Sinir Otu Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Sinir otunun Taksonomideki adı Plantago olup, aynı familyadaki 200’ e yakın otsu bitkiyi tanımlamak için kullanılan umumi bir addır. Ülkemizde sinir yaprağı, a..

Sinir otunun Taksonomideki adı Plantago olup, aynı familyadaki 200’ e yakın otsu bitkiyi tanımlamak için kullanılan umumi bir addır.

Ülkemizde sinir yaprağı, ateş otu, ateş yaprağı sinirli yaprak olarak da tanınmaktadır.

Anadolu’da en çok karşılaşılan türleri; büyük yapraklı sinir otu ve dar yapraklı sinir otudur.

Nasıl bir bitkidir?

Tarla, yol kenarı, bağ, bahçe ve yeşillik alanlarda doğal olarak kendiliğinden yetişen bu ot, nemli iklimleri sevmekte organik maddece zengin olan topraklarda çok daha iyi yetişmektedir.

Son baharda çiçeklenmeye başlayan ve mayıs ayına kadar gelişimini tamamlayan ot, mayıs ayından itibaren yaprakları toplanmaya başlamakta ve eylül ayı sonuna kadar devam etmektedir.

Sinir otunun tohumları toprakta yıllarca ve ortalama 60 yıl kadar canlı kalabilmektedir. Tek bir sinir otundan 15 bin civarında tohum üretilebilmektedir.

Sinir Otunun Yemeklerde Kullanımı

Genelde tedavi amaçlı olarak kullanılan sinir otunun çiçek ve yaprakları yenilebilir olmasına rağmen yemek yapımında kullanılması ülkemizde pek yaygın değildir.

Genelde tıbbı sanayi sektöründe kullanılan bir bitkidir.

Soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen hastalık ve semptomlar ile özellikle öksürükle mücadelede çay tedavisinde, tramvaya bağlı olarak gelişen kesik ve yaralarda ise lapa olarak kullanılmaktadır.

Sinin Otunun Sağladığı Yararlar

Tarihten bu yana yüzyıllardır medikal amaçlı olarak kullanılan sinir otu insan sağlığı üzerinde kullanılan yararlı bir bitkidir.

Eski Romalılardan Amerika’nın Kızılderili toplumlarına kadar çok geniş bir coğrafyada ve çok farklı kültürlerde kullanılan sinir otunun yaprak ve tohumları antiseptik, anti bakteriyel, büzücü, diüretik, yatıştırıcı, hemostatik, laksasif ve balgam sökücü özelliğe sahiptir.

Genelde kaynatılmak suretiyle kullanılan sinir otunun kökleri, sinüzit, bronşit, astım ve nezle gibi alt ve üst yolunum hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Yine üs deri epidermis de çeşitli tramvalara bağlı olarak gelişen minimal yaralanmalarda tedavi edici özelliği bulunmaktadır.

Tedavi süreci oldukça kısa sürede gerçekleşmekte olup sinir otu ile üretilen lapa çeşitli etkenlere bağlı olarak gelişen iltihap olaylarının temizlenmesi ve kurutulmasında da oldukça etkilidir.

Tohumları % 30 müshil içeren ot, kabızlığı önleme konusunda da oldukça etkilidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap