçlü olur, bağışıklığımız güçlenir ve hastalığa yakalanmayız.

Kısıtlı hayat döneminde yapmış olduğumuz beslenme hataları bize kilo olarak geri döndü. Böyle olduğunu fark edince, bu defa da evde egzersizler yaparak, yediklerimize dikkat ederek aldığımız sağlıksız kiloları vermeye başladık.

Normal hayata yavaş yavaş döndük ve kontrolü elimize almaya başladık. Aldığımız kiloları verdik hatta belki öncesinden daha da zayıfladık. Herşey çok güzel daha ne istersiniz. Ama bir şeylerde yanlışlık var. Çünkü sürekli yemek yeme isteği duyuyorsunuz. Yaptığınız acımasız diyetler, ağır sporlar ile hedefinize ulaştınız ama şimdi işler farklı bir boyuta geçti. Craving de denilen sürekli yemek yeme isteği bu ters giden durumların göstergesidir.

Sürekli Yemek Yeme İhtiyacı duymanın sebepleri nelerdir?

1- Kan şekeri seviyenizin düşmesi sizde yemek yeme isteği doğurur. Kan şekeri düzenli beslenme sırasında dengelidir. Eğer vücudunuza yeterli glukoz girişi olmazsa kan şekeriniz düşer bu durumda vücut, kan şekerinin yükselmesi için sinyaller gönderir biz de bu sinyalleri açlık olarak yaşarız.

Aşırı açlık hissetme sonucunda da yüksek kalorili yiyecekler yersiniz. Eğer sağlıklı ve dengeli beslenir ve öğünleriniz arasına uzun tutmayıp ara öğünler ile desteklerseniz kan şekeriniz düşmeyeceği için aşırı yemek yeme arzusunu kontrol etmiş olursunuz.

2- Vitamin ve Mineral Yetersizliği de sürekli yeme ihtiyacı hissetmek durumuyla karşılaşmanıza neden olur. Vücudunuza aldığınız besinlerde yağ ve enerji miktarı önemlidir.

Eğer aldığınız enerji ile harcadığınız enerji dengeli değil ise bu durumda kilo almanız kaçınılmaz sonuçtur. Kilo verdiğiniz dönemlerde vitamin ve mineralleriniz düşebilir bu da aktif hareket edememenize neden olur .Örneğin vücudunuzda magnezyum eksikliği kramplara neden olur ki bu çok can sıkıcı ve can yakıcı bir durumdur.

Bunun için size tavsiyemiz her gün bir şişe maden suyu içmeniz, mineral kaybınızı engeller. Vücudunuzdaki bazı vitamin ve minerallerin eksikliği de kendini yemek yeme isteği ile gösterebilir. Size tavsiyemiz uzman bir doktordan yardım almanız ve yaptıracağınız tahliller ile eksik vitamin ve mineralleri tamamlamanız yönünde olacaktır.

3- Hormonlar diyet dönemlerinde dengesizlik yaşar. Hormonlarımızdaki değişiklikler  sağlığımızı ciddi yönde etkiler. Endorfin ve adrenalin hormonları bizi aktif olmamızı sağlayan en önemli hormonlardır. Hipofiz ve tiroid bezleri de kilo kontrolünde önemli yer tutar. Tiroid bezlerinin hızlı ve yavaş çalışması kilo almanız ve vermenizde etkilidir. 

Bunlarda oluşan değişiklikler bizi sağlık yönünde çok etkiler. Bazı dönemlerde vücudumuzda hormonal değişiklikleri hiç ihtiyacımız olmayan canımızın istediği besinleri tüketiriz. Bu tür değişiklikleri takip edersek, kilo almamıza sebep olacak besinleri tüketmemeye dikkat edebiliriz.

4- Karbohidrat tokluğu denilen durum karşısında da aşırı yemek yeme ihtiyacı duyarsınız. Sebebi karbohidrat yönünden zengin besinler, hamur işleri, pizza, hamburger gibi yiyecekler bünyemizde çok çabuk enerjiye dönüşür bu da bize çabuk acıkma olarak geri döner.

Yazımızın başında bahsettiğimiz pandemi döneminde çabuk doyarak açlığımızı hemen geçiren hamur işlerine yöneldiğimizi belirtmiştik. İşte bu nedenle aşırı karbohidrat çabuk acıkmamıza ve buna bağlı olarak sürekli yemek yeme isteği uyanmasına neden olur.

Sağlık beslenme programı uygulayarak tokluk süresini artırabilirsiniz. Buna lifli gıdarak tüketerek başlayabilirsiniz. Lifli gıdaların vücut tarafından sindirimi zaman alır bu da tokluk hissinin uzun olmasında çok faydalıdır.

5- Duygusal değişiklikler ve psikolojik nedenler yemek yemenize sebep olur. Eğer stresli bir iş hayatınız varsa veya duygusal bir dönemden geçiyor iseniz vücudunuz kalorili besin tüketmek ister. Mutluluk hormonu olarak da bilinen seratonin hormonunu yükseltmek için vücudunuz şekerli , nişastalı besinlere ihtiyaç duyar.

Bu tür besinleri tükettiğinizde mutlu olduğunuzu hissedersiniz ama devam eden dönemde içinde bulunduğunuz durum düzelmedikçe siz mutlu olmak için bu bilinçsiz beslenmeye devam edecek ve zamanla sağlıksız kilo alacaksınız ve bu durum da aynı şekilde sizi mutsuz hissettirecek ve kısır bir döngüye gireceksiniz. Sizi mutsuz eden yer ve kişilerden uzak durun, bu hem ruhunuz hem bedeniniz için çok iyi olacaktır.

6- Yemek yeme isteği duyduğunuz beyninizin size oynadığı bu oyuna siz de karşılık olarak kendinize ilk olarak “şu an aç mıyım?” sorusunu sorun. Cevabınız hayır ise yemeği aklınızdan çıkarın. Tok olduğunuz halde yine de yemek istiyorsanız bu defa da kendinize güveniyorsanız çok az tadımlık yiyin, çünkü yemek yeme isteği ile tabağın boş halini görene kadar devam edersiniz. Bu da size yine kilo olarak geri döner.

7- Acımasız diyet kuralları ile diyet yapmak da sizde yemek yeme isteği doğurur. Kulaktan dolma, tek düze hazırlanmış diyet listeleri ile uyguladığınız diyet programı belki size kilo verdirir ama sağlığınızı ciddi biçimde bozabilir.

Size tavsiyemiz uzman bir doktor veya diyetisyenden tavsiye alarak ve danışarak bir diyet uygulamalısınız. Yiyeceklerin yapısını , kalorileri ve özelliklerini öğrenerek ve dikkat ederek tüketirseniz hem kilo verir hem de sağlıklı yaşam sürmeye başlarsınız.

Yemek Yeme Arzusunu Nasıl Engellersiniz?

Kilo vermek ya da verdiğiniz kilonuzu kontrol etmek istiyorsunuz. Her iki durumda da bazı noktalara dikkat ederseniz, sürekli yeme ihtiyacı hissetmek duygusunu en aza indirebilirsiniz.

Sağlıklı beslenme programları uygulayın. Bilinçsiz diyet listeleri ile kısa sürede kilo verdiren listelerle, şok diyetlerle değil. Doğru ve dengeli beslenme ile sağlıklı kilo verin ve kilonuzu koruyun.

Düzenli egzersiz yapın. Yaşınıza ve sağlığınıza uygun egzersiz programı belirleyin ve düzenli olarak egzersiz yapın. Yaptığınız egzersiz adrenalinizi yükseltir, sizi mutlu eder. Siz mutlu olursanız seratonin hormon seviyeniz yükselir bu da yemek yeme arzunu bastırır.

Sağlıklı besinler tüketin. Hızlı dünya düzeni içinde doğal besin bulmak gitgide zorlaşsa da biz zoru başaralım. Beslenmenizi işlenmiş gıdalarla değil doğal ürünlerle yapın. İşlenmiş gıdaların çabuk doğuran ama çabuk acıktıran yapıları nedeniyle sürekli yemek yeme isteği duyarsınız. En ideal kilo verme ve kilo kontrolü doğal beslenme ile daha doğal olacaktır.

Öğünlerinize dikkat edin. Uzmanların dediği gibi az yiyin, sık sık yiyin. Bu doğru bir tespittir. Bu sayede giderek sürekli yeme isteği körelecektir. Eğer öğünleriniz arasını uzun tutarsanız çok acıkmış olursunuz ve doymak için de önünüze ne konulsa yersiniz. Bunu engellemelisiniz bunun için ana öğünler arasında lifli, az kalorili ara öğünler ekleyin.

Yemek yeme arzusu 10-15 dakika sürer. Bu süreyi yemeden geçirin. Bir yiyeceğe karşı duyduğunuz yeme arzusu belli bir süredir. Bu süreyi geçirdiğiniz takdirde bu isteğinizle savaşabilirsiniz. Bunu başka birşeyler ile uğraşarak, müzik dinleyerek ve bulunduğunuz yeri değiştirerek  başarabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap