Sirkeyle Gargara Nasıl Yapılır?

Sirkeyle Gargara Nasıl Yapılır? Sirke yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı veya korucuyu olarak kullanılan eksi bir meyve suyudur. Genellikle elma, üzüm, limon..

Sirkeyle Gargara Nasıl Yapılır?

Sirke yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı veya korucuyu olarak kullanılan eksi bir meyve suyudur. Genellikle elma, üzüm, limon gibi yoğun asitli meyvelerden yapılır.

Damak zevkine göre mutfaklarda sıklıkla kullanılan sirke gargara gibi sağlık açısından faydalı noktalarda da yardımcı olur.

Sirkeyle gargara ağız temizliği için birçok kişinin kullandığı bir yöntemdir. Fakat sirke asitli bir madde olduğundan dikkatli kullanılmazsa diş minesine zarar verir.

Fazla aside maruz kalan diş minesinde zayıflama ve bu bağlı ağrılar olur. Bunun yanında seyreltilmeden kullanılan sirke diş eti ve damaklarda yakmada yapabilir.

Gargara yapılacağı zaman 1 bardak suya 1 çay kaşığı sirke yeterli olacaktır.

Su içerisinde güzelce karıştırılan sirkeli suyla ağız gargara yapılır. Ağız içerisinde alınan su birkaç kez ağızda döndürüldükten sonra tükürülür uzun süre ağızda bekletmeye gerek yoktur.

Bu işlem bittikten sonra sadece su ağızda çarkalanıp gargara işlemi tamlanır. Sirkenin tadından hoşlanmayan kişilerde sirkeli suyun içerisine doğal nane yağı damlatabilir.

Eğer yoksa birer kaşık şeker veya balda kullanılabilir. Ağız içi temizlik sağlamak için kullanılan gargara yatmadan önce bir kez uygulanır ağız kokusu ve yaralarının önüne geçilmiş olunur.

Diş fırçalama temizlik açısından önemli olsa da ağız içerisinde bulunan bakterilerin yok edilmesi için bir yöntem değildir.

Bu yüzden diş fırçaladıktan sonra sirkeyle gargara yapılmalıdır. Asit yoğunluğu fazla olan sirke ağız içerisindeki bakterilerin giderilmesinde, bakteri kaynaklı oluşmuş yaraların iyileşmesinde oldukça faydalı olacaktır.

Viralenfeksiyonlar dışında sigara içmek, havanın kuru olması, burun akıntısı, hava kirliliği de boğaz ağrılarına neden olmaktadır.

İlaç tedavisi uygulanmayacak bu tür boğaz ağrılarında da sirkeyle gargara işe yaramaktadır. Özellikle elma sirkesi bu konuda faydalıdır.

Bir bardak suyun içerisine katılan 1 çay kaşığı elma sirkesi karıştırıldıktan sonra ağızda on saniye bekletilerek gargara yapılır.

Sirkeli suya katılacak bir çay kaşığı balda boğazın yumuşamasında işe yarayacaktır. Boğaz ağrısının şiddetine göre bu gargara işlemi günde 1-2 kez yapılabilir.

Öksürüğü önlemek içinde bir çay kaşığı sirke tuzla karıştırılarak kullanılır. Öksürük duruma göre günde 2-3 defa tekrarlanır.

Bazı araştırmalara göre sirkeyle gargarayı fazla kullanan kişilerde yüksek tansiyon, kalp krizi, beyin kanaması riskleri olabileceğini düşünmüşlerdir fakat kesin bir yargıya varılamamıştır.

Yinede gargara kullanımı sırasında ev yapımı ve organik sirkelerin kullanımı önerilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap