Sığır Dili Mantarı Hangi Vitaminleri İçerir?

Genelde pütürlü ve lekesiz bir yüzeyi bulunan sığırdili mantarı pek çok farklı yerde yetişebilmektedir. Sığırdili mantarı ismini sığırdiline benzer olan biçimi..

Genelde pütürlü ve lekesiz bir yüzeyi bulunan sığırdili mantarı pek çok farklı yerde yetişebilmektedir. Sığırdili mantarı ismini sığırdiline benzer olan biçiminden almıştır. Genelde lekesiz olan mantar bazı durumlarda kızıl renkte lekelere de sahip olabilmektedir.

Yetiştiği yerler arasında genelde iğne yapraklı ağaç ormanlar, karışık ormanlar ve huş ağacı ormanları yer almaktadır. Yaz mevsiminin ortasından sonbahar mevsiminin sonlarına kadar yetişebilmektedir. En çok görüldüğü zamanlarsa Temmuz ve Kasım ayları arasındadır.

Mineraller ve vitaminler açısından son derece zengin bir kaynak olan sığırdili mantarının güzel bir kokusu vardır. Bu mantar çeşidi uzun bir süre taze kalabilmektedir ve çok kolaylıkla temizlenir. Pek çok farklı tüketme biçimi olan sığırdili mantarı, gıda değerleri oldukça yüksek olmasından sık sık tercih edilmektedir.

Sığır Dili Mantarının İçeriğindeki Besin Değeri Oranları Nedir?

Mineral ve vitaminler açısından çok zengin olan sığırdili mantarının bilhassa potasyum ve kalsiyum oranları son derece yüksektir. 100 dramlık sığırdili mantarı yaklaşık 342 kalori enerji sağlamaktadır. 100 gramlık sığırdili mantarı içerisinde 19,7 gr protein, 4,3 gr yağ, 1,1 mg C vitamini bulunmaktadır.

Ayrıca 100 gramlık sığırdili mantarı içerisinde; 600 mg kalsiyum, 230 mg magnezyum, 38 mg demir, 23,2 mg manganez, 31,9 mg sodyum, 2.89 gr potasyum ve 5.72 mg çinko bulunmaktadır. Yüksek protein değeriyle vücudun günlük ihtiyacının büyük bir oranını tek başına karşılamaktadır.

Sığır Dili Mantarı Nasıl Yenebilir?

Güzel bir kokusu bulunan sığırdili mantarı birçok biçimde tüketilebilmektedir. Genelde sebze halinde tek başına ya da pilavlar içerisinde garnitür olarak tercih edilebilmektedir. Makarna türü yemeklerin yanına sos şeklinde de tüketilebilen sığırdili mantarını kullanmadan önce iyice temizlemeniz gerekir.

Uzun bir süre boyunca taze kalabilmesinin yanı sıra son derece basit bir şekilde temizlenebilmektedir. Diğer mantar türlerinde olduğu gibi üzerine böcekleri ve sinekleri çekmediğinden dolayı sığır dili mantarının bölünerek temizlenmesine ihtiyaç yoktur.

Temizleyebilmek için sap bölümündeki topraklı yerlerin kesilmesi ve şayet dikenleri bulunuyorsa fırçayla temizlenmesi yeterli olacaktır. Dikenlerin ve topraklı bölümlerin temizlenmesinden sonra bolca suyla yıkanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap