.
.

Sülün Eti Yemeklerde Kullanılır mı? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Sülün eti ülkemizde yaygın olmasa da yemeklerde kullanımı olan bir et türüdür. Ruhsal problemlere iyi gelen faydaları vardır. Aşırısı zararlıdır.

.
.

Sülün Eti

Lüks ve pahalı etlerden olan sülün eti, tüketme alışkanlığımızın pek bulunmadığı bir et türüdür. Av hayvanları arasında en lezzetli olduğu biliniyor olmasına rağmen, ülkemizde tüketimi alışkanlığı ve buna bağlı bir pazar oluşmamıştır.

Tavuksulardan büyük bir kuş grubu olan sülünün, 11 farklı çeşidi ve bunlara ait alt türler bulunur. Tombul ve çok güzel renklere sahip olan sülün, dünya genelinde av hayvanı olarak tanınır. Bununla birlikte bazı ülkelerde, avlanması yasaklanmıştır.

Bu sebeple kişisel yetiştiricilik yoluyla lezzetli etinin tüketimi yoluna gidilmiştir. Tüm kanatlılar arasında en zengin protein değerine sahip olmasının yanı sıra az yağlı olması, sülün etinin çok değerli olmasına neden olur.

Lüks tüketime ait bir et türü olarak bilinir. Kalorisinin düşük olması, aynı zamanda zayıflama diyetlerinin de aranan et türlerinden biri olmasına sebep olur.

Sülün eti hayvanın 14 ile 22. Haftalarında olanlarından karşılanır. 22. Haftadan sonra sülünün eti lezzet kaybı yaşar ve sertleşir. Bu sebeple genellikle sonbahar ve kış aylarında avlanarak tüketilir.

.

Sülün Eti Nasıl Saklanır?

Bir av hayvanı olan sülün, taze olarak tüketilmesi gereken, saklanması tavsiye edilmeyen bir ete sahiptir. Bununla birlikte, etlerinin en lezzetli olduğu dönemlerin sonbahar ve kış aylarıyla sınır olması, dondurucu ve benzeri yöntemlerle saklanması konusunu gündeme getirir.

Ancak zaten zor bulunan sülün eti nasıl saklanır? Konusunda soruların oluşmasına sebep oluyor. Sülün eti, tavuk etine benzer özelliklere sahiptir. Kanatlılar grubunda bulunan her iki et türü, lezzet ve besin değerleri dışında birbirlerine çok benzerler.

Dolayısıyla saklanması konusunda da benzer özellikler taşırlar. Sülün avlandıktan sonra, hemen tüm av hayvanlarına uygulandığı gibi, tüyleri yolunur ve bacaklarından asılarak yaz aylarında 3 gün, kışın soğuk günlerinde ise 8 ile 10 gün arasında kurutulur. Bu sayede içlerinde bulunan kirli kanın doğal bir şekilde boşalması sağlanarak, ete lezzet kazandırılır.

Bu süreç sonrasında sülün eti 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir. Daha uzun dayanması içinin temizliğinin yapılır ve yıkanır. Ardından bir streç filme sarılarak derin dondurucuda dondurulur. Bu yöntemle yaklaşık olarak 3 ay kadar saklanabilir.   

Sülün Eti Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

.

Çok lezzetli olmasına karşın, ülkemizde av hayvancılığı yapılan bölgeler dışında tüketilmeyen ve hatta bilinmeyen bir ettir sülün eti.

Dünyada pek çok ülkede de benzer şekilde av hayvanı olarak değerlendirilir. Bunun yanında, özellikle kanatlılar grubunda bulunan tüm hayvanlardan daha lezzetli ve besleyici bir ete sahiptir.

Zor bulunan ve lüks etler arasında yer alan sülün eti yemeklerde nasıl kullanılır? Sorunun yanıtı ise oldukça geniştir.

Tavuk eti gibi düşünülmeli ve onun gibi çok geniş bir çeşitlilikte kullanılmalıdır. Her türlü yemekte kullanılabilen sülün etinin, haşlama, pişirme, kızartma, fırın yemekleri ve benzeri olmak üzere, her türlü pişirilmesi mümkündür.

En yaygın olarak bilinen sülün yemeklerinden biri soslu ve kısık ateşte pişirilen yemeğidir. Lezzeti ve besin değerleri nedeniyle, hangi yemekte kullanılacağından bahsetmek oldukça zordur. Her türlü pişirme yöntemiyle hazırlanan yemekleri bulunuyor.

Sülün Etinin Faydaları

.

Sülün etinin besin değerleri, diğer kanatlılara göre oldukça özeldir. Çok sayıda Vitamin ve mineral barındıran sülün eti, aynı zamanda düşük yağ oranına sahiptir. Sülün etinin faydaları bu sebeplerle çok geniş bir çerçeveye uzanır.

Yaygın olarak halka arasında eskiden beri bilinen sülünün öd suyunun tüketilmesi ya da birkaç gün boyunca sülün etinin tüketilmesi yönündedir. Bu yapılırsa, psikolojik sorunları bulunan kişilerin sağlığına kavuştuğuna inanılır. Aklın gelişmesine ve dimağın artmasına katkı sağlar.

Geleneksel bakış açısıyla bu şekilde biliniyor olması, haklılık payının bulunmadığı anlamına gelmez.

Zira sülün etinde bulunan bakır, çinko gibi çok sayıda mineralle birlikte, çeşitli Vitaminlerden oluşan kompleks bir etki ortaya çıkar. Bu sebeple sıklıkla tüketilmesi, gerçekten çeşitli ruhsal hastalıkların oluşma sebeplerini engelleyebilir.

Bebekler için ideal bir mama olarak kullanılması çok eskilere dayanan bir yöntemdir. Sahip olduğu zengin besin değerleri, bu konuda kullanılması için önemli bir kaynak olmasına sebep olur.

Sülün Eti Nelere İyi Gelir?

.

Çok zengin besin değerlerine sahip olan sülün eti, bu sebeple pek çok açıdan sağlığımız ve yaşam kalitemize katkı sağlar. Sülün eti nelere iyi gelir? Denildiğinde, verilecek cevap çok uzun olabilir. Kısaca ele almak gerektiğinde;

  • Zihni kuvvetlendirir, dimağı ve algılayışı arttırır
  • Çeşitli ruhsal sorunlara karşı iyi gelir,
  • Bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkisi bulunur,
  • Bağışıklık sistemimizin güçlenmesini sağlar,
  • Besin değerleri nedeniyle, yaşlılıkta yenmesi uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor,
  • Sinir sistemine iyi gelir, cilde ve gözlere iyi gelir,
  • Kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur,
  • Cinsel isteksizliğe karşı etkilidir,
  • Hamilelerin tüketmesi tavsiye edilir,
  • Kansızlığa karşı iyi gelir,
  • Depresyon Nöropsikolojik stres gibi çeşitli ruhsal hastalıklara iyi gelir.

Sülün Etinin İçindeki Vitaminler ve Mineraller

Yüksek protein içeren sülün eti, aynı zamanda oldukça düşük yağ oranına sahiptir. 10 Gramlık bir sülün etinin içindeki vitaminler ve mineraller şöyle sıralanabilir;

  • 20 gram yağ,
  • 18 gram protein,
  • 0,5 gram karbonhidratlar,
  • B-1, B-2, B-4, B-5, B-6, B-9, B-12 olmak üzere B Kompleks Vitaminleri,
  • A, E ve H Vitaminleri

Kobalt, krom, iyot, Çinko, Demir, selenyum, bakır, manganez, florin, molibden, kükürt, klor, potasyum, sodyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum sülün etinde bulunan ve sağlığımız açısından son derece değerli mineraller arasında yer alıyor.

Sülün Etinin Kalorisi

Sülün etinin çok zengin olan bileşenleri, özellikle diyetler açısından çok değerli bir et olmasına neden olur. 100 Gramlık bir sülün etinin kalorisi yaklaşık olarak 180 civarındadır.

Bir anlamda kalori değeri, etin ağırlığının yaklaşık iki katı olarak hesaplanmalıdır. Bu değeler, zengin bir enerji kaynağı olmasıyla birlikte, çok düşük kalori değeri oluşturması anlamına gelir. Zayıflama diyetlerinin lezzetli ve aranılan etlerindendir.

.

Sülün Etinin Zararları

Sülün eti, genellikle lüks restoranlarda bulunan çeşitli yemeklerle alıcısına ulaşır. Sonbahar ve kış aylarında avcılığın yaygın olduğu bölgelerde az miktarda bulunabilir. Sağlığa faydalarıyla ilgili çok geniş bilgi bulunmasına karşın, sülün etinin zararları hakkında bilgi bulunmaz.

Aşırı tüketilmesi, her yaştan kişi için uygun bir durum değildir. Zengin besin değerlerine sahip olması, bu mineral ve Vitaminlerin sürekli tüketilmesi nedeniyle, çeşitli sindirim sorunlarının oluşmasına neden olur. Etin daha lezzetli ve yumuşak olması için, tüyleri yolunduktan sonra, birkaç gün bekletilmesi gereklidir. Kısık ateşte pişirilmesi daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağlar.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap