Şok Haşlama Tekniği Kullanımı Mutfakta Ne Gibi Avantaj Sağlar

Şok Haşlama Tekniği Kullanımı Mutfakta Ne Gibi Avantaj Sağlar. Sebzelerin yemek ve meze olarak kullanılması pek çok tekniği hayatımıza soktuğu için haşlama için de şok yöntemini tercih edebilirsiniz. Şoklama olarak bilinen bu teknik aslında hayatımızın pek çok aşamasında kullandığımız bir metot olarak bilinir. Mutfakta tercih edilmesinin ise birden fazla sebebi var. Bilhassa görselliğe önem verenler için renk açısından büyük bir avantaj sağlar. 

Bazı sebzeler oldukça yeşil olmalarına rağmen pişirilme aşamasında o canlı renklerini kaybederler. Bunun sebebi ise ısı ile beraber hem içerisinde bulunan bazı enzimlerin gitmesi hem de renk pigmentlerinin kaybolmasıdır. Pigment rengi sağlayan faktör olduğu için bunların kalıcı olmasını sağlamak için haşlama yapılmalı ve aynı zamanda şok oluşması için buzlu su kullanılmalıdır. 

 

Sebzelerde Şok Tekniğiyle Haşlama

Sebzelerde Şok Tekniğiyle Haşlama 

 

Şok edici bir biçimde haşlama yaparak sebzelerin sağlıklı ve doğal kalmasını sağlamak gayet mümkündür. Öncelikle sebzeleri haşlamadan önce bu işlemin en mühim noktasının haşlama süresi olduğunu vurgulamak gerek. Yapılışında öncesinden tüm malzemeleri hazırlamış olmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Çünkü haşlama sonrasında şok için buzlu suya da ihtiyacınız olacak. 

İlk olarak büyük bir tencere ya da kabın içerisine kaynama noktasına gelmiş olan suyu boşaltabiliriz. Suyun içerisine tuz ilave etmek gerektiğini hatırlatalım. Ardından ise haşlamak istediğimiz sebzeleri şok öncesinde pişirme noktasına gelebilmesi adına suyun içerisine atmalıyız. Bu aşamada bir miktar karıştırarak kaynama noktasında olan suyun sebzenin her noktasına homojen şekilde ulaştığından emin olmanız önerilir. 

Haşlama işlemi bu noktada sürece bağlı olarak birkaç dakika devam edecektir. Her sebze için ayrı bir haşlanma süresi olduğundan bu noktayı es geçmemeniz gerek. Haşlama işlemini süreci takip ederek bitirebileceğiniz gibi sebzelerin yumuşaklığı ideal noktaya geldiğinde de sonlandırabilirsiniz. Bu işlemin ardından ise şok olabilmesi için haşlanmış sudan çıkaracağınız sebzeyi buzlu suyun içerisine koymanız gerekiyor. 

Buzlu suyun olduğu kaba sebzeleri aldığınız zaman bir süredir kaynama noktasında olan sıcak suda bekleyen sebzelerin pişme aktivasyonu son bulacaktır. Bir nevi şok ile beraber haşlama olarak başlayan süreç pişirme olarak değil stoklama olarak devam edecek. 

Buzlu suyun bulunduğu kapta bulunan sebzeleri süzgeç yardımıyla süzdükten hemen sonra birkaç dakika boyunca soğuk suyun altında tutabiliriz. Ardından dilerseniz pişirme aşamasına geçebilir dilerseniz buzluğunuza atarak sonra tüketmek için stoklayabilirsiniz. 

 

Sebzelerde Şok Haşlama Süresi

Sebzelerde Şok Haşlama Süresi 

 

Önce sıcak suyla haşlama ve sonrasında da soğuk suyla şok oluşmasını sağlayarak uyguladığımız bu tekniği derin dondurucu için sıklıkla kullanıyoruz. Ancak uygulamanın hem sebzelerin renklerini koruması açısından hem de lezzet kaybı olmaması yönünden belli bir süreyi aşmaması gerekmektedir. Her sebze için farklı süreler olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim. 

Örneğin Lahana için 1,5 dakikalık bir şoklama süresi yeterli görülüyor. Ancak enginar için bu süreç 7 dakikaya kadar uzayabiliyor. Sebze türüne bağlı olarak süreyi belirlemek ya da haşlama aşamasında sebzenin yumuşaklığına bağlı olarak tercihen şok tekniğini sonlandırmak mümkün. 

En çok tercih edilen besinler arasında bulunan Brokoli için 5 dakika yeterli. Kuşkonmaz için süre 3 dakika iken Brüksel lahanası 4 dakika civarında hazır hale geliyor. Sakız kabağı ve karnabahar için 3 dakikalık bir süre gerekiyor. Bamya yine 3 dakika içerisinde hazır oluyor. Doğanmış biber için kullanacağınız zaman 2 dakikayı geçirmemeniz önemli. Özellikle doğranmış soğan için yalnızca 15-20 saniyelik bir süreç var. 

Haşlama zamanını geçirmemeniz gerektiği için doğranmış havuç gibi 2 dakikanın yeterli olduğu besinlerde dakik olmalısınız. Mısır taneleri ve patlıcan için 4 dakika ideal süre olarak öneriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap