Sirke Anası Nasıl Saklanır? Buzlukta Muhafaza Edilir mi?

Sirke Anası Nasıl Saklanır? Buzlukta Muhafaza Edilir mi? Fermente ürünler genel olarak sağlık açısından oldukça faydalıdır. Hem lezzetli hem sağlıklı olan fermente ürünlerin başında sirke gelir. Doğal yollarla yapılan sirke, her açıdan market ürünlerine kıyasla daha sağlıklı ve lezzetlidir. Bu yüzden evde hazırlamak için sirke anası yapmak gerekir. Sirke anası nasıl saklanır, nasıl yapılır merak konusudur.

Sirke Anası Nedir?

Sağlıklı beslenmek herkes için çok önemlidir. Bunun için organik ürünler tercih edilmelidir. Organik meyve ve sebzelerin yanı sıra fermente ürünler tüketilmelidir. Fermente ürünlerin ise evde yapılması gerekmektedir. Evde yapılacak ürünlerin başında ise bu gıda gelmektedir. Sirke anası nasıl saklanır sorusundan önce sirke anası nedir diye merak edenler vardır.

Organik beslenme rutininde doğal olarak evde üretilen yoğurt, turşu ve sirke gibi ürünlerin önemi çok büyüktür. Sirke ve turşu yapımında kullanılan meyve ve sebzelerin de organik olması gerekmektedir. Günümüzde beslenme konusu oldukça dikkat edilen bir konu haline gelmiştir.

Şarap veya şekerli çözeltilerin mayalanma işlemi sayesinde oluşturulan asitli sulu çözeltiye sirke denir. Bunun üretiminde öncelikle etil alkol oluşur. Daha sonra mikroorganizmalar rol almaktadır. 1-2 ay arasında fermantasyonu tamamlanır. Doğal olarak oluşan bu mucizevi sıvı, sağlık açısından çok faydalıdır. Üzüm , elma, balzamik gibi pek çok türü vardır.

sirke anası nedir

Evde bunu üretmek adına gerekli olan şeylerin başında sirke anası gelmektedir. Sirke anası nedir nasıl oluşur diye bakıldığında, üretimi sırasında oluşan opak ve jel şeklindeki kıvamlı tabakaya verilen isimdir. Fermantasyon sürecinde elde edilen bu jel saklanıp, bu gıdanın yapımında kullanılmaktadır. İnce tabaka halinde elde edilen bu tabaka zamanla kalınlaşmaktadır. Yoğun bir aroması vardır.

Sirke anası zamanla bulunduğu kabın şeklini almaktadır. Rengi ise elde edildiği meyveye bağlı olarak değişir. Evde yapılan üründe fermantasyonu sağlamak adına kullanılacak ana madde olarak karşımıza çıkmaktadır. Uzun süre saklanabilir ve tekrar tekrar mayalanma için kullanılabilmektedir. Tek başına herhangi bir meyve suyunu sirkeye çevirmek için yeterlidir.

Sirke anası nedir ne işe yarar diyenler için birçok faydasının olduğu söylenebilir. Bunlar:  

  • Kan şekerini düzenler.
  • Sedef hastalığına iyi gelir.
  • Cildin ph dengesini sağlar.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Kansızlığa iyi gelir.
  • Ağız kokusuna çok iyi gelir.
  • Diş sağlığı için çok faydalıdır.
  • Göz ve göz çevresindeki iltihaplanmalara karşı etkilidir.
  • Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir.
Sirke Anası Nasıl Yapılır? Sirke Anası Tarifi

Sirke Anası Nasıl Yapılır? Sirke Anası Tarifi

Sirke anası nasıl yapılır? Sirke anası tarifi isteyenler için çok fazla malzemeye ihtiyaç olmadığı söylenebilir. Şeker oranı yüksek meyveler, nohut vb. bakliyatlar ve su yeterlidir. Önemli olan unsur kullanılacak ürünlerin bozuk olmamasıdır. Meyvelerin çürük olmaması gerekir. Fermantasyon sürecinde bozuk meyveler bu durumu engellemektedir. Kabuklu olarak kullanmak gerekir.

Sirke anası nasıl saklanır derseniz öncelikle yapımında bazı adımlarını anlatmak gerekir. Meyveler iyice yıkanıp, küçük küçük doğranmalıdır. Kullanılacak meyvelerin olgunlaşmış ve bozuk olmaması kadar suyun kalitesi de önemlidir. Su kireçsiz, yumuşak ve tatlı olmalıdır. Fermantasyon için bulgur veya nohut gibi ilave bakliyatlar kullanılmalıdır. Malzemelerin plastik kaşıkla karıştırılması gerekir. Su ilavesi yapıldıktan sonra kavanozun ağrı ince bir tülbentle kapatılmalıdır.

Özellikle cam kavanoz kullanılması gerekir. Kavanozun serin ve ışık görmeyen bir yerde saklanması gerekir. Bu süreçte 2 gün arayla kavanozun içindeki malzemelerin plastik kaşıkla düzenli olarak karıştırılması gerekir. Yaklaşık 20 gün içinde kavanozun üstünde ince bir tabaka oluşur. Bu tabaka tahmin edildiği gibi sirke anasıdır.

Elde edilen sirke anası daha sonra kullanılmak üzere ayrı bir yere alınmalıdır. Cam kavanoza alınan ince tabaka halindeki ürünün üstüne sirke ilave edilir. Bu şekilde bozulmadan kullanılabilir. Bekleme süresiyle doğru orantılı olarak ince tabaka gittikçe kalınlaşır.

Sirke Anası Nasıl Yapılır?

Temel olarak sirke yapımı dendiğinde meyve, su ve bakliyat gerekli olduğu bilinmektedir. Burada önemli olan nokta dikkat edilmesi gereken püf noktalarıdır. Sirke anası nasıl yapılır diye baktığımızda uyulması gereken kurallar karşımıza çıkmaktadır. Bu kurallar istenilen sonuçların alınması için oldukça gereklidir. Konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm detayları sinoplukoca.com adresinde bulabilirsiniz.

Kullanılacak meyvelerin şeker oranı çok belirleyici bir faktördür. Yeterli olmadığı durumlarda bal takviyesi yapılabilir. Kullanılacak balın organik olması çok önemli bir detaydır. Yetersiz olan şeker oranını dengelemek adına çok etkili bir elemandır. Meyvelerin sağlam, olgunlaşmış ve kabuklarının soyulmaması gerekir. Kabuklar sirke anası oluşumunda etkin bir rol oynamaktadır.

Sirke Anası Oluşmazsa Ne Yapılmalı?

Sirke Anası Oluşmazsa Ne Yapılmalı?

İyi bir sirke anası oluşması için gerekli etkenler vardır. Kullanılan meyvelerin şeker oranı mayalanma süresinin daha kısa olmasını sağlar. Bazı meyvelerin sirkesi bu yüzden daha çabuk olmaktadır. Üzüm ve hurma gibi şeker oranı yüksek meyveler yaklaşık 8 hafta gibi bir süre içinde olmaktadır.

Şeftali, kayısı gibi meyvelerin şeker oranı üzüm ve hurmaya kıyasla daha az olduğundan  oluşum süresi uzamaktadır. 14 hafta içinde oluşum tamamlanmaktadır. Mayalanma sürecinde kullanılan bakliyatların da katkısı göz ardı edilmemelidir. Eğer bu ürünler kullanılmaz ise sirke anası oluşmaz. Düzenli aralıklarla karıştırmak da mayalanma açısından oldukça önemlidir.

Cam kavanozun ağzı ince tülbentle kapatılmalı ve hava aldığından emin olunmalıdır. Hava almayan durumlarda sıvı, alkole dönüşmektedir. Bazı durumlarda meyvelerin su oranının fazla olması da buna yol açmaktadır. Peki, sirke anası oluşmazsa ne yapılmalı? Eğer sıvı, alkole dönüştüyse en uygun hamle içine su ilave etmek olacaktır. Tuz ilavesi yapıldıktan sonra yaklaşık 1 ay daha bekletilmelidir.

buzlukta saklanır mı

Sirke Anası Buzlukta Saklanır mı?

Sirke anası buzlukta saklanır mı konusu da en çok merak edilen konulardan biridir. Burada dikkat edilecek husus ürünün canlı olduğunu bilmektir. Bu nedenle canlı olan organizmalar dondurulduklarında aktif durumunu kaybetmektedir.

Sirke anası nasıl saklanır sorusuna verilecek en iyi cevap bu sıvı ile dolu cam bir kavanozun içinde saklamak olacaktır. Böylelikle kullanım için hazır halde olacaktır.

1 Yorum

Sirke yapılırken kesinlikle bakliyat kullanılmaz. Bakliyatin bakterisi farklıdır ve tursulasmaya sebep olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap