.
.

Sizde Organik Tarım Yapın

Sizde Organik Tarım Yapın Hayatın her noktasında karşımıza çıkabilecek olan organik terimi aslında bir nevi hayatımızın, daha doğrusu sağlımızın altın anahtarı..

.
.

Hayatın her noktasında karşımıza çıkabilecek olan organik terimi aslında bir nevi hayatımızın, daha doğrusu sağlımızın altın anahtarıdır. Hepimiz artık meyvelerin eskisi gibi tadının ya da kokusunun olmadığından şikâyetçiyiz. İşte bu noktada organik tarım nedir, ne değildir biraz daha anlam kazanıyor. Bu konuya kısaca açıklık getirmek gerekirse; kimyasal ürünlerin tarıma girmesi sonucunda hiçbir ürün saf ve doğal olarak üretilmemektedir.

GDO, kimyasal tarım ilaçları, farklı tohumlar, daha verimli olması için kullanılan zirai ilaçlar, koruyucu aşılar tamamıyla sağlığımızı riske atan etkenlerdir. Fakat şöyle bir artı yanı olduğunun altını çizmek gerekiyor. Üretici tarımsal ürünlerde neredeyse iki katı ya da daha fazla mahsul alabildiği için bu kimyasal içerikleri kullanmayı uygun görür. Fakat sağlık açısından ne kadar zararlı olduğunu biz fark etmesek bile gelecek nesil muhakkak fark edecektir.

Organik tarımın önemi için her sene muhakkak tarım konferansları düzenleniyor. Bunlar hem çiftçileri hem de tüketici olan bizleri bilgilendirmek amacıyla yapılıyor. Haliyle iki tarafında değnekte olduğu bu durumda temiz ve sağlıklı bir yaşam dengeyle mümkün oluyor. Organik tarım nasıl yapılır sorusunun cevabını ise fazla uzakta aramamak gerekiyor. Zira ülkemizde on yıl önceye kadar tamamıyla organik tarım yapılıyordu.

Doğal hayvan gübrelerinin yerini suni gübrelere bırakması, hormon ilaçları ve ithal tohumlar işin çığırından çıkmasını sağladı. Artık organik meyve ve sebze yetiştiriciliği için resmen teşvik verilme noktasına gelindi. Hatta meyve ve sebzelerin organik olduğunu anlamak için fiyatlarına bakar olduk.

Organik Tarım Nasıl Yapılır?

Organik tarım yapmak illa çiftçi olmakla değil, tamamıyla doğru adımları atarak mümkün olmaktadır. Kendi bahçenizde organik domates yetiştirmek sandığınızdan çok daha kolaydır. İnorganik gübre kullanımının olmadığı, tohumların doğrudan sebze ve meyvelerden alındığı, hiçbir kimyasal ilacın kullanılmadığı her tarımsal faaliyet organik tarım içerisinde yer alır.

.

Eskiden insanlar organik tarıma ihtiyaç duymazken günümüzde birbirinin aynısı gibi olan, tadı tuzu olmayan sebzeler yemek zorunda kaldıkları için ilgileri bu yöne çekilmektedir. Fosfat içerikli gübre kullanımı yüzünden arsenik ya da uranyum gibi kimyasallar içeren bitkiler yetişmektedir. Bu ise tarımı sekteye uğratıldığı düşünülen böceklerden kurtulmak için yapılır. Oysa kurtlu elmaların organik olduğu ve kimyasaldan uzak olduğu için daha yüksek fiyatlara satıldığı bir dönemdeyiz.

Tohumları domatesin içerisinden aldıktan sonra çıplak toprağın üzerine ekmeli, sulamayı hiçbir ek madde kullanmadan yapmalıyız. Buna ek olarak suni gübre kullanımı kolay ve hızlı yetişmesini sağlasa da normal şartlarda büyümesini engellemektedir. Biraz daha uzun sürede büyümesi, fakat kokusuyla ve tadıyla domates gibi olması için doğal hayvan gübreleri katı olarak kullanılmalıdır. Bu sayede sizde hiçbir ilaç kullanmadan organik tarım yapan çevreci bir insan olabilirsiniz.

Organik Tarım Ne İçin Yapılır?

Organik tarım mevcut sağlığımız, yarınların sağlığı ve gezegenimiz için gereken bir kıstastır. Eğer yaşam için ihtiyacımız olan iki önemli faktörden su ve havayı kirletirsek insan sağlığını hiçe saymış oluruz. Buna yiyeceklerin çok büyük çoğunluğunu sağladığımız toprağı kirleterek devam edersek çevre kirliliği hat safhaya ulaşır. Aynı zamanda gezegenimizin sonunu kendi ellerimizle hazırlamış oluruz.

Araştırmacıların ve uzmanların görüşleri doğadan gelenin doğaya geri dönmesi gerektiği yönündedir. Yani organik tarım yaparak hem kendinize, hem de çevrenize sağlık aşılayabilirsiniz. Doğal ve halis olmayan ilaçlar, tohumlar, su ve toprak kullanılmadan yapılan tarım belki diğer türlü yapılandan daha az mahsul verebilir.

Ancak yiyeceğiniz sebze ve meyvelerin daha sağlıklı olacağından şüphe yoktur. Doğanın dengesi kadar vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral takviyesini de bu besinlerden karşılarız. Eğer suni tarım ürünleriyle ekmeye ve ektiğimizi yemeye devam edersek kesinlikle tarım sektörünün bitişini, insan sağlığını ise yok oluşunu izleme şansını yakalayacağız.

Organik Sebze ve Meyveler Nereden Anlaşılır?

.

Artık Organik meyveleri nasıl anlarız diye paranoyak bir zihniyete sahip olduğumuz yıllardayız. Bunu firmalar kendi lehine çevirebilmek için %100 organik ibaresi yapıştırdıkları ürünlerle gidermeye çalışıyor. Fakat yapıştırılan kabın inorganik olduğunu unutuyorlar. Oysa organik tarım ya da organik kozmetik gibi ibareler tamamıyla üretimden ambalaja kadar uzanan geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Doğal olarak sebze ve meyve seçerken organik olup olmadığını anlamanın birkaç pratik yolu var.

Raf Ömrü

Organik olan ürünler çabuk bozulur ve dayanıklılığı fazla değildir. Bu normal olandır. Ancak organik olmayan ürünlerde çok uzun raf ömürleri mümkün olur. Üretici ve satıcı bu handikaptan ötürü bu ürünleri bize satmak ister.

Kurt Gibi Oluşumlar

Bir elmanın kurtlu olması üretim aşamasında herhangi bir zirai işlem uygulanmadığını, doğal gübreyle ilaçsız bir tarlada yetiştiğini bize göstermektedir. Haliyle herkesin bu açıdan bakması gerekir.

Boyutlar

Meyve ve sebzelerin artık stabil bir boyutta olduğu sizinde dikkatinizi çekmiştir. Eskiden şekilleri çok farklı sebze ve meyvelere rastlayabiliyorduk. Ancak artık neredeyse kusursuz yuvarlak biçimleriyle yüzlerce domates önümüzde duruyor. Şekli bozuk olanlar ise organik terimin örneğini simgeliyor.

.

Fiyat

Ne yazık ki organik tarım ürünlerinin fiyatları ciddi anlamda yüksek oluyor. Klasik bir domatesin kilosunun 2 TL olduğunu varsayarsak, organik tarımla üretilen domatesin en az 5 TL karşılığında bir kilosunu satın alabiliyoruz. Tabi bunu kâra çevirerek inorganik ürünlerin pahalıya satıldığı da duyumlar arasında.

Güvenilir Sertifika

Gerek gıda gerekse diğer sektörlerde bazı markalar onaylı sertifikalar sunmaktadır. Bunların %100 organik tarım sertifikası olması güvenilirliği tescilleyebilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap