.
.

Sirke Anası Ne Demek? Sirke Anası Nasıl Saklanmalıdır?

.
.

Sirke Anası Ne Demek? Nasıl Saklanmalıdır? Sirke yapımının evlerde devam etmesi son zamanlarda ortaya çıkan organik beslenme trendiyle alakalıdır. Çünkü artık evde yapılabilecek besinlerin büyük bir kısmı bu şekilde üretilebiliyor.

Sirke ise zaten olabildiğince organik bir üretim sürecine sahip olduğu için büyük bir kitlenin ilgisini çekiyor. Yeni bir kalıp gibi duyulsa da sirke anası yüzyıllardır kullanılan ve en basit sirke yapım yöntemlerinden birisidir.

Aslında temel anlamda doğal fermantasyona uğraması sonucunda ortaya çıkan bir maya olarak görülebilir.

Yapıldıktan sonra bir sonraki sirke yapımında başka bir şeye ihtiyaç duymadan üretmenize olanak verir. Sırasıyla fermantasyon süreci boyunca etil alkol ve asetik asit olarak seyreden sirke anası sonucunda da jele benzeyen bir kıvamla karşınıza çıkar. İnce bir tabaka gibi görünse de zaman kalınlaşmasını sağlar.

Sirke Anası Yapılışı

Sirke Anası Yapılışı

Sirke anası için evde yapım teknikleri oldukça farklı seyredebilir. Genellikle ilk yapım aşamasında kullanılan malzemeler ise organik olma şartıyla bal, nohut ve bulgurdur.

Zaten sonrasında sirke anası oluşacağından dolayı bir sonraki tarif doğrudan evde sirke yapmayı kapsayacaktır.

.

Sirke herhangi bir meyveden üretildiği için ilk olarak meyveleri çok ufak parçalar bölerek kabın içerisine dahil edin. Tercihen cam bir kap kullanmanız işinize yarayacaktır.

Sonrasında ise sirke anası için bal, nohut ve bulguru dahil ederek karıştırmaya başlayın. Her ne kadar kabı cam tercih etseniz de kaşık için plastik kullanmanız önerilir. Hatta en organik ve iyi sonucu alabilmeniz için silikon kaşılar kullanmalısınız.

Ortalama 20 gün boyunca bu cam kavanozun içerisinde ağzı nefes alacak şekilde beklemelidir. Ancak hava ile teması devam etse de dış etkenlerden ve yabancı malzemelerden korunması için bir tülbent ile kapatılması tavsiye edilir. 20 günlük fermantasyon süreci boyunca ortalama 2-3 günde bir açılarak içerisinde bulunan malzemelerin iyice karıştırılması gerekir.

Süreç tamamlandığında ise sirke zaten olmuştur. Ancak sirkenin üzerinde opak gibi bir tabaka dikkatinizi çekecektir. İşte başından beri amaçladığınız sirke anası bu kısımdır. Bunu bir kaba alarak ayrı muhafaza etmeniz önerilir. Keza bir sonraki sirke yapımında yalnızca bunu kullanmanız yeterli olacaktır.

Sirke Anası Saklama Koşulları

Sirke Anası Saklama Koşulları

Bilhassa demir ve B12 açısından zengin bir besin değerine sahip olduğundan ötürü uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Folik asit deposu olarak da bilinen sirke anası pek çok sağlık sorunu için öneriliyor.

Yenmesinde herhangi bir sakınca olmadığını ise vurgulamak gerek. Kan şekerini düzenlemesi sebebiyle diyabet hastalarının sıklıkla kullandığı bir üründür.

Sindirimi kolaylaştırması, cilt sağlığını koruması ve olası bir toksik zehirlenme esnasında zehrin etkisini azaltması sebebiyle çokça insan tarafından tercih ediliyor.

.

Saklama koşullarına bakıldığında ise sirkenin içerisinde saklanması önemlidir. Bir kavanozun içerisine sirke anasını koyarak üzerini sirke ile doldurun. Işık görmeyen bir alanda uzun süre muhafaza edilebilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap