.
.

Soya Yağı Yemeklerde Kullanılır mı? Kalorisi, Faydaları ve Zararları

Soya yağı, hamur işi ve salata gibi değişik yemeklerde kullanılır. Beyne faydaları bulunmaktadır. Kalorisi yüksektir abartı tükeim zararlıdır.

.

Soya yağı

.

Soya yağı;  soya fasulyesi bitkisinin soğuk pres yöntemi ile sıkılmasından elde edilen bitkisel veya çeşididir. Soya yağı genelde yemeklerin içerisine eklenen bir yağ türüdür ve ısıya dayanıklı olduğu bilinir. Besin değeri açısından zengin olan bu yağının birçok faydası mevcuttur ve uzun senelerden beri kullanılmaktadır

Soya yağı nerelerde kullanılır? Soya yağı gıdaların içerisine lezzet vermesi için, salata sosunun  içerisine eklenerek kullanılabilir. Genelde ülkemizde soya yağı yemek yapımında tercih edilir ve hafif bir kokusu bulunur.

 Soya yağı nasıl saklanır?

 Ülkemizde en çok yemeklerin içerisinde eklenerek kullanılan soya yağının  içerisinde birçok yararlı vitamin ve mineral bulunur. 

Soya yağı marketlerde ve aktarlarda bulunan yağ türüdür bulunabilen yağ türüdür. Peki, soya yağı nasıl saklanır? Soya yağı cam kavanozlarda ve serin ortamlarda saklanılması gereken bir yağdır. Plastik araç gereçlerde durduğu zaman kolay bir şekilde bozulur ve aynı zamanda sağlığı olumsuz bir şekilde etkileyerek kansere yakalanma ihtimalini artırır

Soya yağı aynı zamanda sıcak olan ve güneş gören bir yere konulmamalıdır. Sıcak ve güneş gören yerde de kısa zaman içerisinde bozulur.

.

Serin bir kileriniz mevcut ise oraya koyabilir veya buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Serin kilere konulduğu zaman ağzı kapalı bir şekilde 6 ay kadar muhafaza edilebilir. Buzdolabında ise ağzı kapalı bir şekilde bir seneye kadar dayanabilme özelliği bulunur.

Kapağı açıldıktan sonra mutlaka cam şişelere konulmalı ve buzdolabında muhafaza edileceği zaman 6 ay içerisinde tüketilmelidir.

Eğer oda sıcaklığında bekliyor ise kapağı açıldıktan sonra 2-3 ay içerisinde soya yağının kullanılması tavsiye edilir. Çünkü bekleyen yağı bayatlar ve bayatlayan yağda sağlığa yan etkilerini ortaya çıkarır.

Soya yağı yemeklerde nasıl kullanılır?

Ülkemizde sıklıkla adından bahsettiren soya yağı yemeklerde nasıl kullanılır? Isıya dayanıklı bir yağ olduğu için yemeklere direkt olarak eklenebilir. Pişen yemeğin üzerine sos gibi eklenebilir.

Hamur işi, kurabiye kek gibi yiyeceklerin yapımında da tercih edilir. Salataların içerisine eklenebilir çünkü hafif bir tadı mevcuttur. Fakat kullanırken ölçüsünü kaçırmamaya özen göstermeli ve 1 yemek kaşığından fazlasını kullanmamalısınız.

Soya yağı faydaları

Soya fasulyesinden elde edilen soya yağının sağlık açısından birçok faydası vardır ve uzun zamandır kullanıldığı bilinmektedir. İşte soya yağının faydaları aşağıdaki gibidir

.

·       Kalp dostudur kalp sağlığına faydalıdır ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma ihtimalini en aza düşürür

·       Kolesterolü olan kişiler tarafından kullanıldığında Kolesterolü düşürerek normal seviyeye getirir 

·       Kemik sağlığını korur ve kemiklerin kuvvetlenmesini sağlayarak kemik erimesi ihtimalini düşürür.

·       Vücutta meydana gelen iltihabın azalmasını sağlar

·       Kansere yakalanma ihtimalini düşürür

·       Diyabet rahatsızlığına engel olur

·       İçerisinde omega 3 bulunduğu için haftanın kuvvetlenmesini sağlar ve unutkanlığı giderir

.

·       Beyin  fonksiyonlarına normal bir şekilde çalışmasını sağlar

·       Başka sisteminin kuvvetlenmesini sağlar ve  hastalıklara karşı vücudu korur

·       Kuru cilde sahip olan kişiler tarafından kullanıldığında cildin nemlenmesini sağlar

·       E vitamini bulunduğu için ciltte bulunan kırışıklıkları tedavi eder ve yeni karışıklık oluşumuna engel olur

·       Akne tedavisinde kullanıldığı ve fayda görüldüğü söylenmektedir 

Soya yağı nelere iyi gelir?

Soya kullanırken dikkatli olunmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır.  Birçok faydası bulunan soya yağında dikkat edilmesi gereken en önemli özellik budur. Peki, soya yağı nelere iyi gelir? Kalp dostudur kalp sağlığına faydalıdır ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma ihtimalini en aza düşürür.

.

Kolesterolü olan kişiler tarafından kullanıldığında Kolesterolü düşürerek normal seviyeye getirir. Kemik sağlığını korur ve kemiklerin kuvvetlenmesini sağlayarak kemik erimesi ihtimalini düşürür. Vücutta meydana gelen iltihabın azalmasını sağlar

Kansere yakalanma ihtimalini düşürür. Diyabet rahatsızlığına engel olur. İçerisinde Omega 3 bulunduğu için hafızanın kuvvetlenmesini sağlar ve unutkanlığı giderir.

Beyin  fonksiyonlarına normal bir şekilde çalışmasını sağlar. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar ve  hastalıklara karşı vücudu korur.

Kuru cilde sahip olan kişiler tarafından kullanıldığında cildin nemlenmesini sağlar. E vitamini bulunduğu için ciltte bulunan kırışıklıkları tedavi eder ve yeni karışıklık oluşumuna engel olur. Akne tedavisinde kullanıldığı ve fayda görüldüğü söylenmektedir.

Soya yağı ciltte meydana gelen lekelerin azalmasını sağlar ve cildin pürüzsüz bir görünüme sebep olmasına yardımcı olur. Sivilceleri zamanla kurutur ve sivilceler de bulunan iltihapları giderici özelliği vardır. Bunun için düzenli bir şekilde haftada 2-3 defa cilde uygulanması tavsiye edilir.

Cilde uygulandığında 20 dakika boyunca en az ciltte bırakılmalıdır ve sonra bol su ile durulanmalıdır. Soya yağı saçlarda meydana gelen dökülmeyi de durdurarak dökülen bölgelerden yeni saç çıkmasını sağlar. Saç derisinde bulunan yaraları kısa zaman içerisinde iyileştirir. Saçları kuru olan kişiler tarafından kullanıldığında saçların nemlenmesini sağlar

Soya yağı içindeki vitaminler

.

Soya yağının içerisinde E vitamini K vitamini ve Omega 3 bol miktarda bulunur. Bu sebeple yemeklerin içerisine 1 yemek kaşığı kadar ekleyip vitaminlerini alabilirsiniz. Genelde yemekleri ve sağlık alanı içerisine eklenerek tercih edilir 

Soya yağı kalorisi

Ülkemizde yemeklerin vazgeçilmezi olarak bilinen  100 gram soya yağının 884,1 kcal kalorisi bulunmaktadır.

Soya  yağı zararları

Soya yağı mutlaka düzenli ve ölçülü bir şekilde tüketilmesi gereken yağlar arasında yerini alır. Az ölçülerde tüketilir ise herhangi bir zararı ile karşılaşacağına umulmaz. 

Fakat çok miktarda tüketilir ise kişinin kilo almasını sağlar, alerjiye sebep olur, tiroit hastalıklarına meydana getirir ve kansere yakalanma ihtimalini yükseltir. Damarlarda tıkanıklık oluşmasına sebep olur.

Obezite rahatsızlığı ile karşı karşıya kalınmasını sağlar. Bu sebeple çok fazla kullanmak yerine yemeklerin içerisine az ölçülerde kullanıp sadece faydalarından yararlanmak sizin için daha iyi olacaktır. Yemeklerin içerisine ekleneceği zaman bir yemek kaşığını geçirmeye Özen göstermeniz gerekir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap